Anasayfa Video NVIDIA Reflex Gerçekten İşe Yarıyor mu? Test Ettik

NVIDIA Reflex Gerçekten İşe Yarıyor mu? Test Ettik

NVIDIA’nın rekabetçi oyunlarda gecikmeyi azaltan Reflex teknolojisini kapsamlıca test ettik. Reflex gerçekten işe yarıyor mu?

NVIDIA Reflex Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Bir bilgisayar oyunu oynarken oyuncuların en çok önemsediği detaylardan biri FPS değeri. FPS ne kadar yüksek ise oyun da o kadar akıcı ve tepkisel oluyor. NVIDIA’nın Ada Lovelace mimarisiyle üretilen kartlarıyla beraber getirdiği yeni DLSS 3 teknolojisi, FPS değerlerinizi 1.5 katına kadar çıkarabiliyor ancak arada bir engel var: Giriş gecikmesi. Giriş gecikmesi kısaca fareye tıkladığınız andan, bunun ekrana yansımasına kadar geçen süre diyebiliriz. Tıklama sonrası ekrandaki görüntünün değişimine kadar bilgisayarın ilerlediği birçok adım söz konusu ve DLSS 3 de burada giriş gecikmesinde artışa sebep oluyor. NVIDIA Reflex ise bu adımları iyileştirerek giriş gecikmesinde kayda değer bir düşüş sağlıyor ve gecikmenin hissedilmesini zorlaştırıyor. NVIDIA da bu sebeple Frame Generation yani kare oluşturma devreye alındığında otomatik olarak Reflex’i de etkinleştiriyor.

Bu makalede NVIDIA’nın DLSS Frame Generation teknolojisi ile Reflex arasındaki ilişkiyi inceliyor, Reflex’in çalışmasına dair yaptığımız gecikme testlerini sizlerle paylaşıyoruz.

DLSS 3 ve Reflex İlişkisi

DLSS 3, NVIDIA’nın Ada Lovelace mimarisiyle üretilen kartlarla beraber getirdiği yeni bir teknoloji. Basitçe ifade etmek gerekirse DLSS 3, ekran kartının saf gücünü kullanarak ürettiği referans karelerin arasına yapay zekâ aracılığıyla yeni kareler oluşturuyor ve bu sayede FPS değerini devasa oranda arttırabiliyor.

MSI Oculux NXG253R
NVIDIA Reflex testi için MSI Oculux NXG253R 360 Hz monitörü kullandık.

DLSS 3’ün giriş gecikmesine etkisini ölçmek için NVIDIA’nın Reflex Analyzer modülünü içeren MSI’ın 360 Hz tazeleme hızına sahip Oculux NXG253R monitörünü ve yine firmanın MSI GM41 Lightweight faresini kullandık. Monitör üzerinde fare için yer alan özel USB portuna bağlayarak fare üzerinde oluşturulan girdinin monitörde kaç milisaniye sonra etki yarattığını hassas bir şekilde takip edebiliyoruz.

MSI Clutch GM41

Cyberpunk 2077 DLSS 3 Gecikme Testi

RTX 4090 ve 7950X işlemcili test sistemimize Cyberpunk üzerinde DLSS 3’ün yarattığı gecikmeyi ilk olarak oyunun dahili benchmark aracıyla test ediyoruz.

DLSS 3 ve NVIDIA Reflex Kapalı

  • FPS: 123
  • Ortalama Gecikme: 23.58ms

DLSS 3 Kapalı, NVIDIA Reflex Açık

  • FPS: 125
  • Ortalama Gecikme:22.8ms

DLSS 3 Kapalı, NVIDIA Reflex Açık+Boost

  • FPS: 120
  • Ortalama Gecikme:21.3ms

DLSS 3 Açık, NVIDIA Reflex Açık

NVIDIA burada Reflex ayarını otomatik devreye alıyor ve müdahale yapmanıza izin vermiyor.

  • FPS:248
  • Ortalama Gecikme:28.35ms

Cyberpunk 2077 Oynanış Testi

Oyun içi testte sonuç başarılı. Peki oynarken değerler ne durumda? Bunu da aynı kayıt dosyası üzerinden aynı sahneleri oynayarak test ettik.

