Anasayfa Haber AMD Zen 6 İşlemciler ‘2nm’ Teknolojisiyle Üretilecek

AMD Zen 6 İşlemciler ‘2nm’ Teknolojisiyle Üretilecek

Bir AMD mühendisinin LinkedIn profili, yıllar sonrasında beklenen Zen 6’ya varana kadar birçok mimarinin kod adını ortaya çıkardı. Ayrıca AMD’nin yeni nesil işlemcileri üretirken kullanacağı üretim teknolojileri de açığa çıktı.

Yeni bilgiler, AMD’de Zen 4, Zen 5 ve Zen 6 işlemcilerin güç yönetimi üzerinde çalışmış kıdemli bir silikon tasarım mühendisi olduğu anlaşılan Md Zaheer‘den geliyor. Mühendis sonrasında üzerinde çalıştığı projelerin isimlerini gizledi, ancak bazı kişiler çoktan ekran görüntülerini almıştı bile.

AMD aslında daha önce yol haritasını paylaşmıştı. Haziran 2022’ye kadar uzanan son yol haritası, Zen 5’in 2024 yılında geleceğini gösteriyordu. Dolayısıyla Zen 6’nın perakende pazarına ulaşması 2025’i bulacak gibi görünüyor. 2023’ün başında Zen 6 üzerinde çalışmaya başlayan Zaheer’e göre, AMD’nin Zen 6 çekirdekleri için dahili kod adı Morpheus olarak belirlendi.

Zen 6 yongaların 2nm üretim sürecinden yararlanacağını öğreniyoruz. Burada şirketin hangi şirketi tercih edeceğini bilmiyoruz, ancak muhtemelen üretim TSMC ortaklığıyla devam edecek. Hem TSMC hem de Samsung, 2nm üretim teknolojilerinin 2025 yılına kadar hazır olmasını bekliyor.

Silikon mühendisi görünüşe göre Ocak 2021’den Aralık 2022’ye kadar Zen 5 üzerinde çalıştı. Zen 5 işlemcilerin ticari adı bilinmiyor, ancak AMD ana akım yongaları Granite Ridge olarak adlandırıyor. Öte yandan, Zaheer sayesinde artık Zen 5 çekirdeklerinin şirket içinde Nirvana adını taşıdığını öğreniyoruz. CCD’ler ise Eldora kod adıyla anılıyor.

Zen 5 mimarisinin gelişmiş bir üretim tekniği kullanacağını zaten biliyorduk. Buradaki notlara göre Zen 5 çipler 3nm üretim bantlarından çıkacak. Ayrıca AMD’nin Zen 5c isimli verimlilik çekirdeklerine yönelmesi bekleniyor. Bunu 13. Nesil Raptor Lake işlemcilerde bulunan E-Core çekirdeklerine benzetebiliriz.

Zen 5’in önceki Zen mikro mimarisine benzer bir yol izlediğini düşünürsek, ilk tüketici masaüstü Ryzen yongaları muhtemelen 2024’ün ikinci yarısında çıkacak. 3D V-Cache donanımlı yeni CPU’lar ise birkaç ay sonra gelecek.

AMD Mimarileri

Mimari Çekirdek CCD Üretim Teknolojisi Çıkış Tarihi
Zen 6 Morpheus ? 2nm ?
Zen 5 Nirvana Eldora 3nm 2024
Zen 4 Persephone Durango TSMC 5nm 2022
Zen 3 Cerberus Breckenridge TSMC 7nm 2020
Zen 2 Vahalla Aspen Highlands TSMC 7nm 2019
Zen+ ? ? GlobalFoundries 12nm 2018
Zen ? ? GlobalFoundries 14nm 2017