Anasayfa Haber ABD Yaptırımları Devrede: SMIC, 14nm Teknolojisini Listeden Kaldırdı

ABD Yaptırımları Devrede: SMIC, 14nm Teknolojisini Listeden Kaldırdı

Çin’in en büyük çip üreticisi SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp.), 14nm fabrikasyon teknolojisini web sitesindeki hizmet listesinden sessizce çıkardı. Şirket kısa süre önce kazanç raporunu açıklamıştı ve FinFET tabanlı teknolojiler hakkında hiç konuşmadı.

ABD hükümetinin son ihracat kontrol kuralları, Çinli yarı iletken üreticilerinin 14nm/16nm veya daha küçük boyutlarla geliştirilen çipler üretmesini engelliyor. Bu kurallar çerçevesinde, Çin menşeili şirketler öncü çipler üretmek için kullanılan ekipmanlara ulaşmakta büyük zorluklar yaşıyor.

14nm/16nm mantıksal çiplerin yanı sıra, 128 veya daha fazla aktif katmana sahip 3D NAND çipleri ve 18nm veya daha düşük yarı aralıklı DRAM IC’leri üretmek için gerekli araç ve teknolojileri edinmek çok zor hale geldi. ABD zaten başı çekiyor. Hollanda, Japonya ve Tayvan gibi ülkeler de benzer kısıtlamalar getiriyor ve 2023 ortalarında birçok yaptırım yürürlüğe girecek.

ASML, Applied Materials, KLA ve Lam Research gibi şirketlerin ürettiği gelişmiş ekipmanlara ulaşamayan SMIC, aynı zamanda yedek parçaları da tedarik edemiyor. Çinli üretici son yıllarda bir atağa kalkmıştı, ancak engeller nedeniyle güncel üretim teknolojileriyle yonga üretemeyebilirler. Bu bağlamda, 14nm platformu masadan kısıtlamalar nedeniyle kalkmış olabilir.

SMIC, SN1 tesisinde 2019’un sonundan bu yana 14nm sınıfı üretim teknolojisini kullanıyor. Şirketin ürettiği 14nm SoC’lerden biri de Huawei’nin HiSilicon Kirin 710A modeli. Ancak teknik olarak seri üretimde olmasına rağmen, 14nm hacimleri o kadar sınırlı ki mali tablolarda bile yer almıyor.