Anasayfa Video Hem İş Hem Oyun Bilgisayarı | Asus Vivobook 16X İncelemesi

Hem İş Hem Oyun Bilgisayarı | Asus Vivobook 16X İncelemesi

Bu makale Asus Vivobook 16X modelini inceliyoruz. Bu notebook üniversite öğrencileri, tasarımcılar, kurumsal kullanım ve giriş seviyesinde bir oyuncu bilgisayarı arayanlar için ideal bir tercih olabilir!

Ürünün sayfasına gitmek için tıklayın!

 

Modelin adı tam adı “Vivobook 16X K3605ZC-N1013W” Eğer internette ürünü aratmak isterseniz bu şekilde modeli girerek daha doğru sonuca ulaşırsınız. Çünkü bu model ailesi içerisinde birçok farklı konfigürasyonda ürün mevcut. Özellikle Vivobook 16X modelinin OLED ekranlı en üst donanımlarla gelen bir varyasyonu daha bulunuyor ki şu anda ülkemizde bu modelin satışı bulunmuyor. 

Ancak bizim inceleyeceğimiz Asus Vivobook 16X modelinde de oldukça iyi donanımlar yer alıyor ancak fiyatı itibariyle daha ulaşılabilir bir model olduğunu belirtmek gerek. 

Donanım Bileşenleri

Her şeyden önce bu oldukça ince ve hafif bir cihaz. İçerisinde Intel Core i5 12450H işlemcisi bulunuyor.

4’ü performans diğer 4’ü ise verimlilik çekirdeği olan ve toplamda 12 izlekli şekilde çalışabilen bu işlemci temelde 3.30 Ghz hızında çalışıyor ve termal koşullar elverdiği sürece 4.40 Ghz turbo hızına ulaşabiliyor. 

Asus Vivobook 16X modelinde harici bir ekran kartı da yer alıyor. Nvidia’nın RTX 3050 Mobil sürümü ile donatılan cihaz böylece hem iş hem oyun bilgisayarı olarak tercih edebileceğiniz bir model haline gelmiş oluyor. 

8GB kapasiteli ve DDR4 ara yüzünü kullanan cihazın belleği Anakarta lehimli olarak geliyor. Ve bu bellek tek modül yani tek kanal şeklinde çalışıyor. 

Ancak Anakart üzerinde ek olarak bir tane SO-DIMM RAM slotu mevcut. Bu sayede sisteme 8GB bellek daha takarak hem toplam bellek kapasitesini artırıp hem de Dual channel olarak kullanabilirsiniz.

Depolama tarafında ise Intel’in 670P modeli 512GB kapasiteli bir SSD yer alıyor. Bu SSD 256MB DRAM’e sahip ve QLC türü NAND yongaları kullanıyor. 

Bizim yaptığımız testte, 3020 MB/s okuma ve 1650 MB/s yazma hızlarına ulaştı. Ki bu değerler bu disk için vaat edilen değerleri ile aynı. 

Asus buradaki SSD için bir soğutma bloğu koymayı ihmal etmemiş ancak söz konusu bu M.2 slotu, cihazda yer alan tek depolama yuvası olma özelliğini taşıyor. Yani daha yüksek depolama kapasiteleri istiyorsanız önce mevcut olanı çıkarmamız gerekecek. 

Son olarak bu cihaz, içerisinde yer alan Mediatek MT7902 kablosuz ağ kartı sayesinde en güncel kablosuz protokolleri olan Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.3 bağlantılarını destekliyor.

Ethernet Portu Yok!

Öte yandan Asus Vivobook 16X, kablolu bir ağ bağlantısı seçeneği sunmuyor. Yani cihazda bir ethernet portu mevcut değil. 

Ancak cihazın sağ tarafında USB Tip-C bağlantı mevcut. Ve bu bağlantı USB 3.2 Gen 1 ara yüzünde çalışıyor, yani ihtiyaç halinde buraya USB Hub, harici Ethernet kartı gibi bileşenler bağlayabilirsiniz. 

