Anasayfa Video 65 İnç Mini LED Televizyon İncelemesi: TCL 65C835

65 İnç Mini LED Televizyon İncelemesi: TCL 65C835

TCL 65C835

Mini LED teknolojisini heyecanla bekleyenler için TCL 65C835 modelini inceliyoruz.

Bu teknoloji klasik arka aydınlatma teknolojisini geride bırakıyor. İstenen derin siyahlar, eşit aydınlatma ve karartma için Mini LED çok arzulanıyor. TCL üzerine bir de Quantum Dot teknolojisini kullanarak renkleri de güçlendiriyor.

144 Hz ve VRR desteği, Onkyo ses sistemi, 1000 nit parlaklık ve HDR10+ desteği, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, IMAX Enhanced derken TCL 65C835 özellikler listesi uzayıp gidiyor. 2022 için hatta 2022/2023 dönemi için çok etkileyici, alt modellere yayılması uzun zaman alacak pek çok güçlü yan barındırıyor.

İnceleyeceğimiz televizyon oldukça üst model ve yüksek teknoloji. Zaten TCL bu C835 modelinin sadece 55 ve 65 inç sürümlerini sunuyor. Daha küçük ekranlı modeller farklı ürün ailelerinde var.

TCL Televizyon Alınır mı?

Öncelikle marka hakkında biraz bilgi verelim, Türkiye’ye iki yıl önce gelen TCL, dünyanın en büyük TV üreticilerinden biri. Amerika başta olmak üzere pek çok pazarda çok hızlı büyüdüler. Hatta bazı pazarlarda kendi kategorilerinde hakim konuma yeni yükseldiler. Halen Android işletim sistemli TV markaları arasında yüzde 20.7 pazar payına sahipler. 2021 Omdia araştırmasına göre pazar payında birinci sıraya yükselmiş durumdalar.

TCL TV Resmi Web Sitesi İçin Tıklayınız

Pazar payı bilgilerini firmadan ve dış araştırmalardan öğrendik. Ancak çok öncesinde TCL’i hızlı büyüme potansiyeli ve tedarik gücü sebebiyle Technopat’ta takip listemize almıştık.

TCL 65C835

Televizyon pazarını girdikleri ülkelerde hızla ele geçiren, ürün adedi ve fiyatlandırmada ciddi rekabet gücüne sahip bir marka davranışı görüyoruz. Türkiye’de de ürünlerin fiyatlarını rakiplere göre rekabetçi tutabilirlerse, ilerleyen yıllarda ABD’deki gibi yayıldıklarını ve yaygınlaştıklarını görebiliriz.

Markanın Türkiye dağıtıcısı da Bilkom, verdikleri bilgiye göre TV’lerin pek çoğunu Türkiye’de üretiyorlar. Elbette bu üretim kısmi bir üretim, zira parça yerlilik oranı gibi veriler elimizde yok, ancak yüzde kaç olursa olsun yararlı. Sonuçta uzun vadede markanın TV pazarında güçlenmesi için iyi bir de servis deneyimi sunması gerekecek. Burada ürünlerin “Bilkom Güvencesiyle” satılması, bunun pazarlama faaliyetlerinde aktif olarak kullanılması da Bilkom’un TCL için elini taşın altına koyduğunu gösteriyor. Uzun vadede takip edip göreceğiz, ancak şu an gördüklerimiz güzel.

TCL 65C835

Mini LED özellikleri nasıl? Görüntü kalitesi tatmin edici mi?

288 bölgeli yerel karartma ve 2304 bölge mikro karartma teknolojisi ve 500 Nit tipik, 1000 nit zirve parlaklık sunuyor. Klasik LCD panellerin arkasında az sayıda böyle bölge var ya da kenarlardan aydınlatma var ama orta kısımlarda kontrol bu kadar ince değil. Mini LED teknolojisi klasik LED’lere göre pahalı da olsa görüntü kalitesi ve karartma kontrolleri çok daha iyi oluyor. Doğal kontrast 1000:1 değil 7500:1 oluyor.

