Anasayfa Makale Pixel 7 Pro ile İlgili Tüm Detaylar

Pixel 7 Pro ile İlgili Tüm Detaylar

Google, geçtiğimiz günlerde yeni amiral gemisi akıllı telefonu Pixel 7 Pro cihazının tanıtımını resmen gerçekleştirdi.

Yeni Pixel 7 Pro, geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen Pixel 6 Pro’nun takipçisi olma özelliğini taşıyor. Yeni akıllı telefon, geçtiğimiz önceki modele göre bazı yeni tasarım özelliklerinin yanı sıra, birkaç önemli yükseltme ve yeni özellikler ile de dikkat çekiyor. Cihaz, beklendiği gibi yeni özellikleri ile Google’ın şimdiye kadar piyasaya sürdüğü en iyi telefon unvanını da barındırmakta. Biz de bu yazımızda Pixel 7 Pro’nun tüm detaylarını inceleme altına alacağız.

Pixel 7 Pro

Pixel 7 Pro Tasarımı

Google, geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü Pixel serisinde, tamamen yenilenmiş bir tasarımı kullanıcıların beğenisine sunmuştu. Geçen yıl, tasarım alanında önemli bir yeniliğe giden şirket, bu yıl da serinin yeni telefonları için aynı tasarım dilini kullanmaya devam ediyor. Ancak, doğal olarak yeni nesil akıllı telefonlarda ufak tasarım değişiklikleri de bulunmuyor değil. Pixel 7 serisi, temel olarak geçtiğimiz yılki tasarım ilkesine bağlı kalsa da onu iyileştirecek bazı yenilikleri de gözler önüne seriyor.

Yeni nesil akıllı telefonun tasarım detaylarına bakacak olursak; ilk olarak cihazın geçtiğimiz yılki model ile aynı “vizör” kamera tasarımına sahip olduğunu görüyoruz. Ancak, bu tasarıma da yukarıdaki paragrafta bahsettiğimiz gibi ufak iyileştirmeler yapılmış. Öyle ki, yeni cihazın kamera tasarımında, telefonun arka bölümünde yer alan kamera ünitesini tamamen kaplayan bir metal bölüm yer alıyor. Bu yenilik, cihazın kamera ünitesinin görünümünü bir ölçüde iyileştirmesinin yanı sıra, kameraları daha dayanıklı hale getirmesiyle de ön plana çıkıyor.

Pixel 7 Pro tasarımında ayrıca, diğer akıllı telefon üreticilerinin pek çoğunun son yıllarda benimsediği mat görünüm yerine, tüm metal ve cam yüzeylere parlak bir görünüm verilmiş. Şirketin amiral gemisi akıllı telefon modelinde uyguladığı bu yenilik, çeşitli farklı görüşlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bazı kullanıcılar, tasarım açısından yenilik görmenin mutluluğunu yaşarken, bazı kullanıcılar da halen mat görünümün çok daha iyi olduğunu savunuyor. Bu konuda takdir, akıllı telefonun kullanıcılarına kalıyor.

Telefonun fiziksel tasarımında da bazı yenilikler mevcut. Örneğin, telefon üzerinde yer alan tuşlar arasındaki mesafe biraz daha artırılmış. Böylelikle, telefonda yer alan tuşların kullanımı daha rahat olacak diyebiliriz. Bunun yanı sıra, geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen Pixel 6 Pro, mmWave 5G’yi desteklemek için üst çerçevesinde dikkat çeken bir plastik şerit barındırmaktaydı. Yeni nesil cihazda da halen plastik bir mmWave 5G oyuğu bulunuyor. Ancak, tasarım açısından rahatsız edici bir unsur oluşturmamak adına, bu yılki cihazda yer alan kısım çok daha küçük ve çerçevenin geri kalanıyla uyum sağlayacak şekilde dizayn edilmiş. Bu yeniliğin de küçük ama göze hitap etmek açısından önemli bir yenilik olduğunu söylemek mümkün.

