Anasayfa Haber Düşük Maliyetli Güneş Enerji Hücresi Geliştirildi

Düşük Maliyetli Güneş Enerji Hücresi Geliştirildi

İsviçre École Polytechnique Fédérale de Lausanne’deki (EPFL) araştırma ekibi, yeni bir boyaya duyarlı güneş hücresi (dye-sensitized solar cell-DSC) geliştirdi. Bu hücrelerin gelişmiş verimlilik ve düşük maliyet sunduğu, ayrıca enerji üreten tüm panellerde kullanılabileceği söyleniyor.

Eğer bu araştırmalar kabul görürse, dünyada fosil yakıtlar ve sera gazlarının kullanım oranı azalabilir. Grätzel hücreleri olarak da bilinen yeni hücreler, 1988’de Brian O’Regan ve Michael Grätzel tarafından alternatif bir düşük maliyetli güneş hücresi olarak icat edildi. Foto-duyarlı anot ile elektrolit arasında oluşan bir yarı iletkene dayanan fotoelektrokimyasal sistem, elektromanyetik radyasyonu elektrik enerjisine dönüştürüyor.

İnşa edilen paneller şeffaf yapıda ve üretimi oldukça ucuz. Ayrıca birden fazla renkte üretim yapılabiliyor ve cam cepheli bazı binalarda kullanmak mümkün. Daha da önemlisi, bu hücreleri esnek olacak şekilde üretme imkanı da var. Yani taşınabilir elektronik cihazlar ve IoT cihazlarına entegre edilebilir yapıda.

Mevcut boyaya duyarlı güneş hücreleri ticari olarak büyük ölçeklerle satılıyor. Ancak bu hücreler güneş ışığını enerjiye dönüştürme konusunda geleneksel güneş panellerine kıyasla daha az verimlilik sağlıyor. Araştırma ekibinin keşfi ise verimlilik seviyesini daha üst düzeye taşıyacak.