DLSS 3 Kapalı, NVIDIA Reflex Kapalı

  • Ortalama FPS: 121
  • Ortalama Gecikme: 29.8ms

DLSS 3 Kapalı, NVIDIA Reflex Açık

  • Ortalama FPS:125
  • Ortalama Gecikme: 3ms

DLSS 3 Kapalı, NVIDIA Reflex Açık+Boost

  • Ortalama FPS: 118
  • Ortalama Gecikme: 25.6ms

DLSS 3 Açık, NVIDIA Reflex Açık

  • Ortalama FPS: 236
  • Ortalama Gecikme: 32.3ms

Peki NVIDIA Reflex Nedir?

Reflex, oyunlardaki giriş gecikmesini mümkün oldukça azaltmayı amaçlayan bir teknoloji. Reflex, DLSS 3’ten daha uzun bir geçmişe sahip. Özellikle teknik detayları seviyorsanız bu kısmı pür dikkat dinlemenizde fayda var.

NVIDIA Reflex Nasıl Çalışıyor?

Bu sorunun cevabını daha anlaşılır şekilde verebilmek için yine NVIDIA’nın tasarladığı ancak Reflex’ten daha eski olan “Low Latency” modunu incelemek gerekiyor.

Reflex’in büyük ağabeyi olarak nitelendirebileceğimiz “Low Latency” modu, NVIDIA denetim masası üzerinden açılabiliyor, daha düşük gecikme sağlayabiliyordu. Bu ayarı halen daha NVIDIA Denetim Masası üzerinden aktif etmek mümkün, ancak bu modun çok önemli bir eksisi var: Mod sadece GPU ağırlıklı çalışan oyunlarda gecikmeyi düşürebiliyor. Günümüz oyunlarından örnek verecek olursak Apex Legends, COD: Warzone gibi GPU kullanımının normal şartlarda %99 civarında seyrettiği oyunlarda gecikmeyi teoride düşürürken; CS:GO, Valorant, League of Legends gibi oyunlarda gecikmeyi arttırıyordu.

Bunun altında yatan sebep aslında “Low Latency” modunun çalışma mantığı. CPU’nun işlem sırasına aldığı karelerin GPU’nun işlem kapasitesinden fazla olması nedeniyle GPU bir noktadan sonra tıkandığı için sistem yeni kareler üreterek ekrana daha güncel bilgiyi gönderememeye başlıyordu. “Low Latency” modu bu problemi işlem sırasında sistemin kare üretimini denetleyerek aradaki tıkanıklığı engelliyordu. Ancak CPU ağırlıklı oyunlarda karelerin işlenmesi sırasında bir tıkanıklık olmadığından dolayı CPU’nun davranışını yok yere denetlemek kare sayısını düşürdüğünden dolayı gecikmeyi arttırıyordu.

Bu gibi sebeplerden dolayı NVIDIA 2020’de Low Latency modunu “Reflex” adını verdiği bir güncellemeyle yeniledi. NVIDIA Reflex, “Low Latency” modunun aksine hem GPU’yu, hem CPU’yu denetleyerek kareleri aynı sıklıkta işlemelerini sağlıyor. Reflex’i bir açıdan oyunların içerisinde bulunan FPS limitleyicilerine benzetebiliriz. Reflex, oluşturulan karelerin bilgisayar ekranına doğru zamanda aktarılması için iki kare arasındaki gecikmeyi -ki buna frame-time deniliyor- sabit tutmayı hedefliyor. Bu şekilde işlem sırasında sıkışma olmadığı gibi, ekran kartı ve işlemci daha optimize çalışıyor ve bu iki element kullanıcıya düşük gecikme olarak geri dönüyor.

Düşük Gecikme Neden Önemli?

