Anasayfa Haber Adobe, Yapay Zekanın Oluşturduğu Stok Görselleri Satacak

Adobe, Yapay Zekanın Oluşturduğu Stok Görselleri Satacak

Adobe, Yapay Zeka
Kaynak: Midjourney

Dünyada kullanım alanı en geniş medya ve grafik yazılımlarını geliştiren Adobe; Dall-E 2, Midjourney gibi son dönemde popüler hale gelen yapay zekaların ürettiği görselleri stok olarak satışa sunacağını açıkladı. Günümüzde stok fotoğrafçılık sektörünü nasıl etkileyeceği sıklıkla tartışma konusu olan bu yapay zekalara yönelik yeşil ışık yakan şirketin söz konusu projeyi şu anlık test ettiği belirtilmiş.

Adobe, Ekim ayındaki Max konferansında, yapay zekanın sanatçıların yerini almayacağını, sadece yardımcı bir unsur olarak insanları destekleyeceğini de açıklamıştı. Bu tarz yeni teknolojiler gelecekte içerik üretiminin her alanında önemli bir rol oynayacağı için şirketler şimdiden yatırımlarını yapay zeka alanına yöneltiyor. Öte yandan, bazı kuruluşlar ise yapay zeka destekli stok görsellere kapıyı çoktan kapatmış durumda. Örneğin Getty Images, Eylül’de, yasal riskleri gerekçe göstererek yapay zekayla oluşturulmuş içerikleri satamayacağını duyurmuştu.

yapay zeka ile üretilen görsel

Adobe, yapay zeka yazılımlarıyla hazırlanan görsellerin artık platformunda satışa sunulabileceğini ancak sanatçıların mevzubahis görselleri “yapay zeka desteğiyle oluşturulmuştur” şeklindeki bir etiketle yayınlamasını gerektiğini özellikle belirtti.

Adobe, içerik oluşturucular ile alıcılar arasında ortaya çıkabilecek yasal pürüzleri bir şekilde giderebilse de konunun stok fotoğrafçılığı olumsuz etkileyen asıl kısmı yapay zekayı geliştiren kişilerle ilgili. Bu sistemlerin desteğiyle oluşturulan görseller üzerinde yapay zekayı eğitenlerin hak sahibi olup olamayacağı da madalyonun öteki yüzü elbette. İlerleyen süreçte bu sorunlara nasıl bir çözüm getirileceğini ise hep birlikte göreceğiz. Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.