Anasayfa Haber Windows 11 Güncellemesi, Bazı MSI Anakartlarda Mavi Ekran Hatalarına Neden Oluyor

Windows 11 Güncellemesi, Bazı MSI Anakartlarda Mavi Ekran Hatalarına Neden Oluyor

MSI MEG Z790 ACE MAX

En son Windows 11 güncellemesi, bazı MSI anakarta sahip bilgisayarlarda “UNSUPPORTED_PROCESSOR” tanımlamasıyla birlikte mavi ekran hatalarına neden oluyor. Görünüşe göre Microsoft da bu sorunu kabul etti ve KB5029351 güncellemesini olumsuz etkilenecek sistemlere göndermeyi durdurdu. MSI ise problemlere ilişkin bir açıklama yaptı.

“Desteklenmeyen işlemci (unsupported processor)” hatası yalnızca en son BIOS güncellemelerinin uygulandığı MSI anakartlı sistemlerde kendini gösteriyor. Bu BIOS dosyaları, Intel’in yaklaşmakta olan 14. Nesil Core ‘Raptor Lake-S Refresh’ işlemcilerinin gelişine hazırlık olarak MSI Z690 ve Z790 anakartlar için yayınlandı. Yeni sürümler “yeni nesil CPU’ları” destekliyor ve Microsoft’un son işletim sistemini hazırlıksız yakalamış gibi görünüyor.

Windows 11 işletim sistemi bildiğiniz gibi birçok işlemci tarafından desteklenmiyor. MSI’ın yeni BIOS kodları ise yeni nesil işlemcilere destekle birlikte geliyor. Anlaşılan o ki yeni BIOS ayarları Microsoft’un desteksiz CPU’ları eleyen kodlarını tetikleyerek mavi ekran hatalarına sebebiyet veriyor.

Windows Yardım Merkezi’ndeki bir güncellemede “Şu anda bunun Microsoft’tan kaynaklanan bir sorun olup olmadığını belirlemek için araştırma yapıyoruz. Daha fazla bilgi elde edildiğinde bir güncelleme sağlayacağız.” şeklinde açıklama yapıldı.

Peki MSI Z690 ve Z790 anakart kullanıcıları ne yapmalı? Windows KB5029351 güncellemesini henüz yüklemediyseniz erteleyin. Zaten yüklüyse ve bahsedildiği gibi mavi/siyah ekranlarla karşılaşıyorsanız güncellemeyi geri alın.

MSI’ın Açıklaması

Bu sorunla daha önce karşılaştıysanız, Windows’un normale dönmesini sağlamak için KB5029351 otomatik olarak kaldırılabilir. Ancak KB5029351 otomatik olarak kaldırılmazsa, BIOS’unuzu önceki sürüme geri döndürmenizi ve KB5029351’i Windows’tan kaldırmanızı öneririz.

Eski BIOS’a nasıl geri döneceğinizden emin değilseniz, bu video bağlantısı MSI anakartlarda BIOS’un nasıl flaşlanacağı konusunda size yardımcı olacaktır.