Anasayfa Haber Çin, Kısa Sürede 5 Milyar Dolarlık Çip Üretim Ekipmanı Tedarik Etti

Çin, Kısa Sürede 5 Milyar Dolarlık Çip Üretim Ekipmanı Tedarik Etti

Çin, ABD ve müttefiklerinin son ihracat kısıtlamalarına hazırlanırken mümkün olduğu kadar yarı iletken ekipmanı tedarik etmeye çalışıyor. Son aylarda özellikle Hollanda ve Japonya’dan yarı iletken ekipman ithalatında dikkat çekici, rekor kıran bir artış görüldü.

Financial Times‘ın haberine göre, Çinli şirketler öncelikle Batı yaptırımlarının kapsamadığı gelişmiş ve olgun süreç teknolojilerine odaklanarak çip üretiminin sorunsuz bir şekilde genişlemesini sağlamak için böyle bir yaklaşım benimsiyor. Çin gümrük verilerine dayandırılan haberde Çin’in yarı iletken ekipman ithalatının Haziran ve Temmuz aylarında 5 milyar dolara ulaştığı vurgulanıyor. Bu da bir önceki yıl aynı dönemdeki 2.9 milyar dolarlık ithalata göre %70’lik büyük bir artış demek.

Yüksek miktardaki ithalatın büyük bir kısmı Hollanda ve Japonya’dan yapılıyor. Görünüşe göre ABD kaynaklı kısıtlamalar henüz tam olarak uygulanmış değil. Yaptırımlar tam olarak yürürlüğe girmeden önce Çinli şirketler mümkün olduğunca fazla wafer üretim ekipmanı tedarik etmeye çalışıyor.

Sürece daha yakından bakıldığında Çin’in Hollanda merkezli ASML’den litografi tarayıcıları ve Japonya’dan aşındırma ve yonga plakası kaplama makineleri gibi araçlara odaklandığı görülüyor. Bu araçlar SMIC ve YMTC gibi tanınmış oyuncuların yanı sıra yerel Çin hükümetleri tarafından desteklenen yeni kurulmuş fabrikalara da gönderilmekte.

Hem Hollanda hem de Japonya, Çin yarı iletken endüstrisinin gelişimini yavaşlatmak amacıyla ABD ile işbirliği yaparak kısa bir süre önce çip üretim ekipmanlarına ihracat sınırlamaları getirdi. Bu yeni önlemler ASML ve Tokyo Electron gibi Hollandalı ve Japon şirketlerin gelişmiş ürünlerini Çinli kuruluşlara göndermeden önce Hollandalı ve Japon yetkililerden ihracat lisansı almalarını gerektiriyor. Böyle lisansların hızlı bir şekilde verilmesi pek mümkün olmadığından, Çinli şirketler ihtiyaç duydukları araçları proaktif bir şekilde tedarik etme yoluna gitti.