Bir rekabetçi oyun esnasında sistemin giriş gecikmesinin oynayışınızı etkilemesinin temel sebeplerinden bahsedelim:

Düşük tepkisellik: Fareyi hareket ettirdiğinizde monitörde hareketi olması gerekenden daha geç görmeniz pek hoşunuza gidecek bir durum değil. Üstelik eğer ıskaladıysanız tepkisel olmayan bir oyunda rakip sizi vurmadan nişangâhınızı düzeltip ikinci bir atış denemesi yapmak imkânsız ötesi bir hâl alıyor.

Geciken atışlar: Atışınızın gecikmesiyle tam otomatik silahlarda sprey halindeyken oyunda atışları tutturmak zorlaşıyor.

Rakip pozisyonlarının geç görünmesi: En eski shooter oyunlarından kalma “peeker’s advantage” dilemması zaten baş belası olan bir durum. “Peeker’s advantage” -yani gözleyenin üstünlüğü- durumundan kısaca bahsedelim: Bütün sistem ve ağ gecikmelerinin birleşmesiyle arada en iyi ihtimalle 50ms~ civarlarında bir gecikme söz konusu olur. Bu gecikme hareketsiz ve nişangâhını belli bir noktaya konumlandırmış oyuncu için adaletsiz bir durum oluşturuyor zira az önce bahsettiğimiz bu toplam gecikme yüzünden saldıran oyuncunun kendini göstermesi savunan oyuncunun ekranında aslında olduğundan daha geç görüntüleniyor.

Bir rekabetçi oyun esnasında sistemin toplam giriş gecikmesini belirleyen üstünkörü 5 unsur var:

  • Fare: Parmaklarınızın ucundan girdiyi alan donanım.
  • İşlemci: fareden alınan girdiyle, ekran kartı ağırlıklı olarak çalışan uygulamada bir tepki yaratma girişiminde bulunuyor.
  • İşlenme sırası: İşlemcinin yarattığı tepkiler ekran kartını güncel bilgiyle besliyor ve oyun ekran kartı için tazeleniyor.
  • Ekran Kartı: Güncel senaryonun görüntüsünü oluşturup monitöre aktaran ünite.
  • Monitör: Finalde gördüğümüz görüntü monitör üzerinden sağlanıyor.

NVIDIA Reflex bu bahsedilen beş adımın belli aralıklarındaki gecikmeyi optimize ederek giriş gecikmesini indirgemeyi amaçlıyor.

Oyunlarda Reflex; “Açık”, “Açık+Boost” olmak üzere iki kademeli şekilde aktif edilebiliyor. “Açık+Boost” ayarının farkı Reflex’i GPU güç koruma özelliklerini devre dışı bırakarak GPU saat frekanslarının yüksek kalmasını sağlaması. Bu durum CPU ağırlıklı oyunlar için bile geçerli. Dilerseniz NVIDIA Denetim Masası’ndaki Güç yönetimi modu 3D ayarını “Maksimum performansı tercih et” olarak değiştirerek elle de aktif edebilirsiniz.

NVIDIA Reflex Sistem Gereksinimleri

NVIDIA Reflex, sadece güncel kartlarla değil, firmanın GTX 900 serisi ve sonrası bütün kartlarıyla uyumlu.

NVIDIA Reflex Destekli Ekran Kartları

Sanılanın aksine Reflex her monitörle çalışıyor. Bazı kullanıcıların aksini düşünmesinin sebebi bazı 360 Hz oyuncu monitörleriyle dahili biçimde gelen NVIDIA Reflex Analyzer cihazı. Ancak bu cihaz yalnızca Reflex’in çalışmasını analiz etmekle yükümlü, bir sistem gereksinimi değil.

NVIDIA Reflex Yazılımsal Gereksinimler

  • NVIDIA Reflex destekli bir oyun
  • Güncel NVIDIA sürücüleri (456.55 ve sonrası)

NVIDIA Reflex Testleri

Tabii ki bunca detayın ardından NVIDIA Reflex’i test etmesek olmazdı. Testleri NVIDIA’nın G-Sync 360 modülü ile gelen MSI Oculux NXG253R ile yaptık. Ek olarak MSI GM41 Lightweight farenin de Reflex için uyumlu olduğunu da belirtelim.

