Anasayfa Haber Intel’den 3D V-Cache Teknolojisine Yanıt Gelebilir: L4 Önbellek

Intel’den 3D V-Cache Teknolojisine Yanıt Gelebilir: L4 Önbellek

Intel’in yaklaşmakta olan Meteor Lake işlemcilerin L4 önbellek teknolojisine sahip olacağını gösteren söylentiler bir süredir gündemdeydi. VideoCardz tarafından keşfedilen yeni bir Intel patenti ise belirli Meteor Lake çiplerin “Adamantine (ADM)” kod adlı L4 önbellekleri kullanacağını gösteriyor.

Yeni nesil L4 önbellekler AMD’nin 3D V-Cache teknolojisine bir yanıt niteliğinde olabilir. Önbellekler, işlem çekirdeklerine gerekli verileri hızlı bir şekilde sağlayarak bellek alt sisteminin performansını artırmak için kullanılmakta. Intel patenti, Adamantine önbelleğin yalnızca CPU ve bellek arasındaki değil, aynı zamanda CPU ve güvenlik kontrolcüsü arasındaki iletişimi de geliştirebileceğini öne sürüyor. Örneğin, L4 önyükleme optimizasyonunu iyileştirmek ve hatta yükleme sürelerini iyileştirmek için sıfırlama sırasında önbelleklerdeki verileri korumak için kullanılabilir.

Windows 10 ve Windows 11 yükleme süreleri Intel’in platformlarında oldukça hızlı. Ancak Intel, sıfırlama sırasında kullanılabilir bellek sayesinde otomobil bilgi-eğlence sistemleri ve ev robotları gibi modern cihazlar için daha hızlı ve daha verimli BIOS çözümleri geliştirilebileceğine inanıyor. Otomotiv ve robotik tasarımlar, SoC güvenliğini ürün yazılımı aşamalarıyla yakından ilişkilendirerek platform güvenliğini sağlamakta.

Patentte 14. Nesil Meteor Lake platformundan özellikle bahsedilmiyor. Ancak sunulan görseller, Intel 4 fabrikasyon sürecinde üretilen bir yonga üzerinde iki yüksek performanslı Redwood Cove ve sekiz enerji tasarruflu Crestmont çekirdeğine sahip bir işlemciyi, Intel’in Gen 12.7 mimarisine (Xe-LPG) dayalı bir grafik yonga setini, iki Crestmont çekirdeği daha içeren bir SoC yongasını ve Intel’in Foveros 3D teknolojisi kullanılarak birbirine bağlanan bir I/O yonga setini açık bir şekilde ortaya koyuyor. Tüm bu detaylar Meteor Lake platformunun yapısına uygun. Öte yandan, Adamantine L4 önbellek çok çeşitli platformlarda da kullanılabilir.

Yeni nesil SoC mimarileri, önbelleklerin de gelişimiyle birlikte daha yüksek kapasiteler ve üstün performans sağlayabilir. ADM L4 önbelleğe erişim süresi, ana CPU ve güvenlik kontrolcüsü iletişimlerini iyileştirmek için kullanılan DRAM erişim süresinden çok daha az olabilir.