Anasayfa Makale Unreal Engine 5.1 Sürümü Çıktı, Yenilikler Neler?

Unreal Engine 5.1 Sürümü Çıktı, Yenilikler Neler?

unreal engine 5.1

Unreal Engine 5.1 sürümü kullanıma sunuldu. UE5’te tanıtılmış çığır açan özellikler bu sürümle birlikte daha da geliştirilmiş. Yani tüm sektörlerdeki içerik oluşturucular için platformun daha sağlam, verimli ve çok yönlü hale getirildiğini görmekteyiz.

Unreal Engine ekibi, daha fazla sektörü hedeflemek adına motoru farklı iş akışlarına karşı stres testine tabi tuttuğunu söylüyor.

Yeni Unreal Engine 5.1 sürümünde neler var?

Lumen, Nanite ve Virtual Shadow Maps güncellemeleri

  • Lumen dinamik küresel aydınlatma ve yansıma sisteminin,
  • Nanite sanallaştırılmış mikropoligon geometri sisteminin,
  • Yeni nesil konsollarda, PC’lerde 60 fps’de çalışan oyunları desteklemek için Sanal Gölge Haritasının ( Virtual Shadow Maps) temeli oluşturuldu.

Böylelikle çok daha ayrıntılı olan simülasyonları ve rekabet oyunlarını gecikme olmadan çalıştırabileceğiz.

Unreal Engine 5.1'deki lumen gece sahnesi
Unreal Engine 5.1’deki lumen gece sahnesi

Bu arada Nanite, opaklık maskelerinin yanı sıra “World Position Offset” aracılığıyla malzeme odaklı animasyonlarla güncellendi. Buna ek olarak, deformasyonların kullanımına olanak sağlamak için de “Programlanabilir Rasterizer” (Programmable Rasterizer) ile eklendi. Bu heyecan verici gelişme, sanatçıların belirli nesnelerin davranışlarını programlamak için Nanite kullanmasına teşvik ediyor. Örneğin: Yaprakları rüzgârda uçuşan Nanite destekli yapraklar.

Unreal Engine 5.1’de Nanite programlanabilir rasterleştirici (Nanite programmable rasterizer in Unreal Engine 5.1)

Artırılmış geliştirici verimliliği

Bu sürüm, oyun geliştiricilerin ve diğer büyük ölçekli projelerin verimliliğini artırması açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca, ekiplerin daha da üretken olmasına yardımcı oluyor.

Bu sürümde, Virtual Assets ile meta verileri nesne verilerinden ayrıldı. Nesne verilerinin tamamına erişmesi gerekmeyen geliştiriciler için daha küçük çalışma alanları oluşturulmuş. Daha hızlı senkronizasyon sağlayan Perforce gibi geliştiriciler, kaynak kontrol sistemlerinden sadece ihtiyaç duyduklarını senkronize edebilecekler. Şimdilik dolgu(textures) ve yardımcı ses dosyalarını destekleyen bu özellik ilerlerde birçok türü de destekleyebilecek.

Buna ek olarak, DX12 için otomatik Ardışık Düzen Nesnesini (PSO) önbelleğe alma özelliği geldi. Bir oyunu DX12’de göndermek için gereken süreç artık daha kısa.

Tüm geliştiriciler ve içerik oluşturucular, Unreal Editor ’de çalışırken ekranda görülenleri işlemek için yalnızca gölgelendiricilerin gerekli olduğu, isteğe bağlı gölgelendirici derlemesinden (on-demand shader compilation) yararlanabilecek. Platform geliştirme yinelemesi sırasında yalnızca isteğe bağlı olan işlem derlenecek. Bu sayede büyük projelerde önemli ölçüde zaman tasarrufu ve yüksek etkileşim hızı olacaktır.

Gelişmiş yapı araçları

Ek işlevsellik ve iyileştirilmiş iş akışları ile devasa açık dünyalar inşa etme yönünde araçlar geliştirilmiş.

World Partition artık Büyük Dünya Koordinatlarını (Large World Coordinates) destekliyor. Bu sayede hassasiyet kaybı olmadan devasa açık dünyalar oluşturabileceksiniz.

Dosyaları ve değişiklik listelerini görüntüleme, yönetme, filtreleme, arama ile ilgili kullanıcı deneyimi geliştirildi. Artık World Partition kullanarak hızlandırılmış kaynak kontrolü iş akışlarının keyfini çıkarabilirsiniz.

Buna ek olarak, yeni HLOD (Hiyerarşik Ayrıntı Düzeyi) su işleme ve akışını destekliyor. Artık daha iyi performans ve daha küçük bir bellek alanı ile büyük su kütleleri oluşturabileceksiniz.

Unreal Engine 5.1'de hlod su desteği
Unreal Engine 5.1’de hlod su desteği

Sanal prodüksiyon, yayın ve canlı etkinlikler için güncellemeler

Unreal Engine 5.1 ile etkinlik alanı ve yayınlarda eşit şekilde uygulanan kamera içi VFX iş akışları için performans ve kullanılabilirlik seviyesinin önemli ölçüde arttığını görüyoruz.

Sahne operatörleri, hızlı tempolu, yüksek basınçlı ortamlarda çalışıyor. Özel olarak tasarlanmış yeni özel Kamera içi VFX Düzenleyici (dedicated In-Camera VFX Editor) ile başlayan yeni geliştirmelerin sizleri de sevindireceğini düşünüyoruz.

Hızlı tempolu, yüksek basınçlı ortamlarda çalışan sahne operatörleri, bir dizi geliştirmeyi memnuniyetle karşılayacaktır. Artık belirli nesneler ve kontroller için Outliner‘da arama derdi yok! Panelde, ayrıca geliştirilmiş bir Işık Kartı sistemi(Light Card system) bulunuyor. Bu nDisplay duvarının ve üzerindeki ışıklı kartların önizlemesini sunuyor. Bu sayede, operatörlerin ışıklı kartları verimli bir şekilde oluşturmasına, taşımasına, düzenlemesine ve şablonları kaydetmesini sağlıyor.

Unreal Engine 5.1'de kamera vfx editöründe
Unreal Engine 5.1’de kamera vfx editöründe

Diğer önemli geliştirmeler arasında, ayarlamaların yalnızca arkalarındaki herhangi bir şeye uygulanmasını sağlayan Renk Düzeltme Pencereleri (CCWs/Color Correction Windows) ve karmaşık maskeleme ihtiyacını azaltan Aktör başına renk düzeltme özelliği yer alıyor.

Tarayıcıdan görüntüleri kolayca sürükleyip bırakmanıza olanak tanıyan yeni Media Plate Actor sayesinde motorda medya ile çalışmak çok daha hızlı ve kolay. Artık hem motorda hem de nDisplay ile sıkıştırılmamış EXR’leri uygun SSD RAID ile oynatabilirsiniz.

Bu arada, VCam yeni bir temel sistem ile elden geçirildi. Bu sistemde Epic’in Pixel Streaming teknolojisinin kullanılması daha iyi bir duyarlılık ve güvenilirlik (responsiveness and reliability) sağlıyor. Daha çok kamera operatörlerinin aşina olacağı, kamera odaklı modern bir tasarıma sahip güncellenmiş bir kullanıcı arayüzü de önemli noktalardan biri.

Animasyon, donanım ve modelleme geliştirmeleri

Tüm içerik oluşturucular, bu sürümle birlikte gelen DCC uygulamalarıyla birlikte Unreal Engine’in yerleşik donanımından yararlanabilir. Bununla birlikte animasyon geliştirme ve modelleme araç setlerinden de yararlanılabilir. İşte öne çıkan özelliklerden bazıları:

Makine Öğrenimi (ML) Deformer şuan Beta sürümünde. Gerçek zamanlı olarak çalışan bir makine öğrenme modelini eğitmek için özel bir Maya eklentisi kullanıyor. Karmaşık olan donanımların veya herhangi bir keyfi deformasyonun aslına uygun tahminlerini oluşturmanıza olanak tanıyor. Daha kolay grafik oluşturma ve düzenleme için artık Deformer Graph Editor var.

Makine öğrenimi deforme edici mod açıkken:

machine-learning-deformer-in-unreal-engine-5-1-on
Unreal Engine 5.1’de makine öğrenimi deforme edici modun açık hali

Makine öğrenimi deforme edici mod kapalıyken:

machine-learning-deformer-in-unreal-engine-5-1-off
Unreal Engine 5.1’de makine öğrenimi deforme edici modun kapalı hali

Control Rig, “Snap FK to IK” gibi donanım olaylarını oluşturmak ve tetiklemek için Özel Kullanıcı Etkinlikleri geliştirildi. Bir grafik aracılığıyla donanım hiyerarşileri oluşturmanıza olanak tanıyan yeni bir İnşa Etkinliği(Construction Event) de buna dahil. Birçok güncellemeyle beraber tamamen prosedürel donanıma doğru büyüme ve gelişme görmekteyiz. Ayrıca bu güncellemelerle, farklı iskelet oranlarına ve özelliklerine sahip olabilecek karakterler için donanım oluşturmayı da otomatikleştirebilirsiniz.

Unreal Engine’in çok kanallı doğrusal olmayan animasyon düzenleyicisi Sequencer‘a, kısıtlamalar için destek eklendi. Blueprint ve Python betik oluşturma aracılığıyla ek işlevsellik de eklendiğini görmekteyiz. Buna ek olarak, UI/UX, animasyon yazma, düzenleme iş akışları, stabilite ve genişletilebilirlik açısından iyileştirilerek yeniden düzenlenmiş.

Son olarak, geometri araçlarındaki geliştirmeler, Geometry Scripting için yeni işlevleri, daha karmaşık varlıkları(asset) işlemek için UV Düzenleyici geliştirmelerini içermekte. Bununla birlikte ek ağ düzenleme ve oluşturma araçlarını da içeriyor.

Ses sistemi geliştirmeleri

Profesyonel etkileşimli ses üretmek artık daha hızlı ve daha kolay. Yani artık ses tasarımcıları zamanlarının çoğunu bir projede en önemli olan kilit alanlara odaklayabilirler.

MetaSounds güncellemeleri, çeşitli çok kanallı çıktı biçimleri desteğiyle birlikte ek düğüm türlerini içeriyor. Gerçek zamanlı düğüm bağlantılarıyla ilgili geri bildirim gösterme özelliği de mevcut.

Prosedürel ortam sesi üretimi için bir eklenti olan Soundscape de kullanıma sunuldu.

Yapay zekâ araç seti

UE 5.0’da tanıtılan bir dizi yapay zekâ (AI) aracı Deneysel durumundan çıkıyor. Smart Objects ve State Tree kullanıma hazır, MassEntity de Beta durumunda.

MassEntity, büyük ölçekli dünyaları verimli bir şekilde kullanmanıza olanak sağlıyor. Yapay zeka aracıyla binlerce inandırıcı kalabalıklar oluşturmanıza olanak tanıyor. Yani veri odaklı hesaplamalar için oyun odaklı bir çerçeve. Bu sürümde, UX iyileştirmeleri, CPU performansı kazanımları ve bellek kullanımı optimizasyonlarını görmekteyiz. Buna ek olarak, MassEntity işlemcileri artık otomatik olarak çoklu iş parçacıklarına sahip.

Unreal Engine 5.1'de kitlesel yapay zeka kalabalıkları
Unreal Engine 5.1’de kitlesel yapay zeka kalabalıkları

Akıllı Nesneler(Smart Objects), AI Temsilcilerinin ve Oyuncuların etkileşime girebileceği bir düzeye yerleştirilmiş nesnelerdir. Bu nesneler, söz konusu etkileşimler için gereken tüm bilgileri içerir. Bu sürümle gelen genel kararlılık ve iş akışı geliştirmeleri önemli geliştirmelerden biridir. Artık bu geliştirmeyle Akıllı Nesne Tanımlarını(Smart Object Definitions) kurmak daha da kolay.

Durum Ağacı(State Tree), genel amaçlı bir hiyerarşik durum makinesidir. Yani davranış ağaçlarından Seçicileri, durum makinelerinden Durumlar ve Geçişlerle birleştiyor. Bu sayede esnek ve düzenli olan yüksek performanslı bir mantık oluşturmanıza olanak tanıyor. Artırılmış esnekliği, modülerliği, bellek optimizasyonları ve geliştirilmiş Actor ve Blueprint merkezli iş akışlarını içeren bir dizi güzel güncellemeler bu sürümde karşımıza çıkıyor.

İndirin: Unreal Engine 5.1 sürümünü Epic Games Store üzerinden edinebilirsiniz.