Anasayfa Haber İlk Kez Bir Gezegeni Yutan Yıldız Gözlemlendi

İlk Kez Bir Gezegeni Yutan Yıldız Gözlemlendi

Gezegen Yutan Yıldız

Bir yıldızın yakıtı biterse, çevresindeki tüm maddeleri ve gezegenleri yutar. Bilim insanları, gezegenleri yutan yıldızlarla ilgili bazı ipuçlarına sahipti ancak şimdiye kadar hiçbirini iş üstünde yakalayamamışlardı.

Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada, MIT, Harvard Üniversitesi ve Caltech’ten bilim insanları ilk kez bir yıldızın bir gezegeni yuttuğunu gözlemlediklerini duyurdu.

Olay galaksimizde, yaklaşık 12.000 ışık yılı uzaklıkta, kartal benzeri Aquila takımyıldızının yakınında gerçekleşmiş gibi görünüyor. Gökbilimciler ilk aşamada bir yıldız patlaması tespit etmişlerdi. Ancak ilginç bir şekilde, bu beyaz-sıcak parlamayı daha soğuk ve daha uzun süreli bir sinyal takip etti. Bilim insanları bu kombinasyonun yalnızca tek bir olay tarafından üretilmiş olabileceği sonucuna vardılar: gezegen yutan bir yıldız.

MIT’nin Kavli Astrofizik ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nde doktora sonrası araştırmacı olan baş yazar Kishalay De, “Yutulmanın son aşamasını görüyorduk” diyor.

Peki ya yok olan gezegen? Bilim insanları bunun büyük olasılıkla Jüpiter büyüklüğünde sıcak bir dünya olduğunu ve spiral çizerek yaklaştığını, sonra da ölmekte olan yıldızın atmosferine ve son olarak da çekirdeğine doğru çekildiğini tahmin ediyor.

Benzer bir kader Dünya’mızın da başına gelecek, ancak Güneş’in sönmesi ve Güneş Sistemi’nin gezegenlerini yutması için beklenen süre 5 milyar yıl. Yani şimdilik paniğe gerek yok.

De, “Güneş, Dünya’yı yutarken başka bir uygarlık bizi 10.000 ışık yılı uzaktan gözlemliyor olsaydı, Güneş’in bir miktar maddeyi fırlatırken aniden parladığını, sonra etrafında toz oluşturduğunu ve sonra eski haline döndüğünü görürdü.”

Çalışmanın MIT’deki ortak yazarları arasında Deepto Chakrabarty, Anna-Christina Eilers, Erin Kara, Robert Simcoe, Richard Teague ve Andrew Vanderburg’un yanı sıra Caltech, Harvard ve Smithsonian Astrofizik Merkezi ve diğer birçok kurumdan meslektaşları yer alıyor.

Bir yorum

  1. aynısı dünyanın başına da gelecek
    ne zaman?
    5 milyar yıl?

    o zamana kadar 5 milyar kere kendi sonumuzu getirmiş oluruz zaten. şu halde bu krizler ve savaşlar devam ederken gerginlik had safhada 10 yıl daha görürsek iyidir.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version