Anasayfa Haber Yenilenen 14. Nesil İşlemcilerin Çıkış Tarihi Sızdı

Yenilenen 14. Nesil İşlemcilerin Çıkış Tarihi Sızdı

Intel 13. Nesil Raptor Lake

Intel yakın zamanda hem sunucu hem masaüstü platformlarında yenilenmiş bir işlemci serisi duyurmaya hazırlanıyor. Donanım sızıntılarıyla bilinen ECSM, Raptor Lake Refresh, Sapphire Rapids Refresh, Meteor Lake ve Arrow Lake serisinin potansiyel lansman tarihlerini paylaştı.

Tüketici tarafından başlayacak olursak, Raptor Lake yenilemesi (Refresh) şu anda büyük bir tartışma konusu. Intel kısa süre önce Core i9-13900K ve Core i9-13900KS’nin premium ambalajını kaldırdı. Kulağa önemli bir hamle gibi gelmeyebilir, ancak Intel bunu genellikle yeni bir işlemci serisini piyasaya sürmeye hazırlanırken yapıyor.

ECSM’ye göre Intel, Raptor Lake Refresh’i iki dalga halinde piyasaya sürecek. Her zamanki gibi önce hız aşırtmaya müsait K serisi çipler piyasaya çıkacak. Z serisi anakartlarla çıkış yapacak olan yongaların Ekim ayında raflarda olacağı iddia ediliyor. K ekini taşımayan işlemciler ise Kasım ve Aralık civarında piyasaya sürülecek.

Özetleyecek olursak, bahsettiğimiz tüketici CPU’ları büyük performans artışlarıyla gelmeyecek. Zaten adından da anlaşılacağı üzere bir “yenileme” serisi. Muhtemelen saat hızları bir miktar daha yüksek olacak ve bellek özellikleri geliştirilecek. Ayrıca yenilenen çiplerin gelişmiş entegre bellek denetleyicisine (IMC) sahip olabileceğine dair bir söylenti var.

Raptor Lake Refresh K Serisi Ekim 2023
Raptor Lake Refresh K Olmayan Kasım – Aralık 2023
Sapphire Rapids Refresh 2024 başları
Meteor Lake 2024 4. çeyrek
Arrow Lake 2024 4. çeyrek – 2025 1. çeyrek

Bununla birlikte, sızıntı yapan kişi Core i7 (8P + 8E) ve Core i9 (8P + 16E) yapılandırmaları arasına sıkıştırılacak yeni bir işlemci (8P + 12E) geleceğini söylüyor. Bir not olarak, P performans çekirdeklerini, E ise verimlilik çekirdeklerini temsil ediyor.

Öte taraftan, masaüstü Meteor Lake’in iptal edildiği bir kez daha söyleniyor. 7nm işlemciler mobil cihazlara özel kalmaya devam edecek. Meteor Lake destekli dizüstü bilgisayarları CES 2023’te görmeye başlamıştık. Intel’in yenilenmiş markasını taşıyacak olan yeni işlemciler yılın dördüncü çeyreğinde bekleniyor.

Masaüstü Meteor Lake’in sonlandırıldığını varsayarsak, masaüstü Raptor Lake’in halefi Arrow Lake olacak. Arrow Lake çok katmanlı bir tasarıma sahip olmaya devam edecek ve bu kez CPU işlem birimi Intel 20A teknolojisiyle geliştirilecek. Önceki nesillerden farklı olarak, LGA1851 gibi yeni bir soket hayatımıza girecek. ECSM’ye göre Arrow Lake platformu 2024’ün dördüncü çeyreği ile 2025’in ilk çeyreği arasında piyasaya çıkabilir.