Anasayfa Haber NVIDIA, AMD ve Intel’i Sürücüler Üzerinden Vurdu

NVIDIA, AMD ve Intel’i Sürücüler Üzerinden Vurdu

ekran kartı

NVIDIA’nın kıdemli ürün müdürü Sean Pelletier, Twitter’da yaptığı paylaşımla birlikte AMD ve Intel’i hedef alırken, şirketin sürücü geliştirme ekibinin rakipleriyle karşılaştırıldığında ne kadar yetenekli olduğunu gösteren bir tablo yayınladı. Tablo, NVIDIA’nın son iki yılda kaç tane tam sertifikalı, beta olmayan sürücü güncellemesi yayınladığını gösteriyor.

Paylaşımda Intel ve AMD’nin GPU’ları için yeterli sayıda güncelleme yapılmaması eleştirilmiş. Pelletier ayrıca rakiplerinin sunduğu sürücü paketlerinin düşük kalitede olduğunu öne sürmüş. Bu noktada şirketlerin yayınladığı WHQL imzalı sürücülerin sayısında büyük bir fark olduğunu görebiliyoruz.

Listeye göre NVIDIA, 2021’de yayınlanan 20 ve 2022’de yayınlanan 18 sertifikalı sürücüyle öne çıkıyor. AMD 2021’de 5 ve 2022’de 6 tane sürücü sundu. Intel ise 2021’de 9 ve 2022’de 6 WHQL imzalı sürücü hazırladı. Grafik cephesinde kendini yeni yeni geliştirmeye başlayan Intel ise doğal olarak daha geride.

AMD Neden WHQL İmzalı Sürücüler Yayınlamıyor?

Kırmızı takım geçmişte bu konuyla ilgili bir blog gönderisi yayınlamıştı. AMD, dahili testler için 6000’e kadar benzersiz sistem yapılandırması kullandığını iddia ediyor. Nitekim kullanıcıların %99.95’inin AMD yazılımını kullanırken çökme sorunları yaşamadığı vurgulanmış. Ancak bu rakamlar pratikte ne kadar doğru tartışılır.

Şirket ayrıca 2021 yılında NVIDIA’dan (20) daha fazla WHQL sürücüsü (26) yayınladığını söylüyor. Bildiğiniz gibi, AMD’nin WHQL sürümleri, beta sürücülerinden çok daha sonra kullanıma sunuluyor. Öte yandan NVIDIA, neredeyse tüm sürücülerini anında WHQL imzalı olarak indirmeye açıyor.

Şimdiye kadar bu konunun arka planını bilmiyorduk. AMD durumu şöyle açıklıyor:

AMD İsteğe Bağlı (Optional) sürücüler, rakiplerimizin üretim sınıfı sürücülerine daha yakındır. Ancak AMD tarafından Önerilen (Recommended) sürücüler, genellikle herkese açık olarak aylarca bekleme süresi olan denenmiş ve test edilmiş yazılımları temsil eder. Her AMD Adrenalin sürümü Microsoft’un WHQL test paketini geçse de, oyuncuların WHQL sertifikalı olmayan sürücüleri kullanmaları bazen avantajlıdır. AMD, sertifikalı olmayan bir WHQL geçiş sürücüsü yayınlayarak, yeni oyun sürümleri ve yamaları için daha fazla destek sağlayabilir.

Başka bir deyişle AMD, WHQL olmayan sürücülerinin zaten rakiplerinin üretim sürücüleri kadar iyi olduğunu düşünüyor. Bu erken sürücüleri beklemeden piyasaya süren şirket, WHQL imzası için Microsoft test paketini tamamlamadan önce oyunlara yönelik optimizasyonları oyunculara sunmak istiyor.