NVIDIA Reflex Test Sistemi:

  • AMD Ryzen 5 3600 İşlemci
  • ASUS TUF B450-PLUS Anakart
  • Geil 2x8GB 3200MHz CL16 Bellekler
  • NVIDIA GeForce RTX 2080 Founders Edition Ekran Kartı
  • SAMSUNG 960 PRO 500GB SSD
  • Cooler Master MWE 600 Güç Kaynağı
  • AMD Wraith Prism İşlemci Soğutucu
  • MSI Oculux NXG253R 360 Hz Oyuncu Monitörü
  • MSI GM41 Lightweight Oyuncu Faresi

Valorant Testi

Poligon’da Vandal silahı ile birlikte 75 atış gerçekleştirdik. Test esnasında fare monitörün üstündeki özel porta takılıydı. Reflex Analyzer fare tıklamasından görüntünün ekrana verilmesine kadar olan süreci takip ederek ortalama gecikme süresini hesaplıyor.

360 Hz, FPS 280-360 arası

Reflex Kapalı

  • Ort: 19.3ms

Reflex Açık

  • Ort: 14.5ms

Reflex Açık+Boost

  • Ort:11.8ms

Owerwatch 2

Antrenman modunda D. Va karakteriyle birlikte antrenman botları ile savaştık. Owerwatch 2 testi sabit bir senaryo yerine FPS oyunlarında karşılaşabileceğimiz, benzer ama aynı olmayan sahneleri test etmemizi sağladı. Test esnasında Fare monitör üzerindeki özel porta takılıydı.

360Hz, 240-300 FPS

Reflex Kapalı

  • Ort: 17.9ms

Reflex Açık

  • Ort: 12.6ms

Reflex Açık+BOOST

  • Ort: 10.9ms

Counter Strike 2

Counter Strike 2’de hem atış testi hem de oyun içerisinde gecikme testi yaptık.

Test Sistemi:

  • AMD Ryzen 9 7950X
  • ASUS X670E Hero
  • NVIDIA RTX 4090 FE
  • Gskill 2×16 6000 MHz EXPO Bellekler
  • Samsung 960 Pro 512GB SSD
  • ROG Thor II 1200W

CS 2 Atış Testi

Vertigo haritasında AK-47 silahı ile sabit bir açıdan 90 atış gerçekleştirdik.  Ölçüm dahili Reflex Analyzer ile yapıldı ve fare monitör üzerindeki özel porta takılıydı.

Ekran 360 Hz, FPS 300-400 arası

Reflex Kapalı

  • Ort: 7.8ms

Reflex Açık

  • Ort: 6.4ms

Reflex Açık+Boost

Boost ile birlikte ortalama gecikme 5ms’nin altına düşüyor ki bu gerçekten inanılmaz bir değer.

  • Ort: 4.8ms

Counter Strike 2 Oynarken Gecikme

Vertigo haritasında ölüm maçı modunda botlarla savaştık. Bu test sabit bir senaryo yerine oyun içerisinde oluşabilecek gerçek dünya koşullarını test edebilmemizi sağlıyor.

Ekran 360 Hz, FPS 300-400 arası

Reflex Kapalı

  • Ort: 9.7ms

Reflex On

  • Ort: 6.8ms

Reflex On+Boost

  • Ort: 6.4ms

Sonuç

NVIDIA’nın Reflex teknolojisi, özellikle rekabetçi oyunlarda gecikmeyi yer yer 5 ms altına indirerek kullanıcılara büyük bir avantaj sağlıyor. Teknoloji, DLSS 3 ile birlikte devreye alındığında kare oluşturmanın ortaya çıkardığı gecikmeyi de azaltarak oyun keyfinin daimî olmasını sağlıyor. İşin güzel yanı ise bu teknolojinin GTX 900 ve üstü kartlara ücretsiz olarak sadece bir sürücü güncellemesi ile sunulması. Tabii ki NVIDIA’nın DLSS 3’ü de sadece RTX 4000 serisinde sunmamasını beklerdik fakat burada teknolojinin getirdiği teknik zorlukları da bu test ile öğrenmiş olduk.