Anasayfa Haber Windows 11 Android Sisteminde Video Akış Deneyimi Gelişiyor

Windows 11 Android Sisteminde Video Akış Deneyimi Gelişiyor

Windows 11 kullanıcı oranı sürekli artmaya devam ediyor olsa da birçok kullanıcının sorunlar yaşamaya devam ettiğini görüyoruz. Kimisi yeni işletim sisteminden memnun, kimisi de tekrardan Windows 10’a dönmeyi tercih ediyor. Windows 11 ile birlikte özellikle görsel arayüz açısından birçok değişiklik yapıldı. Ancak en çok beklenen özellik şüphesiz Android desteğiydi.

Bildiğiniz gibi, Windows 11 işletim sistemi Android uygulamalarını WSL (Linux alt sistemi) benzeri bir teknoloji olan Android için Windows Alt Sistemi (Windows Subsystem for Android-WSA) aracılığıyla destekliyor. Aslında Android uygulamalarını BlueStacks gibi üçüncü taraf yazılımlarla çalıştırmak mümkün. Ancak hiçbir uygulama yerel uygulama desteği gibi bir deneyim sunmuyor.

Windows Subsystem for Android (WSL) ilk olarak Şubat ayında kullanıma açılmıştı, ancak Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya ile sınırlıydı. Yazılım devi, Android uygulamalarını 27 Eylül itibarıyla İngiltere ve Avrupa’daki kullanıcılara açmaya başladı. Ülkemiz için halen bir gelişme yok, ancak yıl içinde Türkiye ve farklı bölgeler için destek sağlanmasını bekliyoruz.

Asıl konumuza dönecek olursak, video akışı şu anda Windows 11’in WSA entegrasyonunda sınırlı şekilde çalışıyor. Performans sorunları yaşanabiliyor ve DRM korumalı içeriğin tamamını Android kapsamında oynatmak da mümkün değil. Neyse ki Microsoft, WSA üzerinde yaşanan video akış sorunlarını araştırmaya başladı. Ek olarak şirket, önümüzdeki aylarda DRM korumalı akış desteğini etkinleştirmeyi planladığını doğruladı.

Microsoft mühendisi Hamza Usmani, “Hardware DRM/Widevine L1” ile ilgili bir gönderiye verdiği yanıtta “Bu zaten radarımızdaki bir şey, geri bildirimleri dikkate alıyoruz.” dedi. Ancak yeni Android özelliklerinin ne zaman son tüketiciye sunulacağını bilmiyoruz.

Microsoft, Ekim ayında Android 13’ü Windows 11 işletim sistemine getirmişti. Özetleyecek olursak, Android entegrasyonuyla ilgili birçok yenilik bizi bekliyor.