Elbette Mini LED’lerde arka aydınlatma sayısını daha da artırmak ve siyah keskinleştirmeyi abartmak mümkün ancak maliyet artıyor. TCL 288 bölge ile gayet güzel bir nokta bulmuş. Haloing ya da Blooming dediğimiz etkiler ve diğer Mini LED efektleri için dikkatle inceledik. Rakip markaların algoritmalarının ortasında bir seçim yapılmış. Sony’den daha az siyah arka planda beyaz yazı çevresi parlaması var. Diğer yandan Samsung’lardan genel olarak daha fazla gölge detayı sunuluyor.

TCL 65C835

En iyi ayar Movie Mode diyebiliriz. İsteyenler DDC kullanabilir, kalibre edebilir ve çok doğal renk elde edebilir ama zaten kutudan çıkınca verdiği renkler doğal. Ayrıca hareket iyileştirme teknolojileri de 24, 25 kare modlarında ve sinematik görüntülerde taban ve artan kare hızlarında doğal görüntü veriyor.

Upscaling algoritması ve performansı da oldukça iyi ancak halen fazla agresif. Cihaz teknik olarak çok iyi ve zirve parlaklıkta 1000 nitin üzerine çıkabiliyor, OLED’lerden daha iyi. Ancak elbette OLED’lerde de hiç Blooming olmuyor. Buradaki panel türü de yüksek kontrastlı bir VA ve özellikle bu paneli Samsung’larda görüyorduk. Ancak TCL bu paneli karakter olarak algoritmalar ile farklılaşmayı başarmış.

TCL 65C835

Oyun performansı nasıl?

Oyunlarda gecikme çok düşük ama HDR uyarlaması biraz fazla parlak. Ayrıca çıkış zamanı olan ve bildirilen bazı eksiler de var. Game Master ayarı bazı incelemelerde açılmadığı gibi konsollarda 4K/60 Hz üzerine ayarlanamıyor. TLC de Firmware güncellemesi üzerinde çalışıyor, bu bilgi özellikle HDTVTest videosunda belirtilmiş.

Esas iyileştirme buna Quantum Dot eklenmesiyle renk kalitesinde kendisini gösteriyor. Renk değerleri yanında görüş açıları da çok iyi, odaya girdiğinizde yandan bakmanız ya da kanepede oldukça yan bir açıda uzanıp izlemeniz görüş zevkini azaltmıyor. Sonrası izlediğiniz içeriğe bağlı, özellikle HDR içerikler otomatik olarak gösteriliyor. Netflix Premium üzerinde Dolby HDR desteği olduğu için rahatlıkla açıp görebilirsiniz.

TCL 65C835 kumandası

Dolby Vision IQ nedir?

Bir de Dolby Vision IQ var, nedir bu? Odadaki aydınlatma koşullarına göre ekrandaki parlaklığı, HDR’ı yöneten bir yazılım teknolojisi diyebiliriz. Dolby Vision IQ ile gündüz ve gece izlediğiniz filmlerde ayar yapmak zorunda kalmadan istenen etkiyi elde edebiliyorsunuz.

Dolby Vision zaten özel ve güzel bir HDR deneyimi sunuyordu . Metadata yani yan verileri dikkate alan bu uygulama, içeriğin kendisindeki renk notlarını okuyarak buna uygun karar veriyor. Renk doygunluğu, parlaklık ve diğer ayarlar değişiyor. Ancak IQ eklenince bir de işin içine ortam ışık sensörü katılıyor. Yani daha akıllıca uygulanıyor, ortama bakıyor televizyon ve buna göre uygulama yapıyor.

Böylece Dolby Vision ve Dolby Vision IQ farkını da özetlemiş olduk, IQ daha gelişmiş zira oda aydınlatma seviyesini de dikkate alıyor. 2022 Yılında Vision ve Vision IQ tek başına TV değiştirme sebebi değil. Ama televizyonu kullandığınız odanın ışık seviyesi çok değişkense, salt Dolby Vision yerine Dolby Vision IQ ciddi fark yaratabiliyor.