Tek Fanlı Soğutma Sistemi

Asus Vivobook 16X, sessiz ve etkili bir soğutma konusunda iddialı. İçerisinde yer alan 2 adet bakır ısı borusu hem GPU hem de CPU’u üzerinden geçiyor ve tek fanlı bir aktif soğutma mevcut. 

Bu fan havayı alttan çekerken, arka ve yandaki hava menfezlerinden tahliye edecek şekilde çalışıyor.

Tek fan olması cihazın sessizliği konusunda bir fikir verse de, soğutma tarafında ne derece iyi bir iş çıkardığına performans testleri esnasında birlikte bakacağız. 

Sıradışı Ekran Bir Ekran Boyutu

Cihazın adında geçen “16” sayısı aslında cihazın ekran boyutunu ifade ediyor. Evet Asus Vivobook 16X, tam olarak 16” boyutunda ve 1920’ye 1200 çözünürlüğünde bir ekrana sahip. 

Yani 16:9 yerine 16:10 ekran formatı söz konusu…

Ayrıca IPS tipi bir panelle gelen bu ekran 120Hz yenileme hızı sunuyor. Renk gösterim konusunda klasik testimizi yaptığımızda %95 civarında bir sRGB renk performansı olduğunu görüyoruz. Öte yandan Adobe RGB’nin %67’sini, DCI P3 renk gamutunun da %70’ini karşılayabiliyor. 

Bu panel 300 ila 350 nit civarında bir parlaklık sunabiliyor ki bu oldukça iyi bir değer. Ancak ekranın HDR desteğinin bulunmadığını belirtelim. 

Detaylara Gizlenen Tasarım Nüansları

Asus Vivobook 16X hem sade hem de dikkat çekici olmayı başaran tasarım çizgileri taşıyor. Mesela 6mm’ye kadar düşen ekranın kenar çerçeveleri sayesinde %86’lık bir ekran kasa oranına sahip.  

Genel olarak metalik rengin hakim olması nedeniyle daha çok bir iş bilgisayarını andırıyor…

Ancak gerek Enter tuşundaki tasarım detayı gerekse de cihazın kapağında yer alan ve marka modelin yazdığı kabartmalı metal yüzey, adeta cihazın oyuncu kimliğine atıfta bulunuyor. 

Cihazın ağırlığı yaklaşık 1.8 kg, yani oldukça hafif sayılır. 16” bir cihaza göre mobilitesi oldukça başarılı bence…

Kapakla kapalıyken cihazın kalınlığı yaklaşık 2,5cm ve bu kapak 180 derece kadar açılabiliyor. Açıkçası bu özellikle birlikte cihazın ekranı dokunmatik olsaydı daha anlamlı olurdu diye düşünüyorum. Ancak ne yazık ki böyle bir durum söz konusu değil.

Klavye ve Dokunmatik Yüzey Nasıl?

Kapağı açtığımızda chicklet diye tabir ettiğimiz yapıda, ince tuşlara sahip bir klavye bizi karşılıyor. Bu klavye Türkçe dizilime sahip ve numerik tuş takımıyla birlikte geliyor. 

Yazı yazması çok rahat özellikle iş ve okul için alacaklara, ihtiyacını karşılayacak türden olduğunu söyleyebilirim. 

Touchpad 130x80mm büyüklüğünde yani yeterince büyük ve sağ üst köşesinde bir adet parmak izi okuyucusu yer alıyor. Touchpad’in hissiyatı gayet tatmin edici. Harici tuşlar bulunmuyor, ve çoklu parmak kullanımına uygun. 

Parmak İzi okuyucu ile Windows Hello özelliğinden yararlana biliyorsunuz. Bildiğiniz gibi Windows Hello, şifre gerekmeden, sadece parmak izinizi okutarak bilgisayarınızı açmaya yarayan bir güvenlik sistemi. 

Doğal olarak bu tarz bir parmak izi okuyucu olmadan bu özellikten yararlanamıyoruz. Cihazda bunun dahili olarak gelmesi şahsen hoşuma gitti.

