Anasayfa Haber Intel, 11. Nesil Rocket Lake İşlemcilere Veda Ediyor

Intel, 11. Nesil Rocket Lake İşlemcilere Veda Ediyor

Intel, 14nm sınıfı işlem teknolojisi kullanılarak geliştirilen 11. Nesil Core ‘Rocket Lake’ işlemci üretimini sonlandırmayı planlıyor. Hibrit mimariyi kullanan önce Alder Lake, sonrasında ise Raptor Lake serisi piyasaya çıktı. Rocket Lake işlemciler, bildiğiniz gibi tek tip çekirdek üzerine inşa ediliyor.

Intel ortakları 11. Nesil Core CPU’ları bir süre daha kullanacak, ancak artık günler sayılı. Bununla birlikte, LGA1200 soketini temel alan 400 ve 500 serisi yonga setleri de aşamalı olarak piyasadan kalkacak.

CPU üreticisi, ortaklarına 25 Ağustos 2023 tarihine kadar işlemci ve 23 Şubat 2024’e kadar yonga seti tedarik edecek. Rocket Lake tabanlı Xeon E-serisi CPU’lar bir süre daha kullanımda olacak, ancak Rocket Lake işlemcilerinin büyük bir kısmı gelecek yıl kullanımdan kaldırılacak.

Masaüstü sınıfı Rocket Lake çipler her zaman tartışmaların odağında oldu. Cypress Cove mikro mimarisine (Sunny Cove mikro mimarisinden türetilen) dayalı olan yongalar entegre Xe GPU’lara sahipti. Ice Lake mobil işlemciler 10nm teknolojisiyle üretilse de, Raptor Lake masaüstü işlemciler rafine edilmiş 14nm sınıfı işlem teknolojisinden yararlanıyordu.