Anasayfa Haber ASUS, AM5 BIOS ve Garanti Tartışmalarına Yanıt Verdi

ASUS, AM5 BIOS ve Garanti Tartışmalarına Yanıt Verdi

Son günlerde AMD Ryzen 7000X3D yanma sorunlarıyla ilgili birçok haber, birçok söylenti dolaşıyor. Bazı yayıncılar voltaj, BIOS güncellemesi ve garanti kapsamı konularıyla ilgili sert eleştiriler yapmaktan geri durmuyor. ASUS ise birçok konuda endişeleri gideren bir açıklama yayınladı.

E-posta ve basın bülteni yoluyla yapılan açıklamada, AM5 anakart garantisinin yalnızca bazı kullanıcılar için çip ve/veya kart arızalarına yol açan voltaj sorunlarını düzeltmek için tasarlanan Ryzen 7000 kartlarına yönelik son BIOS güncellemelerini değil, aynı zamanda tüm AMD EXPO, Intel XMP ve DOCP bellek ön ayarlarını kapsadığı doğrulandı. Bununla birlikte, tüm yeni BIOS güncellemelerinin AMD’nin Ryzen 7000 CPU’ları için güncellediği voltaj yönergelerini temel aldığı bildirildi. Tam açıklama ise şu şekilde:

Son BIOS güncellemelerinin ASUS AM5 anakartların garantisini etkileyip etkilemeyeceği konusunda kullanıcılarımız tarafından dile getirilen endişeleri gidermek istiyoruz. Müşterilerimize ASUS AM5 anakartlar için hem beta hem de tam onaylı BIOS güncellemelerinin orijinal üreticinin garantisi kapsamında olduğu konusunda güvence vermek istiyoruz. Ayrıca aşağıdaki hususları da teyit etmek isteriz:

1. ASUS AM5 anakart garantisi tüm AMD EXPO, Intel XMP ve DOCP bellek yapılandırmalarını da kapsamakta.

2. Tüm yeni BIOS güncellemeleri, AMD Ryzen 7000 serisi işlemciler için en son AMD voltaj yönergelerini takip etmekte.

Ayrıca AMD AM5 platformunu ve müşterilerimizi destekleme konusundaki kararlılığımızı yinelemek isteriz. ASUS AM5 anakartınızla ilgili diğer sorularınız için lütfen destek almak üzere müşteri hizmetlerimizle iletişime geçin.

Bu hikaye geçen hafta Gamers Nexus‘un ASUS’u ağır şekilde eleştirdiği bir video yayınlamasıyla başladı. YouTuber’a göre ASUS, BIOS güncellemelerinde asla kamu kullanımı için tasarlanmamış özel AGESA kod revizyonlarını ve Ryzen 7000 SoC voltajlarının güvenli olmayan seviyelerde çalışmasına neden olan hatalı, test edilmemiş BIOS güncellemelerini yayınlıyor. Aynı zamanda, şirketin yeni güncellemeleri yayınlarken anakart destek sayfalarındaki eski BIOS güncellemelerini sildiği ve kullanıcıları haberdar etmediği iddia edildi.

Gamers Nexus ayrıca ASUS’u Crosshair X670E Extreme için anakartın garantisini geçersiz kılan bir BIOS güncellemesi yüklemekle suçladı. Dahası, AM5 platformunda çeşitli sorunlar yaşandığında ASUS’un sürekli olarak kullanıcılara aynı yanıtı verdiği söyleniyor: “Varsayılan ayarları çalıştırın, yani AMD EXPO/DOCP’yi devre dışı bırakın.”