Kameradan Beklentinizi Düşük Tutun

Vivobook 16X’in kurumsal kullanıma uygun olduğunu gösteren tek özellik bu parmak izi okuyucu değil aynı zamanda ekranın üst çerçevesinde, 720P çekim yapabilen bir Webcam mevcut. 

Ve bu kamerayı fiziksel olarak kapatmanızı sağlayan bir kapak konumlandırılmış. Asus çerçeveyi fazla kalınlaştırmadan hem kamerayı hem de kapağı eklemeyi başarmış. Kamera ve üzerinde yer alan dahili mikrofonla online görüşme gibi ihtiyaçlarınızı rahatlıkla görebilirsiniz. Ancak çok fazla bir beklentiniz olmasın. 

Bağlantı Seçenekleri

Cihazın sağ tarafında bir USB Tip-C 3.2 Gen1 olduğundan bahsetmiştik. Bu bağlantı aynı zamanda “Power Delivery” özelliğini destekliyor. Yani uygun bir adaptör ile bu USB Tip-C bağlantıdan da cihazı şarj edebilirsiniz.

Diğer bağlantı ara yüzlerine şöyle bir baktığımızda, yine sağ tarafta, 1 tane daha USB 3.2 Gen1 ara yüzünde, “USB Tip-A” portu olduğunu görüyoruz. 

HDMI 2.1 çıkışı, combo ses jakı ve tabii cihazın güç girişi de bu tarafta yer alıyor.

Sol kısımda ise 1 adet USB 3.2 Gen1 Tip-A USB portu dışında yalnızca SD kart yuvası mevcut. Bu yuvayla yaptığımız testte, saniyede 29 MB okuma, 25 MB’da yazma hızlarına ulaştığını gördük. 

Açıkçası portun var olması önemli bir artı ancak kullanılan ara yüz daha yüksek hızlar sunsaydı, bence daha iyi olurdu…

Pil ve Performans Testleri

Asus Vivobook 16X 50 Wh bir batarya ile geliyor. Bu bataryanın kapasitesi yaklaşık 4300 mAh civarında…

Ve her zamanki gibi PCMark 10 Modern Office ile yaptığımız testte 6 Saat 7 dakikalık bir sonuç elde ettik. Bu test esnasında ekran parlaklığı %50, ses seviyesi %20’deydi ve cihaz pil tasarrufu modundaydı. 

Buna göre pil performansı konusunda Asus Vivobook 16X beni oldukça memnun etti diyebilirim. Zira harici ekran kartlı notebooklarda, kullanmıyor olsanız dahi sistemde fazladan bir donanım bileşeni yer aldığı için, genelde pil performansı 4 saatin üzerine pek çıkmaz. Ancak Vivobook 16X bu noktada beklentimin üzerine çıkmayı başarıyor.  Öte yandan cihazın yanında 120 Wattlık bir adaptör geliyor. Bu adaptörle bataryanın %50’sini yarım saat içinde doldurabiliyorsunuz, bu da şarj tarafıyla ilgili güzel bir artı.

Sentetik Testler

Test Puan / Süre
Cinebench R23 Single 1621
Cinebench R23 Multi 10490
PCMark Modern Office 5568
Blender Fishy Cat 00.23sn
Blender BMW CPU 04.18dk
Blender BMW GPU 04.25dk

 

Oyun Testleri

Oyun Çözünürlük ve Ayar FPS Ortalama CPU Sıcaklığı Ortalama GPU Sıcaklığı
CS: Global Offensive 1200p

Low

Min: 74

Ort: 133

Max: 212

%1: 65

%0.1: 19

88° 80°
Valorant 1200p

Low

Min: 87

Ort: 127

Max: 183

%1: 70

%0.1: 25

88° 73°
Cyberpunk 2077 1200p Medium

DLSS Performans

Min: 9

Ort: 45.5

Max: 69

85° 79°
Red Dead Redemption 2 1200p

Favor Quality

DLSS Balanced

Min: 13

Ort: 50

Max: 69

89° 81°

Tüm oyun testleri ekranın kendi çözünürlüğünde yapıldı ve testten önce MyASUS içerisinden fan modu performansa alındı.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version