Anasayfa Haber 12V-2×6 ile Tanışın: 12VHPWR 16-pin Güç Konnektörü Yenileniyor

12V-2×6 ile Tanışın: 12VHPWR 16-pin Güç Konnektörü Yenileniyor

16-pin (12VHPWR) güç konektörüne sahip ekran kartı sahiplerinin artık endişe duymasına gerek yok. Igor’s Lab‘in yeni raporuna göre PCI-SIG, 12VHPWR güç bağlantısının kötü geçmişini temizlemek amacıyla standardı revize ediyor.

Amiral gemisi GeForce RTX 4090’da yaşanan erime ve yanma sorunlarını birçoğunuz hatırlıyor olmalı. Biraz geç olsa bile, çok sayıda kullanıcı şikayetinin ardından PCI-SIG harekete geçmeye karar verdi. Ayrıca NVIDIA’nın 16 pin (12VPHWR) konnektörle ilgili sorunlar gündeme geldikten sonra güncellenmiş bir sürüm üzerinde çalıştığı söyleniyor.

Igor’s Lab, ATX 3.1 standardının temelini oluşturacak, yakında çıkacak olan CEM 5.1 spesifikasyonuna ilişkin taslak mühendislik değişiklik bildiriminden küçük bir alıntı paylaştı. 12V-2×6 güç konektörü 12VHPWR güç konektörünün yerini alacak. Taslakta bildirildiğine göre “PCIe Base 6.0” takma adı kullanılıyor ve konnektör için maksimum/sürekli güç ölçüm yönergeleri yer alıyor.

Önemli bir not olarak 12V-2×6 güç konnektörü, 12VHPWR ile geriye dönük uyumluluğa sahip. NVIDIA, 12VHPWR erime sorunlarını kullanıcı hatalarına bağlamıştı. Bağlantı noktalarının tam oturmadığı ve bu sebepler sorunların ortaya çıktığı söylendi.

NVIDIA ve PCI-SIG şu anda kablo konnektörü tasarımı için iki seçeneği değerlendiriyor. Bununla birlikte, mevcut taslak oldukça ileri bir aşamada. Yani yeni konnektörlerin önümüzdeki yıldan itibaren kullanılmasını bekleyebiliriz.