Anasayfa Haber OBS ve Discord AV1 Desteğine Kavuşuyor

OBS ve Discord AV1 Desteğine Kavuşuyor

12 Ekim’de GeForce RTX 4000 serisi ekran kartlarını piyasaya süren NVIDIA, yeni Ada Lovelace mimarisiyle birlikte sekizinci nesil NVIDIA video kodlayıcılarını kullanıma sunmaya başlamıştı. Şirket yeni nesilde AV1 kodlama desteği sunarken yavaş yavaş yaygınlaşan video formatına daha fazla yoğunlaşıyor.

Canlı yayın yapanlar genellikle bant genişliğiyle ilgili sorunlar (örneğin Twitch veya Discord’un maksimum 8 Mbps bit hızı gibi) yaşar. Bu da yayıncıların sunduğu kaliteyi ve çözünürlüğü olumsuz etkilemekte. AV1 ile canlı yayınlar daha detaylı ve daha hatasız görünecek, artık daha yüksek çözünürlükte yayın yapabilecek. AV1 ayrıca HDR ve düşük gecikme yetenekleriyle gelişmiş kodlama özelliklerini de destekliyor.

H.264 vs. AV1 Kodlama
H.264 ve AV1 kodlama verimliliği.

NVIDIA, AV1 için sektördeki önde gelen şirketlerle birlikte çalıştığını söylüyor. Popüler uygulamalardan olan OBS Studio, 2022 Ekim ayında yayınlanan Beta sürümü ile NVENC ile AV1 desteği sunmaya başladı. Bunun yanında, oyuncuların her gün kullandığı Discord, 2022 sonlarında AV1 ile uçtan uca canlı yayın özelliği alıyor.

NVIDIA’ya göre GeForce RTX 4000 ekran kartı sahipleri 1440p’de canlı, net görüntü kalitesine erişecek, hatta saniyede 60 kare hızında 4K çözünürlükle yayın yapabilecek.