Anasayfa Makale Intel Ekran Kartlarının Wi-Fi Şifresi Kırma Performansı Nasıl?

Intel Ekran Kartlarının Wi-Fi Şifresi Kırma Performansı Nasıl?

Intel Ekran Kartlarının Wi-Fi Şifresi Kırma Performansı Nasıl?

Intel, güçlü Xe mimarisi tarafından desteklenen özel ekran kartı serisini tanıttı.
Intel Arc serisi, NVIDIA’nın muadillerini geride bırakan olağanüstü bir fiyat-performans oranı ile karşımıza çıkıyor. Seri, rakip markaların orta sınıf modelleriyle rekabet oluşturacak cinsten.

Bu makalede, Intel Arc GPU’ların adli şifre kurtarmadaki potansiyelini inceleyeceğiz.
Şifre kurtarma işlemi, doğru şifre bulunana kadar farklı şifre kombinasyonlarını deneyerek şifre korumalı olan diskler, dosyalar veya sistemler gibi korumalı verilere erişme sürecini içerir.

Sürekli artan şifreleme ve güvenlik önlemleri nedeniyle şifrelerin karmaşıklığının ve uzunluğunun artmasına neden olan geleneksel CPU (işlemci) tabanlı yöntemler gerçekçi olmayan zaman kısıtlamalarından dolayı verimsiz ve uygulanamaz hale geliyor.

GPU hızlandırma nedir?

Günümüzde yaygın olarak ekran kartlarında kullanılan GPU hızlandırma, çok sayıda grafik işleme birimi (GPU) kullanarak karmaşık hesaplamaları hızlandırmak için kullanılan bir tekniktir. Bilindiği üzere, hesaplama açısından yoğun görevler, bilgisayarın merkezi işlemcilerinde (CPU’lar) yürütülür. Bununla birlikte, 3D oyun bağlamında grafik verileri oluşturmak ve işlemek için tasarlanmış GPU’lar, birden çok paralel iş parçacığında belirli türde hesaplamalar yapabilen çok sayıda çekirdekle donatılmıştır.

GPU hızlandırma, bazı belirli hesaplamaların GPU’nun paralel işlemedeki muazzam özelliklerinden yararlanarak CPU’dan GPU’ya aktarılmasını da kapsıyor. Bu paralelleştirme, GPU’nun aynı anda birden fazla (yüzlerce ve binlerce) görevi gerçekleştirmesini sağlayarak süreci önemli ölçüde hızlandırıyor. Hash değerleri, metin tabanlı şifrelerini ikili şifreleme anahtarlarına dönüştürmek için ilgili şifre tabanlı anahtar türetme işlevlerinde veri şifreleme araçları tarafından kullanılır. GPU hızlandırma, özellikle hash değerlerinin hesaplanmasını içeren görevler için etkilidir.

Intel Xe mimarisi

Intel’in ilk özel ekran kartlarına girişi, Xe mimarisinin geliştirilmesiyle başladı. Yeni mimari, şirketin çok fazla ilgi görmeyen, sınırlı uyumluluğu ve son derece zayıf sürücüleri nedeniyle eleştirilen yalnızca OEM’e özel DG1 kartlarındaki ilk sınırlı sürüme sahipti. Xe mimarisi, Intel Arc serisi ekran kartları olarak halka sunuldu. Donanım hızlandırmalı ışın izleme ve yapay zeka geliştirmeleri gibi çağdaş teknolojilere sahip Intel Arc ekran kartları, yerleşik GPU üreticilerine kıyasla daha yüksek performans, güç verimliliği ve uygun fiyat sağlamayı amaçlıyordu.

Birinci nesil Xe kartlarının ilk sürümü, topluluktan çeşitli tepkiler aldı. Intel, sürücü güncellemeleriyle keşfedilen sorunları çözmeye çalışırken, önemli bir sorun çözülmeden kaldı. O da “kartların boştayken yüksek güç tüketimi” problemi. Bu yeni nesil Intel ekran kartlarında düzeltilmesi beklenen donanım türevli bir sorun. Fakat zaten odak noktamız yüksek güç tüketimi değil de şifre kurtarma görevleri bağlamında performansı en üst düzeye çıkarmak.

Intel Arc performans testleri

Yıllar boyunca Intel, her biri kıyaslama testlerinde farklı performans seviyeleri gösteren HD Graphics, Iris Graphics ve Iris Pro Graphics dahil olmak üzere bir dizi tümleşik ekran kartı çözümü sunmuştur. Intel Arc ekran kartları gibi Intel’in XE tabanlı harici GPU’larının performans açısından şirketin Intel Core™ işlemcilerinde bulunan yerleşik ekran kartlarıyla karşılaştırıldığında dikkate değer bir fark sergilediğini söyleyelim. Entegre GPU’lar genellikle entegre oldukları Intel CPU’dan iki ila üç kat daha hızlı şifre kurtarma hızları sağlarken, Intel’in özel ekran kartları önemli ölçüde daha yüksek performans sunuyor. Aslında, Intel Arc ekran kartları, orta sınıf NVIDIA RTX kartlarıyla doğrudan karşılaştırılabilir; bu kartlar, NVIDIA kartlarını tam performansta takip ediyor ancak fiyat-performans oranı açısından önemli bir farkla geride bırakıyor. Şimdi ElcomSoft’un yapmış olduğu teste bakalım.

