Anasayfa Haber Japon Hükümeti, Çip Üretimi İçin Yatırımlara Devam Ediyor

Japon Hükümeti, Çip Üretimi İçin Yatırımlara Devam Ediyor

Japonya, gelişmiş mikroçipler üretmek üzere yeni bir girişime 70 milyar yen (500 milyon dolar) yatırım yapacağını açıkladı. Hükümetin son hamlesi, Japonya’yı yarı iletken sektöründe öne çıkarmak amacıyla sağlanan desteklerden sadece bir tanesi. Reuters bunu bir “başlangıç olarak tanımlıyor” ve Japon hükümetinin önümüzdeki yıllarda sektöre milyarlarca dolar yatırım yapabileceğini söylüyor.

Yarı iletken projesi kapsamında Rapidus adında yeni bir şirket kurulacak. Rapidus, Sony ve NEC gibi mevcut Japon yüksek teknoloji devlerinin yanı sıra Softbank, Kioxia, Mitsubishi ve Toyota tarafından desteklenen bir ortak girişim olacak. Reuters‘a konuşan ve kimliği açıklanmayan bir yetkiliye göre, ABD’li ve Avrupalı şirketleri bu ortaklığa dahil etmek için çeşitli çağrılar yapılıyor.

Japonya, bu projelerin yanı sıra ülkede yeni dökümhaneler kurmayı planlayan şirketlere mali yardım da sunuyor. Örneğin TSMC geçen yıl Japonya’nın güneydoğusunda, Kumamoto vilayetinde bir tesis kurmak için 400 milyar yen yatırım aldı. Bu tesis Sony ve yerel otomotiv üreticilerine parça tedarik etmek üzere kuruldu.

Japon hükümeti farklı yatırımlar da yaptı. Micron’un Hiroshima’daki fabrikasında üretimi artırmak amacıyla 46,5 milyar yen harcandı. Ayrıca Kioxia ve Western Digital de ülkedeki üretimlerini artırmak için 93 milyar yen tutarında destek aldı.