Anasayfa Haber ABD, Çinli Teknoloji Şirketlerini Kara Listeye Almaya Devam Ediyor

ABD, Çinli Teknoloji Şirketlerini Kara Listeye Almaya Devam Ediyor

ABD hükümetinin Çin’e karşı yaptığı hamlelerin sayısı git gide artıyor. CPU tasarımcısı Loongson ve sunucu üreticisi Inspur, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun modernizasyonunu destekledikleri gerekçesiyle kara listeye alındı.

Entity List, yani kara listeye dahil olan şirketler, ABD menşeili teknolojilere eskisi kadar kolay ulaşamıyor. Bu kısıtlamalar da şirketlerin mevcutta yürüttüğü işleri ve yeni projeleri sekteye uğratıyor.

ABD Ticaret Bakanlığı, Inspur ve Loongson’u kuruluşların Çin’in askeri modernizasyon çabalarını desteklemek için ABD menşeili ürünler aldığını tespit etti. Alınan hizmetlerin detaylarından bahsedilmiyor. Ancak ABD kaynaklı yazılımlar, teknolojiler ve her türlü hizmet buna dahil olabilir.

Çin’in önde gelen işlemci üreticilerinden Loongson, kısa süre önce Ryzen 5000 serisine rakip olabilecek 3A6000 modelini tanıtmıştı. Inspur ise yapay zeka, bulut bilgi işlem, sunucular ve depolamaya odaklanan dev bir BT grubu. Aynı zamanda %10’luk pazar payı ile dünyanın en büyük üçüncü sunucu üreticisi.

Çin’de tasarlanan neredeyse tüm çipler, ABD menşeli elektronik tasarım otomasyonu (EDA) araçları kullanılarak geliştiriliyor. Ayrıca Çin merkezli SMIC veya Tayvan merkezli TSMC, ABD’de geliştirilen üretim ekipmanlarından faydalanıyor.