Pixel 7 Pro

Ekran Özellikleri

Google’ın yeni amiral gemisi akıllı telefonu Pixel 7 Pro, ön tarafında 6,7 inçlik bir OLED ekran barındırıyor. Cihazın ekranı, 3120×1440 çözünürlük, 120Hz yenileme hızı desteği ve 1.500 nit’e kadar en yüksek parlaklık değeri sunuyor. Karşılaştırma yapabilmek için iPhone 14 Pro’nun en yüksek parlaklık değerine göz atarsak, cihazın 2.000 nit’lik bir parlaklık değeri sunduğunu görüyoruz. Bu da Pixel 7 Pro’nun, iPhone 14 Pro’ya göre biraz daha düşük parlaklık değeri sunduğunu gösteriyor. Telefonun ekranı ayrıca, Corning Gorilla Glass Victus koruması ile kaplanmış. Böylelikle ekran, çatlama ve çizilmelere karşı daha dirençli olması bakımından dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen Pixel 6 Pro’nun ekranı, çok keskin kavisli bir tasarıma sahipti. Bu durum, kullanıcıların ekrana istemeden dokunmasına neden olması gibi çeşitli sorunları beraberinde getirmişti. Şirket, bu sorunu da çözebilmek için yeni nesil akıllı telefon serisinde ufak da olsa tasarım değişikliğine gitmiş. Öyle ki, Pixel 7 Pro akıllı telefonun ekranının etrafında da halen kavisli kenarlar bulunuyor, ancak bunlar önceki modele göre çok daha az fark ediliyor.

Günlük kullanım söz konusu olduğunda, Pixel 7 Pro’nun ekranı, geçtiğimiz yılki modelde yer alan ekrana göre bir adım öne geçmiş gibi gözüküyor. Yeni cihazda yer alan ekranda, renkler daha keskin bir kontrasta sahip. Ayrıca ekran, daha derin bir siyah renk algısı sunmasıyla da ön plana çıkıyor. Tüm bu koşullar göz önüne alındığında, Pixel 7 Pro akıllı telefonun, henüz Samsung ve Apple kadar üst düzey olmasa da kesinlikle iyi bir ekrana sahip olduğunu söyleyebiliyoruz.

Pixel 7 Pro

Yüz Tanıma Kilidi ve Parmak İzi Sensörü

Geçtiğimiz yıl Pixel 6 serisi piyasaya çıkmadan önce, seride yer alan Pro model akıllı telefonun bir yüz tanıma kilidine sahip olabileceği söylentileri ortaya çıkmıştı. Kullanıcılar, bu yeniliğin akıllı telefon için önemli bir iyileştirme olduğunu düşünerek, resmi açıklamayı beklemeye koyulmuştu. Ancak Pixel 6 Pro, bahsi geçen yeniliği bünyesinde barındırmıyor. Bununla birlikte, yüz tanıma kilidi özelliği söylentileri, gecikmeli de olsa Pixel serisi için doğrulanmış oluyor. Zira, Pixel 7 Pro akıllı telefon yüz tanıma kilidini Pixel serisine getiriyor.

Pixel 7 Pro’da yer alan yüz tanıma kilidi, OnePlus ve Samsung telefonlarda yer alan yüz tanıma kilidi özelliği ile aynı şekilde çalışıyor. Bildiğimiz üzere bu kilit sistemi, telefonun ön kamerası aracılığıyla tanıtılan bir yüzün görünmesi ile kilit ekranını kolaylıkla atlamayı sağlıyor. Özelliğin işlevi bu kadarla sınırlı. Öyle ki, kilitli bir uygulamaya erişmek gibi bazı diğer işlevleri kolaylaştırmanın yolu parmak izi sensörünü kullanmaktan geçiyor. Parmak izi sensörünün de uzun yıllardır olduğu gibi bu yıl da akıllı telefon serisinde mevcut olduğunu belirtelim.

Pixel 7 Pro

Pixel 7 Pro Kamera Özellikleri

Günümüz akıllı telefonlarında, gün geçtikçe önem kazanan unsurlar arasında kameralar yer alıyor. Cihazların kamera özellikleri, bazı kullanıcılar tarafından belirleyici olarak görünebiliyor ve bu sayede telefonlar tercih edilebilir hale gelebiliyor. Pixel 7 Pro cihazı da geçtiğimiz yılki modele göre ufak kamera iyileştirmelerini bünyesinde barındırıyor. İlk olarak cihazda yer alan kamera sensörlerine bir göz atalım:

Google Pixel 7 Pro, f/1.85 diyafram açıklığına ve lazer algılamalı otomatik odaklamaya sahip 50MP ana kamera ile donatılmış. Cihazda yer alan ana kameraya, yaklaşık 126 derecelik görüş alanına sahip 12MP ultra geniş kamera ile 5x optik yakınlaştırma ve Google’ın Super Res Zoom özelliği ile 30x’e kadar yakınlaştırma özelliğine sahip 48MP telefoto kamera eşlik ediyor. Akıllı telefonun ön bölümünde ise 10,8MP’lik selfie kamerası yer alıyor.