ElcomSoft, Intel’in yeni ekran kartları için destek alan ilk aracı, “Wireless Security Auditor”da Intel Arc A380 ekran kartının performansını test etti. Wireless Security Auditor, şirketin kablosuz ağının ne kadar güvenli olduğunu doğrulamaya yarayan hepsi bir arada bir araçtır. Araç, kablosuz ortamı analiz ederek güvenli bir Wi-Fi ağına girmeye çalışıyor ardından Wi-Fi trafiğini yakalıyor ve önceden tanımlanmış ağın WPA/WPA2-PSK şifresine GPU ile hızlandırılmış bir saldırı gerçekleştiriyor.

"Wireless Security Auditor aracı" ile yapılan karşılaştırma sonuçları
“Wireless Security Auditor aracı” ile yapılan karşılaştırma sonuçları

Bunu göstermek için, Intel’in temel Arc A380 ekran kartının eski NVIDIA RTX 2070 ve daha üst seviye NVIDIA RTX 3070 Ti kartlarıyla olan performans karşılaştırmasını ele alalım. Arc A380, NVIDIA RTX 2070 hızının yaklaşık %50’sini ve NVIDIA RTX 3070 Ti hızının yaklaşık üçte birini sunuyor. Ancak, Intel’in Arc ekran kartlarını diğerlerinden ayıran şey ise rekabetçi bir fiyata sahip olması. NVIDIA RTX 3070 Ti’ın üretici tarafından önerilen perakende fiyatı (MSRP) 599 ABD doları, Intel Arc A380’in fiyatı ise yalnızca 115 ABD doları. Bu önemli fiyat farkı, Intel’in yeni Arc ekran kartlarının rakiplerine göre dolar başına üstün performans sunduğunu gösteriyor.

Herhangi bir harici GPU’nun performansını klasik CPU çekirdeklerinin performansıyla karşılaştırmaya gelince, yaklaşık 120 ABD dolarına mal olan en temel Intel Arc A380 anakartı bile, 8 performans çekirdeği ve 4 verimlilik çekirdeği ile donatılmış Intel Core i7-12700 CPU’ya kıyasla 6,5 kat daha hızlıdır ( 20 iş parçacıklı). Bu, şifre kurtarmanın CPU’lu (CPU-only) bilgisayarlarda kullanılmaması gerektiğini gösterir. Çünkü en ucuz ekran kartı bile en hızlı CPU’ları önemli bir farkla geride bırakabiliyor.

ElcomSoft’un, Intel Arc A750 (249 ABD Doları) ve A770 (349 ABD Doları) ekran kartlarının performans rakamlarını tahmin etmek için yaptığı analiz sonuçlarına göre;

  • A770, teorik olarak 599 dolarlık MSRP’ye sahip “Ti” olmayan NVIDIA RTX 4070’e benzer bir performans sunuyor.
  • Bu yaklaşım, Intel Arc A770’in daha yüksek fiyatlı NVIDIA muadili ile karşılaştırıldığında fiyat-performans oranı açısından 1,7 kat fayda sağladığını gösteriyor.

Genel olarak, Intel’in özel GPU geliştirme yolculuğu, entegre ekran kartı çözümlerine kıyasla önemli bir performans artışı sağlayan Intel Arc ekran kartlarının piyasaya sürülmesine yol açtı. Bu kartlar, cazip bir fiyat-performans dengesini korurken etkin şifre kurtarma hızlandırması arayan kullanıcılar için cazip bir seçenek sunuyor.

Sonuç

GPU hızlandırma, özellikle Intel Arc ekran kartlarıyla, şifre kurtarma konusunda ezber bozan bir yaklaşım sunarak daha hızlı ve daha verimli saldırılara olanak tanıyor. Uzmanlar, GPU’ların devasa paralel işlem gücünden yararlanarak şifreleri kurtarmak için gereken süreyi önemli ölçüde azaltabilirken BT güvenlik uzmanları, bir saldırgan tarafından hızla kurtarılabilecek zayıf şifreleri ortadan kaldırarak kablosuz ağlarının güvenliğini denetleyebilir ve güçlendirebilir. Intel’in yeni harici GPU’ları, GPU hızlandırma donanımına harcanan dolar başına daha yüksek şifre kurtarma oranları sunarak fiyata göre rakipsiz bir performans sunuyor.