Anasayfa Haber GPU Şirketlerinin Sayısı Artışta: Grafik Pazarı Önem Kazanıyor

GPU Şirketlerinin Sayısı Artışta: Grafik Pazarı Önem Kazanıyor

Jon Peddie Research, Çin teknolojisinin gelişimine ilişkin önemli detaylar veren yeni bir rapor yayınladı. Çin’in yapay zeka becerilerini geliştirmek ve yarı iletken egemenliği kazanmak için sıkı çalıştığını, büyük yatırımlar yaptığını biliyoruz. Ülkenin bu büyük adımlarının arasında grafik teknolojileri de önemli bir yer kaplıyor.

Çin menşeili GPU girişimlerinin sayısı da bir hayli artmış durumda. Yapay zeka (AI), yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) ve grafik işlemeye olan talep benzeri görülmemiş şekilde artıyor. Bu bağlamda, son yıllarda dünya çapında GPU üreticilerinin sayısında gözle görülür şekilde artış yaşanıyor. Masaüstü platform söz konusu olduğunda AMD ve NVIDIA öncü olmaya devam ederken, Intel de rekabete tutunmak için sıkı çalışıyor.

GPU Üretiminde Rol Oynayan Şirketler

1980’lerde ve 1990’larda onlarca şirket ekran kartları ve harici grafik işlemcileri geliştirdi. Ancak 3D oyunculuk pazarında rekabet etmek oldukça zordu ve birçok şirket iflas etti. Yapraklar 2010 yılını gösterdiğinde piyasada yalnızca AMD ve NVIDIA olmak üzere iki oyuncu kaldı. Her iki şirket de hem oyun hem de bilgi işlem için rekabetçi GPU’lar sunuyordu. Diğer şirketler ise ya entegre GPU’lara ya da GPU IP’ye (intellectual property) odaklandı.

2010’ların ortalarında Çin merkezli PC GPU geliştiricilerinin sayısı hızla artmaya başladı. Bildiğiniz üzere Çin teknolojik açıdan kendi kendine yetebilmek için büyük harcamalar yapıyor. Günümüzde yapay zeka ve HPC dünyasında GPU’ların önemi büyük. Bunu gören Çin ise grafik dünyasında yeni oyuncularla karşımıza çıkmaya devam ediyor.

PC DC IP SoC
AMD Biren Arm Apple
Bolt Tianshu Zhixin DMP Qualcomm
Innosilicon Imagination Technology
Intel Think Silicon
Jingia Verisilicon
MetaX Xi-Silicon
Moore Threads
NVIDIA
SiArt
Xiangdixian
Zhaoxin

 

JPR’ye göre GPU geliştiren ve üreten toplamda 18 şirket var. Bunların ikisi akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar için SoC’e bağlı GPU’lar geliştiriyor. Ayrıca altı GPU IP sağlayıcısı var. AMD, Intel ve NVIDIA dahil olmak üzere, PC’ler ve veri merkezleri için grafik işlemciler tasarlayan şirketlerin sayısı ise 11’e yükselmiş durumda.

Aslında Biren Technology ve Tianshu Zhixin gibi diğer Çin merkezli şirketleri de listeye ekleseydik daha fazla GPU tasarımcısı olurdu. Ancak Biren ve Tianshu Zhixin şimdilik yalnızca yapay zeka ve HPC’ye odaklanıyor, bu nedenle JPR onları GPU geliştiricileri olarak görmüyor.

Birçok yaptırıma rağmen, 11 PC/veri merkezi GPU tasarımcısından 8’i Çin merkezli. Belki de yakın gelecekte büyük Amerikan şirketleri dışında rekabetçi GPU’lar üreten yeni isimler görmeyeceğiz. Grafik işlemciler geliştirmek oldukça zor, maliyetli, karmaşık ve zaman alıcı bir iş. Son dönemde Çin üretimi çok sayıda ekran kartı görmeye başladık. Bakalım önümüzdeki yıllarda teknoloji ve grafik dünyasında neler olacak.