Yeni akıllı telefon, ilk denemelerde her türlü ışık koşulunda güzel renkler üretmesi ile dikkat çekiyor. Kullanıcıların, daha iyi fotoğraf çekebilmelerini sağlamak amacıyla, cihazda Google’ın üst düzey görüntü işleme özelliği de kullanılmış. Bununla birlikte, cihazda “Gece Görüşü” modu da oldukça işlevsel bir şekilde yer almakta. Bu mod aktif olduğunda, düşük ışık şartlarında bile oldukça net fotoğraflar çekmek mümkün olabiliyor.

Şirket ayrıca, kamera deneyiminin iyileştirilmesi için yapay zeka alanında da geliştirmeler yapmış. Öyle ki, koyu cilt tonlarını daha iyi yakalamak için Real Tone algoritmasında birtakım güncellemeler yer alıyor. Bununla birlikte, görme engelli bireylerin selfie kamerası ile çekim yapmasına yardımcı olabilmek için sesli ipuçları kullanan yeni bir “Kılavuzlu Çerçeve” özelliği de cihazda yer alıyor. Kamera uygulaması için duyurulan son yeni özellik ise adından da kolaylıkla anlaşılabileceği üzere, bulanık veya odak dışı görüntüleri netleştirmeye çalışan “Fotoğraf Bulanıklığını Giderme” aracı. Sözünü ettiğimiz bu yeni özellikler, her türlü fotoğraf çekimi için kullanıcılara kolaylık sağlamayı amaçlıyor.

Pixel 7 Pro

Yazılım ve Performans

Pixel 6 Pro, Google’ın akıllı telefon kimliğinin yeniden inşa olması bakımından önemli yenilikleri barındıran bir model olarak dikkat çekiyordu. Pixel 6 Pro’nun en önemli özellikleri arasında Android 12’yi çalıştırması vardı. Google, Android 13 yazılımını ise Android 12 yazılımının çeşitli eksiklerini gidermesi ve daha iyi bir deneyim sunması için tasarladı. Pixel serisinin yeni amiral gemisi akıllı telefonu Pixel 7 Pro da Google’ın yeni Android 13 işletim sistemi ile birlikte geliyor.

Android 13 yazılımı, yenilenmiş medya oynatıcı gibi birkaç yeni özelliği de beraberinde getiriyor. Bunun haricinde, Material You deneyimi de duvar kağıdından türetilen renkler için daha fazla seçenek de dahil olmak üzere bazı küçük değişiklikler almış. Bunların haricinde, yeni seride platform düzeyinde öne çıkan özel bir şeyin olmadığını da belirtmekte fayda var. Şirket, bunun yerine Pixel’e özel kendi yazılım paketini geliştirmiş.

Yeni akıllı telefon serisine bu yıl eklenen özellikler de şu şekilde sıralanıyor; “Direct My Call” özelliği artık otomatik sistemli iş numaraları için menüleri tam olarak gösteriyor. Google Asistan’ın “Hızlı İfadeler” özelliği, gelen telefon aramalarını “Hey Google!” demeye gerek kalmadan tek bir kelimeyle yanıtlayabiliyor veya reddedebiliyor. Google Mesajlar uygulaması da artık uygulama içindeki sesli mesajları yazıya dökebiliyor. Ek olarak, Pixel 7 serisi sahipleri Google One’ın VPN’ine de ücretsiz erişim sağlayabilecek.

Pixel 7 Pro, aynı zamanda bazı erişim iyileştirmelerini de bünyesinde barındırıyor. Örneğin, Gboard’ın sesli yazma özelliği bu yıl geliştirilmiş yeni komutlarla daha iyi bir deneyim sunuyor. Öyle ki, sesli yazma özelliği ile yazılan bir mesaj artık “Gönder!” komutu ile alıcıya iletilebiliyor. Google ayrıca, emoji ekleme konusunda da sesli komutların tanınmasını geliştirmiş. Pixel 7 Pro’ya yapılan bir diğer güzel ekleme ise telefonun uyku zamanı modunda öksürük ve horlama algılama desteği. Bu özellik uykudan önce etkinleştirildiğinde, gece boyunca kullanıcının horlama, öksürük gibi bazı seslerini telefon mikrofonlarını kullanarak algılayabiliyor. Bu da küçük bir yenilik olsa da uyku takibi konusunda bazı kullanıcılara fayda sağlayabilir.

