Anasayfa Haber PC RAM Fiyatlarındaki Düşüş Yavaşlıyor

PC RAM Fiyatlarındaki Düşüş Yavaşlıyor

Güncel TrendForce raporlarına bakılırsa son çeyreklerde gözlemlenen DRAM fiyat düşüşleri yavaşlıyor. PC pazar araştırmacıları, içinde bulunduğumuz çeyrekte DRAM fiyatlarının yalnızca %0-5 aralığında düşeceğini dile getiriyor.

Yılın ikinci çeyreğinde DRAM fiyatlarının %13-18 arasında sert şekilde düştüğü raporlanmıştı. Bir şeyin fiyatı sonsuza kadar düşmez veya artmaz. DRAM pazarı da görünüşe göre toparlanmaya başladı.

Verilen yüzdelerin bir bütün olarak tüm DRAM pazarını (sunucu, mobil, grafikler dahil) kapsadığını belirtelim. Ancak bizi en çok ilgilendiren kısım PC DRAM fiyatları.

PC RAM Fiyatları

Analistlere göre DRAM fiyatlarındaki gerilemenin arkasında üç büyük üreticinin kesintiye gitmesi var. Özetleyecek olursak, DRAM üretimi yapan teknoloji devleri yapay olarak arzı düşürerek denge oluşturmaya çalışıyor. Ancak bu sürdürülebilir bir strateji değil. TrendForce ayrıca DRAM üreticilerinin yüksek envanter seviyelerine sahip olduğunu iddia ediyor. Benzer şekilde, aşırı stok bulundurmak da uzun vadede sağlam bir strateji değil.

PC DRAM pazarını inceleyen analistler DDR4 tarafında hala arz fazlası olduğunu ve içinde bulunduğumuz çeyrekte (3. çeyrek) fiyatların %3-8 oranında düşüş yaşanacağını söylüyor. DDR5’e geldiğimizde ise %0-5 gibi küçük oranda ucuzlama görülecek.

Grafik DRAM pazarı, PC DRAM pazarının yavaşlayan ivmesine benzer bir yol izliyor. TrendForce, GDDR6 16Gb çip (2 GB VRAM) talebinin son RTX 4000 lansmanları nedeniyle oldukça yüksek olduğunu belirtiyor.

Elbette bunların hepsi öngörüden ibaret, ancak TrendForce bu konuda tecrübeli bir isim. Raporların bir özetini çıkaracak olursak, artık DRAM pazarındaki zayıflık yavaş yavaş son bulacak gibi görünüyor. Yani global ölçekte fiyatlar eskisi gibi düşmeyecek, hatta belki bir müddet sonra yükselecek.