Anasayfa Haber SSD Fiyatları Bir Süre Daha Düşmeye Devam Edebilir

SSD Fiyatları Bir Süre Daha Düşmeye Devam Edebilir

Düzenli olarak donanım pazarıyla ilgili araştırma raporları yayınlayan TrendForce, zayıf talep devam ettiği sürece NAND bellek pazarında fiyatların düşmeye devam etmesini bekliyor. Yılın geride kalan aylarında zaten SSD fiyatları ciddi oranlarda düşmüştü. Ancak güncel raporlara bakılırsa ikinci çeyrekte %5-10 oranında bir gerileme daha yaşanacak.

Elbette ki fiyatlar sonsuza kadar düşmeyecek. Yılın ikinci yarısında ise arz ve talebin dengelenebileceği, bir geri dönüş yaşanacağı belirtilmiş. Bu süreçte sunucular, akıllı telefonlar ve bilgisayarlar gibi NAND flaş içeren ürünlerin sevkiyatları oldukça önemli.

Araştırma firmasının çizdiği en iyimser tabloya göre, NAND endüstrisi içinde üçüncü çeyrek istikrarlı bir dönem olacak ve son çeyrekte bir toparlanma yaşanacak. TrendForce’un raporu, bellek devi Micron tarafından paylaşılan korkunç mali raporun hemen ardından geldi. Micron’un yıllık geliri NAND ve DRAM ürünlerinin alımının azalması nedeniyle yaklaşık %53 düştü.

Analistler, son tüketiciler tarafından PC’lerde kullanılan SSD’ler konusunda pek iyimser değil. PCIe Gen 3 SSD’lerin stokları aktif olarak azaltılırken, PCIe Gen 4 sürücülerin satışı beklenenden daha yavaş. Bu noktada, QLC NAND fiyatlarındaki düşüş TLC NAND fiyatlarını da aşağı çekti.

NAND üreticilerinin fiyatları yüksek miktarlarda düşürmesi zor, ancak yine de önümüzdeki çeyrekte %5-10 civarında bir düşüş bekleniyor. Haberler son tüketiciler için iyi olsa da üreticiler ve perakendeciler için pek iyi değil. 2023’ün ikinci yarısında dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi pazarlarda olumlu bir ivme yakalanması bekleniyor.