Pixel 7 Pro

Tensor G2 İşlemci

Google Pixel 7 Pro akıllı telefonun en önemli iyileştirmelerinden biri de bu yıl telefonda yer alan Tensor G2 yonga seti. Google’ın şirket içi yonga seti serisinin en son nesil işlemcisi olan Tensor G2, Tensor G1 yonga setine göre bazı ciddi yükseltmeleri beraberinde getiriyor. Öyle ki, yonga seti yeni Tensor İşleme Birimi (TPU) ile çok daha fazla yapay zeka ve makine öğrenimi desteğini barındırıyor.

Yonga seti, çeşitli benchmark sitelerinde test edilmiş. Buna göre, Geekbench 5 testlerinde, tek çekirdekli testte 1060 puan alırken, çoklu çekirdek testinde 3046 puan alıyor. Karşılaştırma yapabilmek açısından, iPhone 14 Pro’da yer alan A16 Bionic ve Galaxy Z Fold 4’te yer alan Snapdragon 8 Gen 1 SoC’yi de hesaba katabiliriz. A16 Bionic ve Snapdragon 8 Gen 1, sırasıyla tek çekirdekli testte 1891 ve 1328 puan alırken, çoklu çekirdek testinde 5469 ve 3831 puan almış.

Geekbench ML testine göz attığımız zaman, Tensor G2 yonga setinin CPU, GPU ve NPU test sonuçları sırasıyla; 322, 975 ve 1824 olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıda da göz attığımız diğer iki yonga seti ise yine aynı sıralamaya bağlı kalacak şekilde 1005, 2482 ve 3173 ile 500, 2196 ve 3165 değerlerini bizlere sunuyor.

Yonga seti aynı zamanda, Adobe Premiere Rush 4K-1080p kod dönüştürme testine de tabi tutulmuş. Buna göre, Tensor G2 yonga seti test sonucunda 47 saniyelik bir süre kaydediyor. A16 Bionic ise aynı testi 26 saniye sonucunda tamamlamış. Burada A16 Bionic’in ciddi bir farkla önde olduğunu görsek de Snapdragon 8 Gen 1 SoC ile değerlerin birbirine çok yakın olduğunu söyleyebiliyoruz. Zira Snapdragon yonga seti, testi 45 saniyede tamamlamış.

Bu noktada Pixel 7 Pro’nun, pek çok açıdan iPhone 14 Pro ve Galaxy Z Fold 4’ün gerisinde kaldığını söyleyebiliyoruz. Ancak yine de Tensor G2’nin her yönüyle dikkat çeken bir yükseltme olduğunu söylemek mümkün.

Google Pixel 7 Pro Özellikleri

Pil Ömrü ve Şarj Özellikleri

Google’ın yeni amiral gemisi akıllı telefonu Pixel 7 Pro, batarya kapasitesi söz konusu olduğunda Pixel 6 Pro’dan farklı bir değeri kullanıcılara vadetmiyor. Zira, geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen model ile bu yıl piyasaya sürülen model aynı batarya kapasitesine sahip. Pixel 7 Pro, bu yıl da 5.000mAh batarya ile piyasaya sürüldü.

Şarj dayanma süresi ile ilgili tomsguide.com sitesi tarafından yapılan bir testi referans alırsak, hiç de tahmin etmediğimiz bir sonuç ile karşı karşıya kalıyoruz. Yapılan test, Pixel 7 Pro ve Pixel 6 Pro’nun karşılaştırılmasını içeriyor. Test koşulları ayarlanırken, telefonların ekranları 150 nit parlaklık değerine ayarlanmış ve cihazlara şarj bitene kadar web sayfalarını durmadan yenilemesi için görev verilmiş. Bu test sonucunda Pixel 6 Pro, 7 saat 55 dakikalık şarj ömrü sunuyor. İşte işin ilginç ve tahmin edilemeyen kısmı da burada karşımıza çıkıyor. Zira, Pixel 7 Pro aynı test sonucunda 6 saat 31 dakikalık şarj ömrü sunmuş. Bu noktada takdir, akıllı telefonun kullanıcılarına kalıyor.

Şarj konusuna baktığımız zaman; Pixel 7 Pro’nun Apple’ın sunduğu 20W hızlı şarj desteğinden biraz daha iyi olan 30W’a kadar kablolu hızlı şarj desteği sunduğunu görüyoruz. Ancak telefon, halen Samsung, OnePlus veya Xiaomi’nin sunduğu değerlerin altında kalıyor. Şirket, henüz kablosuz şarj desteğini açıklamış değil. Ancak cihaz, Pixel 6 Pro’da olduğu gibi 21W kablosuz şarj desteği veya buna yakın bir değerde destek sunabilir.

Tüm bu özellikler göz önüne alındığı vakit, siz Pixel 7 Pro akıllı telefonu ile ilgili neler düşünüyorsunuz?