Anasayfa Haber IDC: Bulut Altyapısı Talebi Azaldı, Gelirler Arttı

IDC: Bulut Altyapısı Talebi Azaldı, Gelirler Arttı

IDC Bulut Altyapısı

IDC, bulut bilgi işlem ve depolama altyapısı ürünlerine yapılan harcamaların ilk çeyrekte yıllık bazda %14,9 artarak 21,5 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Bunun bulut altyapısı birim talebinin dönem boyunca %11,4 oranında düşmesine rağmen gerçekleştiği ifade ediliyor.

IDC, gelirler ve talep arasındaki uyumsuzluğun enflasyondan ve sağlayıcılar tarafından dağıtılan GPU hızlandırmalı sistemlerin daha yüksek yoğunluğundan kaynaklandığını açıkladı. İşletmeler üzerindeki enflasyonist baskıya rağmen IDC, paylaşılan bulut altyapısı için güçlü bir talep görmeyi bekliyor.

Konuyla ilgili olarak IDC’den Kuba Stolarski şunları söyledi: “Bulut altyapısı harcamaları, makroekonomik zorluklar karşısında dirençli olmaya devam ediyor. Bununla birlikte segment, önemli fiyat artışlarıyla boğuşuyor ve 1. çeyrek, azalan sistem birimi talebinin art arda ikinci çeyreği oldu. Yıl için genel görünüm olumlu olsa da büyümesi hacmin onu yönlendireceği beklentisine bağlı. Talepte uzun süreli durgunluk, bu yılın geri kalanında büyümenin önünde önemli bir engel oluşturabilir.”

IDC, hangilerinin iyi performans gösterdiğini gösterebilecek bulut altyapısı sağlayıcılarının bir dökümünü vermedi. Ancak, GPU hızlandırmalı sistemlere olan talepten bahsetti.

Coğrafya açısından IDC, ilk çeyrekte bulut altyapısına yapılan yıldan yıla yapılan harcamaların Orta ve Doğu Avrupa, Çin ve Kanada dışındaki tüm bölgelerde arttığını bildirdi. En fazla büyümenin görüldüğü bölgeler Latin Amerika, Amerika Birleşik Devletleri ve Orta Doğu ve Afrika oldu.

IDC, 2022’den 2027’ye kadar %11,2 bileşik yıllık büyüme oranı görmeyi ve 2027’de bulut altyapısı harcamalarının 153 milyar dolara ulaşmasını bekliyor.