Anasayfa Haber Intel, Ekran Kartı Sürücülerinde Valve’ın Çözümünü Kullanmaya Başladı

Intel, Ekran Kartı Sürücülerinde Valve’ın Çözümünü Kullanmaya Başladı

Intel, yaklaşık bir hafta öncesinde Arc Alchemist ekran kartlarında DirectX 9 performansını iki kata kadar artıran önemli bir sürücü güncellemesi yayınlamıştı. GamingOnLinux tarafından hazırlanan rapor ise şirketin bu işi nasıl becerdiğini gösteriyor.

Teknoloji devi, Steam’in DXVK katmanını içeren en son grafik sürücüsüne başka bir çeviri katmanı ekledi. Yani bir nevi emülatör diyebiliriz. Kullanılan yeni katman, Steam’in Proton API’sinde Windows oyunlarını Linux’a çevirmek için kullandığı uyumluluk çözümünün aynısı. Böylelikle Intel’in DX9 kodunu açık kaynaklı Vulkan API’sine dönüştürmesi mümkün oluyor.

Yeni bir blog gönderisine göre Intel, bazı durumlarda yalnızca DXVK çeviri katmanını kullanıyor; sürücü, bir veya daha fazla modern API uygulaması kullanan çeviri katmanlarından yararlanan API tekniklerinin kombinasyonunu kullanan hibrit bir yaklaşım benimseyecek. Sonuç olarak, DX9 grafik işleme süreçlerinin tamamı için DXVK kullanmayacak. Ancak DXVK katmanı yalnızca Intel’in DX12 emülatör tekniğinden daha iyi performans sağlayabildiği zaman kullanılacak.

Şirket resmi blog gönderisinde DXVK kullandığını hiçbir zaman söylemedi, ancak GamingOnLinux’un keşifleri sayesinde izlenen yol belli oldu. Arc GPU’lar ve Xe entegre grafikler artık yerel DX9 desteğine sahip değil. Bunun yerine Intel, yerel işleme süreçleri için yalnızca ara katmanlara güvenmeyi seçti.