Anasayfa Haber ARM Mimarili Dizüstü Bilgisayarlar Pazar Payı Kazanıyor

ARM Mimarili Dizüstü Bilgisayarlar Pazar Payı Kazanıyor

ARM mimarisini kullanan cihazlar yayılıyor, daha fazla kabul görmeye başlıyor. DigiTimes‘ın yeni bir raporuna bakılırsa ARM işlemcili dizüstü bilgisayarlar önemli atılımlar yapıyor. İddialı bir öngörü de yapılmış: 2023’te dizüstü bilgisayar pazar payının %13.9’unu ARM tabanlı dizüstüler kaplayacak.

Rakamlar gözünüze küçük gelebilir, ancak 2020 yılında bu dilimin yalnızca %1.4 olduğunu özellikle belirtelim. Yani 2020’ye kıyasla neredeyse 10 katlık bir gelişim söz konusu. Öte yandan, ARM mimarisinde işler iyi gitse de dizüstü bilgisayar pazarında her şey eskisi gibi değil. Aslında teknolojik cihaz pazarı genel olarak büyük gerileme kaydediyor. Resesyon beklentisi ve yüksek enflasyon gibi nedenlerle insanlar tüketici elektroniğine eskisi gibi harcama yapmıyor. DigiTimes, dizüstü bilgisayar pazarının 2022’de 190 milyon adet sevkiyatla yıldan yıla %22,8’lik bir düşüş gördüğünü söylüyor.

Apple, yüksek performans ve pil ömrü sunan Apple Silicon destekli MacBook’larla 2020 sonlarında ARM dizüstü pazarına giriş yapmıştı. Şüphesiz Apple bu konuda en büyük etken. Qualcomm, popülerlik kazanan Windows-on-Arm Snapdragon PC işlemcilerini geliştirmeye devam ediyor. Öte yandan ARM mimarili Chromebook’lar da pazardaki yerini güçlendiriyor.

Rapora göre Intel’in dizüstü bilgisayar pazar payı 2016’da %82,2 ile zirve yaptı (aynı yıl AMD pazarın %17,8’ine sahipti). Ancak 2022’nin ikinci çeyreğine ait son rakamlara göre Intel şu anda pazarın %63,5’ine sahipken, AMD %36,4 ile yerini sağlamlaştırdı.