Anasayfa Haber Ruslar PC Donanımlarına Erişmekte Zorlanıyor

Ruslar PC Donanımlarına Erişmekte Zorlanıyor

Büyük donanım ve yazılım şirketleri, Ukrayna savaşı başladığından beri Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırmaya başlamıştı. Kimi şirketler ise ülkeyi tamamen terk etti. Basında çıkan haberlere bakılırsa bu hamleler zaman içinde Rus toplumunu olumsuz etkilemeye başladı. Birçok kullanıcı, arızalanan sistemlerini onarmak veya sistem yükseltmesi yapmak istediğinde bileşenlere ulaşmakta güçlük çekiyor.

Cnews’in haberine göre 2021’in ilk dokuz ayında bilgisayar donanımlarının satışları bir önceki yıla dört kat arttı. M.Video-Eldorado, Ozon ve Wildberries gibi büyük perakendecilerin verileri, Rus halkının ekran kartları, işlemciler, bellekler, SSD’ler, anakartlar ve PC kasaları dahil olmak üzere tüm PC parçalarını satın aldığını gösteriyor.

Elbette mevcut stoklar da bir yere kadar dayanacak. Zaman içinde çoğu bileşen eskisinden daha pahalı hale gelmeye başladı. İşin ticari tarafına gelirsek, belirli şirketler Rusya’daki bu durumdan faydalanarak satışlarını artırıyor. Lenovo, Dell ve HP gibi şirketlerin Rusya pazarından ayrılmasıyla kârına kâr katmıştı. Diğer dizüstü bilgisayar üreticilerinin satışları düşerken Çinli Lenovo satışlarını büyük oranda artırdı.

ASUS ve NVIDIA gibi resmi şirketler bu yılın başlarında Rusya’ya ürün sevkiyatını durdurmuştu. Bazı üretim ortakları ise satışlarına devam ettikleri için dolaylı olarak bu üreticilerin ürünlerini satmış oluyor.

Rusya PC pazarıyla ilgili bir diğer sorun ise garanti süreleri. Bozuk teknoloji ürünlerinde arıza giderme süreleri önemli ölçüde artmış durumda. Bazı insanlar ise yasa dışı olarak ithal edilen ürünlere yöneliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu ürünler garanti kapsamı dışında.

Sonuç olarak, birçok yüksek teknoloji şirketi Rusya’dan ayrılsa da bu pazardan çıkar sağlayanlar var. İnsanlar ihtiyaçları olan donanımlara ulaşıyor olsa bile yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalabiliyor.