Anasayfa Video Asustor Lockerstor 4 AS6604T NAS İncelemesi

Asustor Lockerstor 4 AS6604T NAS İncelemesi

Küçük ve orta ölçekli iş yerleri ile ev kullanıcıları için dizayn edilen Asustor Lockerstore 4 AS6604T’yi yakından inceliyoruz.

Asustor kimdir?

Asustor, Asus’un 2011 yılında kurduğu depolama çözümleri üreten bir markasıdır. Asus ve depolama anlamına gelen Store isimlerinin birleştirilmesiyle oluşturulan bu marka günümüzde en prestijli depolama ve sunucu seçenekleri sunan markalarından birisi haline gelmiş durumda.

Asustor Lockerstor 4 AS6604T NAS Özellikleri

  • Intel Celeron J4125 Quad Core 2.00GHz Turbo ile 2.70GHz
  • 4GB DDR4-2400 SODIMM Bellek (Arttırılabilir)
  • 2x 2,5GbE port (Link Aggregation özelliği ile 5GbE elde edilebilir)
  • ADM (Asustor Data Master) İşletim Sistemi
  • 2x M.2 NVMe SSD portu ile caching ve depolama imkanı
  • 1x HDMI 2.0a
  • 4 adet 3.5 inç ve 2.5 inç destekli disk yuvası

Tasarım ve Malzeme Kalitesi

Cihazı ilk olarak tasarım ve malzeme kalitesi bakımından incelediğimizde piyasadaki muadil rakiplerine kıyasla çok daha fazla metal ve sağlam plastik materyaller kullandığını görüyoruz.

Örneğin hem 2.5” hem de 3.5”luk diskleri takabildiğiniz sürücü tepsileri metalden yapılmış. Bu durum hem sağlamlık hem de takacağınız sürücülerin serin çalışması bakımından önemli bir detay.

Öte yandan AS6604T’nin ön yüzünde bazı temel bilgi ve ayarlara ulaşabileceğiniz bir LCD ekran yer alıyor.

Asustor Lockerstor 4 AS6604T LCD Ekran

Bu ekran sayesinde cihazı ağa bağladığınız anda hangi IP üzerinden çalıştığını görebilirsiniz. Böylece IP adresini öğrenmek için başka yöntemlere gerek kalmadan, cihazın web arayüzüne hızlıca erişim sağlayabiliyorsunuz.

Ayrıca söz konusu bu bilgi ekranını, ekranın hemen yanındaki 4 düğme sayesinde kolayca kontrol etmek mümkün.

Burada bir parantez açıp ürünün boyutlarından da bahsetmek gerek, adeta küçük bir bilgisayarın özelliklerine sahip olan bu cihaz; 18.5cm yüksekliğinde, 17cm genişliğinde ve önden arkaya 23cm uzunluğa sahip. Ve disksiz ağırlığı ise yalnızca 2.96kg. Tabii ki taktığınız disk sayısı ve yapısına göre bu ağırlığın değişkenlik göstereceğini belirtmek gerek.

Giriş/Çıkış Portları ve Arayüzler

Lockerstor 4 adından da anlaşılacağı üzere 4 adet sürücü tepsisiyle geliyor. Ve bu tepsileri kolayca kendi basit mekanizmaları sayesinde çıkarıp takabiliyorsunuz. Yanlış çıkarmaları önlemek için basit bir kilit mekanizması bile bulunuyor. Bu noktada ürünün “hot swap” özelliğine sahip olduğunu söylemek gerek, yani disklerinizi, NAS cihazınızı kapatmanıza gerek kalmadan çıkarıp, takabilirsiniz.

Cihazın ön yüzünde yer alan unsurlar, yalnızca bunlarla sınırlı değil. Sol tarafta güç butonu ve aşağısında 1 adet USB girişi yer alıyor. Ayrıca NAS’ın çalışma durumuyla ilgili bizlere bilgi veren ışıklarda yine ön tarafta yerlerini almış durumda.

Ön yüzde yer alan USB girişi, USB 3.2 Gen 1 arayüzünü destekliyor, bu sayede ister harici diskinize isterseniz de bir USB flash belleğe, hızlıca kopyalama yapabiliyorsunuz. Söz konusu bu USB yuvası aynı zamanda bir buton görevi görecek şekilde tasarlanmış. Bu tuş sayesinde, diskte bulunan verilerinizi ister harici aygıtınıza aktarabilir, isterseniz de harici aygıttaki verilerinizi hızlıca NAS’ınıza aktarabilirsiniz.

Ürünün arka tarafını çevirdiğimizde ise birçok bağlantı noktası ile karşılaşıyoruz. Bunlara yakından baktığımızda; sırasıyla 1 adet HDMI, 2 adet yine 3.2 Gen1 arayüzünde USB portu, 2 adet 2.5 gigabit hızlarını sunan ethernet girişleri, güç girişi ve Kensington kilidinin yer aldığını görüyoruz.

Lockerstor 4 Arka Portlar

Buradaki HDMI girişi ile ne yapacağız diye soranlarınız olabilir zira günümüzde NAS cihazları eskiye nazaran çok daha fonksiyonel özelliklerle geliyorlar. Bu bağlamda Asustor Lockerstore 4’ü isterseniz Linux tabanlı bir işletim sistemiyle birlikte adeta bir PC gibi kullanabiliyorsunuz. Bu sayede, arkada yer alan bu HDMI’a monitör, 2 USB bağlantı noktasına da klavye ve fare bağlayabilirsiniz.

Tüm bu sistemin fazla ısınmadan, stabil çalışmasını ise yine arka kısma konumlandırılmış 12cm çapındaki fan, içerideki havayı dışarı atacak şekilde çalışıyor ve sıcaklıkları makul düzeylerde tutmayı başarıyor.

Yüksek Hızlı SSD Yuvaları

NAS kutumuzun 4’te 3’ünü çevreleyen metal kapak, arka tarafta yer alan vidaların sökülmesiyle beraber kolayca çıkarılabiliyor. Böylece sistemin içerisinde yer alan PCI bağlantı noktasına da kolayca erişebiliyorsunuz. Sistemde 4GB kapasitesinde ve DDR4 arayüzünde çalışan bir adet bellek yer alıyor. Ancak eğer isterseniz kapasite yükseltmek için ikinci bir bellek slotu da mevcut.

NVMe slotlarıyla ilgili söylememiz gereken önemli bir husus, normalde bu gibi ek slotların bulunduğu muadil NAS cihazlarında, takılan M.2 SSD’lerin daha çok, depolama birimleriniz için ön bellek işlevi görmesi için kullanılırlar. Ancak Lockerstor 4’te buna ek olarak, isterseniz depolamanızın bir parçası olarak da söz konusu bu SSD yuvalarını konfigüre edebilmeniz mümkün.

Şu anda sınırlı NVMe depolama kapasitesiyle, bunu depolama olarak kullanmak iyi bir fikir gibi görünmeyebilir. Ancak kapasiteler artıyor ve ilerde maliyetlerinde düşmesiyle beraber M.2 SSD’ler NAS cihazları için daha kullanışlı hale gelebilirler.

4 Çekirdekli İşlemci

Tüm bu sistemi Intel Celeron J4125 4 çekirdekli işlemcisi kontrol ediyor. HDMI çıkışından 4K 60FPS görüntü alabilmenizde mümkün. Tüm bu donanım gücüyle beraber aslında Lockerstore 4 için küçük bir PC olarak bahsedebiliriz. Zaten kendi arayüzü olan Asustor Data Master (ADM) aracılığı ile birçok uygulamanın yanında Linux işletim sistemi kurmanızda mümkün. Üstelik cihazı kontrol etmeniz için illaki bilgisayarınızdan bağlanmanıza gerek yok, Asustor’un mobil mağazalarında yer alan uygulamalar sayesinde isterseniz cep telefonunuzdan da sisteme erişmeniz, dosyalarınıza ulaşmanız mümkün.

Wake On LAN Özelliği

Öte yandan Lockerstore 4 dosya güvenliği açısından da bir hayli iddialı. Cihazın kendi arayüzünden sorumlu bir Antivirüs yazılımı kurabildiğiniz gibi, dışarıdan gelecek saldırılara karşı da en güncel şifreleme yöntemleri kullanılmış.

Ayrıca siz ofiste veya evinizde değilken NAS cihazınızın açık kalmasını istemiyorsanız, arayüzden yoğun saat ve günleri ayarlamanız mümkün. Böylece hem verilerinizin hangi zamanlarda yedekleneceğini belirleyebilir, hem veri güvenliğinizi artırmış olursunuz. Enerji tasarrufu sağlaması da cabası.

Asustor Lockerstor 4 AS6604T LAN Portları

Tabii bu noktada AS6604T’nin Wake-on-LAN özelliği olduğunu, böylece siz uzaktayken bile, verilerinize erişmek isterseniz sistemi uyandırabileceğinizi belirtelim.

Kişisel Multimedya Cihazı

Lockerstore 4 tam anlamıyla bir multimedya cihazı gibi kurulabiliyor. ADM’nin kendi uygulama mağazasına göz attığımızda gerek Asustor tarafından sunulan gerekse de üçüncü parti uygulamalar arasında onlarca film, müzik ve her türlü arşivlerinizi bir düzene sokabileceğiniz seçenekler mevcut. Ayrıca bilgisayarınızı açmadan indirmelerinizi yapabileceğiniz bir torrent uygulaması bile mevcut.

Son olarak Lockerstore 4’ün Snapshot konusunda da bir hayli cömert olduğunu söylemek gerek. Snapshot, belirli tarihlerdeki disk görüntülerinizin kayıt altında kalarak olası veri kaybının önüne geçmeye yarayan bir özellik. Ve AS6604T’nin toplamda 256 adete kadar Snapshot kaydı tutabildiğini belirtelim.

Ürün bulunamadı.