Anasayfa Makale ChatGPT Windows’a Geldi: Copilot Ne Sunuyor?

ChatGPT Windows’a Geldi: Copilot Ne Sunuyor?

Windows Copilot

Microsoft, Windows Copilot’u Haziran ayında test kullanıcılarına sunma sözünü yerine getirdi. Windows Insider Dev Channel Derlemesi 23493, Windows Copilot’a erken erişim, RAR ve 7-Zip dosyaları için yerel destek, yeni bir ayarlar ana sayfası ve çok daha iyi bir ses karıştırıcısı ile birlikte geldi.

Microsoft, Mayıs ayındaki Build konferansında Windows 11 için Windows Copilot’u tanıtmıştı. Yayınlanan Dev Channel derlemesiyle birlikte test kullanıcılarına erken erişim imkanı sundu. Eğer bir test kullanıcısıysanız Copilot’u kullanmak için Microsoft Edge’inizi 115.0.1901.150 veya daha yüksek bir sürüme güncellemeniz gerekiyor.

ChatGPT Windows'a Geliyor
Windows Copilot’un Yan Çubukta Görünümü

Windows Copilot, Windows 11’in sağ tarafına yerleştirilmiş bir kenar çubuğu olarak çalışıyor. Yayınlanan blog yazısında “Masaüstü içeriğinizle çakışmayacak ve açık uygulama pencerelerinizin yanında engelsiz bir şekilde çalışarak Windows Copilot ile ihtiyaç duyduğunuz her an etkileşim kurmanıza olanak tanıyacak” şeklinde tanımlanmış.

Bu ilk erken erişimde Windows Copilot’a bir dizi soru sorabilir veya aşağıdaki eylemleri gerçekleştirebilmek için ona emir verebilirsiniz:

  • Karanlık moda geç
  • Rahatsız etmeyin özelliğini aç
  • Ekran görüntüsü al
  • Bu web sitesini özetle (Microsoft Edge üzerinde etkin herhangi bir sekmeye yapılabilir)
  • Ay’da yaşayan bir köpek hakkında bir hikaye yaz
  • Bana zambak yastıkları olan sakin bir koi balık havuzunun resmini yap

Windows Copilot, Microsoft Edge’deki Bing kenar çubuğuna benzer şekilde, web’deki okuduğunuz herhangi bir içeriği özetlemek veya yapay zeka tarafından üretilen görüntüler, metinler oluşturmak için de kullanılabiliyor.

Karşılaştığınız herhangi bir sorunla ilgili geri bildirim göndermek için ise Windows Copilot’taki yan çubuğun sağ üst köşesindeki “…” simgesine tıklamanız yeterli oluyor.

Microsoft, zaman içinde bu erken erişimi daha fazla test kullanıcısına genişletmek ve bilişim teknolojileri yöneticilerinin kuruluşlarında kullanılmasını sağlamak ve daha fazlasını yapmak istediğini söylüyor.

Bing Chat ile Windows Copilot entegre çalışarak bağlama uygun yanıtlar üretiyor ve Windows deneyiminizi iyileştiriyor. Bing’deki reklamlar aracılığıyla da alakalı olduğunu düşündükleri şeyleri satır içi önerilerle görebileceğinizi söylüyorlar. Yani Windows Copilot kullanırken de arayüzde reklam görebilirsiniz.

Aynı zamanda Windows Copilot’un tam olarak işlevsel çalışmadığını ve üçüncü taraf eklenti desteğinin olmadığını belirtiyorlar. Zaman içinde Windows Insider’ların deneyimleriyle geliştirip ekstra özellikler ekleyecekler.

Ek Arşiv Dosyası Formatlarını Okuyabilmesi İçin Yerel Destek

Yine Mayıs ayındaki Build konferansında duyurulduğu üzere RAR veya 7-Zip dosyalarını sık kullanıyorsanız Microsoft nihayet yerel destek ekliyor. Ek arşiv formatları arasında tar, 7-Zip, RAR, gz ve libarchive açık kaynak projesini kullanan diğer birçok format yer alıyor.

Microsoft, gelecekteki sürümlerinde geliştirmek üzere çalıştığını ve bu yeni destekle ilgili bazı başlangıç performans sorunları olabileceğini söylüyor. Microsoft’ta ürün yöneticisi olan Sharla Soennichsen, Build oturumunda “2024 yılında bu formatlarda bu dosyaları oluşturmak için destek sağlamayı planlıyoruz” demişti.

Hızlı Ayarlar Bölümündeki Geliştirilmiş Ses Karıştırıcısı

Windows’un Yeni Ses Karıştırıcısı Arayüzü

Windows Insider’larının test edebilecekleri bir diğer özellik de Windows 11’in Hızlı Ayarlar bölümündeki geliştirilmiş ses karıştırıcısı kullanıcı arayüzü. Windows ekibi, “Güncellenmiş ses karıştırıcısıyla uygulama bazında sesin hızlı bir şekilde özelleştirilmesine olanak tanıyan modern bir ses mikseri ve anında cihaz değiştirmek için ek bir kontrol sunuyoruz” dedi.

Ayrıca bu deneyimi daha hızlı yaşamanız ve kontrol edebilmeniz adına sizi doğrudan ses mikserine götürecek yeni bir klavye kısayolu (WIN + CTRL + V) eklemişler. Tahminimce Microsoft’un yaklaşık beş yıl önce Windows için geliştirilmiş olan ve benim en sevdiğim uygulamalardan biri olan EarTrumpet’ten ilham aldılar.

Yeni Ayarlar Ana Sayfasıyla Tanışın

Yeni Windows Ayarlar Ana Sayfası

Windows bize dinamik ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmaya devam ediyor. Bu kez sırada yeni bir ayarlar ana sayfası var. Bu arayüz sayesinde cihazımıza genel bir bakış atabiliyoruz, temel ayarlara hızlı erişim sağlıyor ve Microsoft hesabımızı yönetmemize yardımcı oluyor.

Cihaz ve hesapla ilgili çeşitli ayarları temsil eden ve sık erişilen işlevlere göre gruplandırılmış etkileşimli kartlar oluşturulmuş. Her kart, en alakalı bilgileri ve denetimleri parmaklarımızın ucunda hissettirecek şekilde sunuyor. Şimdilik bu sürümde yedi adet kart görebiliyoruz, yakında daha fazlası da gelecek.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version