TCL 65C835

Kullanım deneyimi nasıl?

Eski bir televizyondan yeni nesil bir panele ve arka aydınlatma sistemine geçtiğinizde, özellikle de 65 inç gibi bir boyutta elde ettiğiniz medya deneyimi bambaşka bir boyutta oluyor. Dahası teknik özellikler sadece bu görüntü kalitesiyle bitmiyor.

144 Hz VRR destekli, duruma göre konsollarda 120 Hz desteği de oluyor ve 120 Hz ya da adaptif tazeleme hızı modlarında kullanabiliyorsunuz. Yıllar önce 300 – 600 Hz diye satılan televizyonlar gerçekten 300 ya da 600 Hz değildi, yıl 2022 ve ancak şimdi 144 Hz gibi çok hızlı gerçek tazeleme hızlarını görebiliyoruz.

HDMI port sayısı 4 ve sürüm HDMI 2.1 yani yüksek Hz 4K aktarım mümkün. SPDIF çıkışı, Mini RCA AV girişi, RJ45 ethernet bağlantısı, dahili MT7921 Wi-Fi 6 yongası ve çift bant bağlantı seçeneği var. USB portu 2.0 olarak 5V 0.5A verebiliyor yani kendi Android kutunuzu da takabilirsiniz ama gerek yok, zira zaten Android TV. Güncellemeleri var, hızlı ve tepkisel bir arayüze sahip.

eARC destekli HDMI 4 portu üzerinden dijital yönetimli ses cihazları ya da medya oynatıcılar bağlayabilirsiniz. HDMI CEC var yani konsolunuz açılınca TV’niz de açılıyor. FreeSync Premium var yani PC ya da konsol ile oyun oynarken sadece 144 Hz ile tepkisel, hızlı bir görüntü/kontrolcü hissiyatı yaşamakla kalmıyor, ekranda yırtılma ve takılma olmadan oynayabiliyorsunuz. Eski TV’lerde bu kadar konsol ve PC dostu özellik yoktu. Üreticiler baktılar ki iyi sattırıyor, bunlara önem vermeye başladı.

TCL 65C835

Kasa tasarım özellikleri

Kasa özellikleri televizyonun rakiplere göre fiyatını daha iyi tutmasını sağlıyor, siyah plastik ağırlıklı ve kalın bir kasa var. Mini LED TV’ler OLED’lere göre daha kalın oluyor. Hatta klasik LCD’lerden de kalın oluyorlar ama bu elbette bir genelleme.

Onkyo hoparlör de çok güzel görünüyor ama montaj ya da kurulum sonrası bunu da artık görmüyoruz. 400 mm 400 mm VESA takabilir ve duvara monte edebilirsiniz. Ancak standı gayet güzel dengeliyor. 23 kilogram kendisi, 3 kilogram da standı.

Sesi 2 adet 10 Watt’lık Onkyo hoparlörden geliyor, arka kısımdaki kocaman subwoofer etkileyici görünüyor. 2.1 Dolby Atmos destekli ses gayet güzel, ufak bir oturma odası için yeterli. Watt düşük gelse de ses çok temiz ve net, bu açıdan doğru tercih yapılmış. Yüksek Watt yazan ama kötü sese sahip hoparlörler yerine bunları tercih ederim. Yine de geniş salonlar için bir soundbar ya da ses sistemi, bu seviyede bir televizyon alanlar için gerekli diyebiliriz.

Sonuç Değerlendirmesi

TCL 65C835 modeli gerçekten de hem kullanılan Mini LED teknolojisi, hem de diğer özellikleriyle bizi etkilemeyi başardı. Gerek filmlerde, gerek oyunlardaki görüntü performansı gayet başarılı. Kullanılan Onkyo ses sistemi ise şaşırtıcı derecede rafine ve herhangi bir ek ses düzenine ihtiyaç bırakmıyor. Fiyat/performans açısından gayet başarılı bir akıllı televizyon, yeni bir TV almayı düşünenlerin kesinlikle dikkate almaları gereken bir ürün olmuş.