Anasayfa Makale GDDR7 Nedir? Yeni Nesil VRAM ile Neler Değişecek?

GDDR7 Nedir? Yeni Nesil VRAM ile Neler Değişecek?

Oyunların yanı sıra iş istasyonlarında ekran kartlarının önemli her geçen gün artıyor. Profesyonel kullanıcılar için ekran kartı belleği (VRAM) çok önemlidir. Eskisi gibi değil, artık oyunların ihtiyaç duyduğu bellek kapasitesi ve bant genişliği de git gide yükseliyor. GDDR7 ise yarının ekran kartlarına güç sağlayacak.

Bu teknoloji henüz kullanılmıyor, ancak her şey yolunda giderse 2024 yılında piyasaya sürülmüş olacak. Mevcuttaki son nesil kartlar bildiğiniz üzere GDDR6 veya GDDR6X çözümlerine güveniyor. GDDR6X’in hızları gayet iyi, ancak GDDR7 bellekler çok daha hızlı olacak ve enerji açısından daha verimli olacak.

GDDR7 Nedir?

GDDR7 önümüzdeki yıllarda gelecek olan ekran kartlarında kullanılacak. Bant genişliğiyle beraber bellek kapasitesinde de artışlar sağlanacak. Modern oyunlar GPU belleğine yüklendikçe oyuncular daha fazla VRAM’e ihtiyaç duyuyor. Hatta NVIDIA, 8 GB ve 16 GB olmak üzere GeForce RTX 4060 Ti ekran kartının iki ayrı sürümünü piyasaya sürdü.

Son zamanlarda pek ağır olmayan AAA oyunların bile 12 GB veya daha fazla GPU belleğine ihtiyaç duyduğunu görüyoruz. Bu nedenle GDDR7 büyük önem taşıyor. Performansla birlikte kapasitenin yükselmesi de önemli bir artı.

Performanstan bahsetmişken, GDDR7 ile büyük hız artışları görmeyi bekliyoruz. Samsung daha önce GDDR7 ilerlemeleriyle birlikte 36 Gbps’ye kadar hızlı bellekler üretilebileceğini söylemişti. Bu da GDDR6X’e kıyasla %50 daha fazla bant genişliği demek.

vram ve gpu

GDDR7 standardı, GDDR6’nın sunduğu 18 Gb/sn hızı ikiye katlayarak 36 Gb/sn’ye varan hızlar sunacak. Yüksek veri hızlarıyla birlikte 384 bitlik bir veri yoluna sahip ekran kartında yaklaşık 1.728 TB/sn bant genişliği elde edilecek. Bu arada, yaklaşan RTX 4090’ın teorik olarak 1 TB/sn’lik bant genişliği sağladığını hatırlatalım.

Öte yandan Micron, 2023 Temmuz ayında ilk GDDR7 bellek yongalarının 2024 yılının ilk yarısında tanıtılacağını açıklamıştı. Bir not olarak, GDDR7’yi uygulayabilmek için yeni bellek kontrolcüleri ve dolayısıyla GPU’lar gerekecek.

Üretim sürecini de detaylandıran Micron, GDDR7’nin derin ultraviyole litografi (DUV-deep ultraviolet lithography) baskı süreci kullanılarak üretileceğini ve en yeni 1-beta veya 1ß işlem teknolojisi üzerine inşa edileceğini söyledi.

Verimliliği en üst düzeye çıkarmak ve genel güç tüketimini azaltmak için belleğin farklı şekillerde okunmasına olanak tanıyan yeni okuma saati modlarıyla enerji verimliliği de artırılacak. Bu özellikle oyun dizüstü bilgisayarlarında faydalı olacak, daha uzun pil ömrü sağlayacak.

GDDR7, GDDR6X ve GDDR6

Şu anda GeForce RTX 4080 ve GeForce RTX 4090 gibi son nesil ekran kartlarında GDDR6X bellekler kullanılıyor. En hızlı grafik belleği 22.4 Gbps hızına çıkabiliyor. AMD’nin RX 7000 ekran kartları GDDR6 belleklerden faydalanırken maksimum performans 20 Gbps’ye çıkıyor.

Buna karşılık, GDDR7’nin 36 Gbps’ye kadar ulaşması planlanıyor. Böylelikle mevcut teknolojilere kıyasla önemli bir gelişme kaydedilecek. Yüksek bant genişliği sayesinde hem iş amaçlı kullanım hem de oyunlarda daha yüksek performans alacağız.

Oyunlardaki VRAM Sorunu Nasıl Çözülecek?

Hatırlarsanız RTX 3060 ve RX 7600 gibi son nesil kartlar 8 GB VRAM ile piyasaya sürüldü. Bu tür orta seviye modellerdeki bellek sorununun GDDR7 ile çözülmesi bekleniyor. Ancak unutmamamız gereken bir şey var. GDDR6X ve GDDR7 gibi bellek çözümleri yüksek maliyeti nedeniyle önce üst segment modellerde kullanılıyor.

ekran kartı pcb

GDDR7 geldiğinde bant genişliğinde kesinlikle büyük bir artış sağlayacak. Bu teknoloji küçük bellek veri yoluna sahip alt-orta segment kartlar için hayat kurtarıcı olabilir. Ayrıca üst düzey GPU’ların da büyük faydalar göreceğini belirtelim.

256 bit GDDR7 arayüzüne sahip bir GPU, bahsi geçen hızlarla birlikte 1,15 TB/s bant genişliğine ulaşabilir. 384 bitlik bir GPU ise 1,7 TB/sn’yi aşabilir. Bir başka örnek, 128 bit veri yoluna sahip ekonomik bir kart artık 576 Gbps bant genişliği sunacak ki bu çok büyük bir adım.

GDDR7 Ne Zaman Geliyor?

Belirttiğimiz gibi Micron, GDDR7 çiplerin 2024’ün ilk aylarında piyasaya sürüleceğini söylemişti. Yani yeni nesil VRAM’in bir sonraki ekran kartı serilerine ulaşması uzun sürmeyecek.

Yapay zeka endüstrisinde GPU hızlandırma kritik rol oynuyor. Bu bağlamda, GDDR7’nin ilk olarak profesyonel ekran kartlarına gelme ihtimalini yüksek görüyoruz.

Sızıntılara değinmeden geçmeyelim. MyDrivers, 2024’ün sonlarında piyasaya çıkması beklenen GeForce RTX 5000 serisi ve Radeon RX 8000 serisi ekran kartlarının 36 Gbps başlangıç hızlarıyla birlikte GDDR7 bellekler kullanacağını iddia etmişti. Öte yandan bazı kaynaklar, NVIDIA’nın ilk RTX 5000 ekran kartlarını 2025 yılında tanıtacağını öne sürüyor.

Fiyatlandırma

GDDR7’nin bir dezavantajı var ki o da GPU fiyatlarında bir artışa neden olacak olması. Bazı mevcut nesil kartların zaten aşırı pahalı olduğunu düşünürsek, bu durum cüzdanlarımız için iyiye işaret değil.