Anasayfa Makale ASUS ROG Ally Özellikleri ve Fiyatı

ASUS ROG Ally Özellikleri ve Fiyatı

ASUS ROG Ally Özellikleri

ASUS, 2022 yılında tanıttığı ASUS ROG Ally ile Steam Deck’e bir rakip çıkarmıştı. Peki ASUS ROG Ally özellikleri ve fiyatı ile ne sunuyor?

ASUS ROG Ally Özellikleri

Hatırlarsanız Valve, Steam Deck donanımı için AMD ile çalışmıştı. Aerith kod adına sahip bir APU ile gelen cihazda Zen 2 tabanlı 4 çekirdek ve 8 izlekli işlemci birimi yer alırken, grafik tarafında ise RDNA2 tabanlı bir GPU tercih edilmişti.

ASUS ROG Ally de Steam Deck gibi AMD donanımlardan güç alıyor. El oyun bilgisayarı, AMD Ryzen Z1 serisinden APU işlemciler kullanıyor. Cihazın baz sürümü AMD Ryzen Z1 APU ile gelirken, yüksek performanslı sürümü ise Ryzen Z1 Extreme APU ile geliyor. Steam Deck’e göre daha yeni teknolojileri destekleyen bu APU’ların GPU’su da yine Steam Deck’e göre daha yeni olan RDNA3 grafik mimarisine dayanıyor.

ROG Ally temelde bir bilgisayar. Yani bir bilgisayarda hangi donanımlar varsa, ROG Ally’de de aynı donanımlar var. Cihazda hızlı ve düşük güç tüketimli, çift kanal 16 GB LPDDR5 RAM tercih edilmiş. Ayrıca depolama tarafında da 512 GB PCIe Gen4 SSD yer alıyor. Depolama kapasitesi yetersiz gelen kullanıcılar için cihazda UHS-II microSD desteği olduğunu da belirtelim.

Ek olarak ROG Ally, ASUS’un ROG XG Mobile eGPU adını verdiği harici ekran kartı kutusuna da destek sunuyor. Yani kullanıcılar, harici bir ekran kartını ROG Ally’ye bağlayarak daha gelişmiş bir grafik deneyimi yaşayabilecek.

ASUS daha önce, yukarıda bahsettiğimiz donanımları soğutabilmek için Zero Gravity sistemini kullandığını belirtmişti. Şirket, bu sistem sayesinde AAA oyunların dahi sorunsuz bir şekilde, cihaz ısınmadan oynanabileceğini açıklamıştı.

ASUS ROG Ally, artık birçok sektörde standart hale gelen 120 Hz ekran yenileme hızı sunuyor. FHD (1080p) çözünürlüğünde olan bu ekran ayrıca AMD FreeSync Premium destekli. Yani oyun oynarken yırtılma ve akıcılık hissini bozan detaylar ortadan kalkıyor. Ayrıca söz konusu ekranın 500 nit maksimum parlaklık sunduğunu da ekleyelim.

Asus ROG Ally

Steam Deck, Valve’ın Linux üzerine inşa ettiği SteamOS işletim sistemine sahipti. Aslında bu tarz cihazların neredeyse hepsinde Linux tabanlı işletim sistemleri görüyoruz. Ancak ASUS ROG Ally, diğer cihazlardan ayrışarak Windows 11 kullanıyor.

Windows işletim sistemi sayesinde oyuncular tüm yayıncı kütüphanelerine ve oyun akış hizmetlerine tek bir cihazdan erişebiliyorlar. Yani oynadığınız oyun hangi platformda olursa olsun, hiçbir kısıtlama olmadan hepsini oynama şansınız var. Ek olarak Windows masaüstünde gezinmek, kumanda kolları ve düğmeleri ya da Windows’un dokunmatik ekran desteği sayesinde oyun dışında da kullanışlı bir cihaz.

ASUS ROG Ally Fiyatı

El oyun konsolunun baz modeli 599 Dolar, yüksek performanslı versiyonu ise 699 Dolar’dan satışa sunulacak.