Anasayfa Haber ABD Yaptırımları, Çinli SMIC’in Çip Üretim Süreçlerini Etkiliyor Olabilir

ABD Yaptırımları, Çinli SMIC’in Çip Üretim Süreçlerini Etkiliyor Olabilir

Çinli şirketlerin yarı iletken arenasındaki savaşı sürüyor. ABD yaptırımlarının sertliği günbegün artarken Çin merkezli şirketler zorluklar yaşamaya devam ediyor. Ülkenin en önemli yarı iletken şirketi olan SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp.), Pekin yakınlarındaki fabrikasında hacimli üretime başlamayacağını, “ekipmanların gecikmesi” nedeniyle bir veya iki çeyreklik erteleme yaşanacağını açıkladı.

ABD, Ekim ayında Çin yarı iletken sektörüne yönelik kapsamlı yaptırımlarını uygulamaya koyma başladı. Bu hamleler sonrasında ilk kez böyle bir açıklama geliyor. SMIC’de yaşanan gecikmelerin ayrıntılarını bilmiyoruz, ancak gecikme Amerikan ekipmanlarının eksikliğinden değil, Çin’de üretilen araçların gecikmesinden kaynaklanıyor da olabilir.

14nm üretimine başlayan SMIC, 7nm ve 5nm yolunda ilerlemeye başlamıştı. ABD hükümeti, SMIC’in 10nm sınıfı ve daha gelişmiş üretim teknolojilerine geçiş yapmasını engellemek üzere çeşitli adımlar attı. Çin’in önde gelen dökümhanesi ise olgun üretim kapasitesi için küresel ve yerel ihtiyaçları karşılamak üzere Pekin (Jingcheng), Şangay (Lingang), Shenzhen (Shenzhen) ve Tianjin (Xiqing) yakınlarında 28nm kapasiteli 300 mm’lik dört büyük fabrika kurulacağını duyurdu.

2022 yılının sonunda Shenzhen yakınlarındaki nispeten küçük fabrika üretime başladı. Şangay fabrika binasının inşaatı tamamlandı ve şirket Tianjin yakınlarındaki fabrikanın inşaatına başladı. Ancak ComputerBase’in belirttiğine göre, Pekin yakınlarındaki Jingcheng fabrikası pilot üretime başlamış olsa da bu tesisteki seri üretim ertelenecek.

SMIC, en son ABD ihracat kısıtlamalarının etkisini dile getirmiyor. Şirket şimdilik üretim kapasitesini artırmak için ayırdığı 6.35 milyar dolarlık harcama planını sürdürüyor.