Anasayfa Haber Gigabyte, DDR5 RAM Sorunları İçin Güncelleme Yayınladı

Gigabyte, DDR5 RAM Sorunları İçin Güncelleme Yayınladı

Gigabyte, DDR5 bellek modüllerinde SPD’yi (Serial Presence Detect) bozan tuhaf bir hatayı çözmek üzere Intel anakartları için yeni bir firmware ve Gigabyte Kontrol Merkezi (GCC) güncellemesi yayınladı. Üzerinde durulan sorun yalnızca SPD’deki bilgileri etkiliyor ve bellek modüllerinin bütünlüğüne zarar vermiyor.

Çin’deki Baidu Tieba topluluğunda kalıcı bellek sorunları hakkında bazı kullanıcı raporları vardı. Gigabyte kullanıcısı, bir aylık kullanımın ardından Z790 Aorus Elite AX anakartının DDR5 bellek modüllerinden birini algılamayı durdurduğunu bildirdi. Daha sonra bellek kitinin XMP profillerinden biri kayboldu ve ardından DDR5-6000 profilinin zamanlamaları 1-36-104-194 olarak kendiliğinden değişti. Kullanıcıya göre “problemli” bellekler zamanlamaların bozulmasına neden oluyordu. Bazen bir ay sonra, bazen bir hafta sonra ya da birkaç gün sonra aynı hata kendini gösteriyordu.

Diğer Gigabyte anakart sahibi de kendi sisteminde benzer davranışlar yaşandığını rapor etti. Bu kişi sürekli olarak sistem çökmelerinden muzdaripti ve belleğinin AMD EXPO profilini kaybettiğini dile getirdi. Bir başka olaya geçersek, anakart DDR5-6800 XMP profilini 34-153-0-0 gibi saçma zamanlamalara getirerek bozdu.

Çinli internet kullanıcıları bu sorunu meşhur “yanan bellek sorunu” olarak anmaya başlamıştı. İlk başta birçok kişi Gigabyte anakartların DDR5 bellek modüllerini yaktığını ve kullanılmaz hale getirdiğini düşünmüştü. Neyse ki durum böyle değil. Sorun yalnızca bellek zamanlamalarını bozuyor ve DRAM voltajına etki etmiyor.

Gigabyte’a göre sadece SPD’de sorun var, yanlış parametreler sistemin doğru şekilde çalışmasını engelliyor. Şirket resmi Aorus Bilibili hesabı aracılığıyla sorunu kabul etti ve bilgiler verdi. Gigabyte yaptığı açıklamada, bazı markaların “SPD Yazma Koruması”nı doğru şekilde uygulamadığını iddia ederek suçu bellek satıcılarına atıyor. “SPD Yazma Koruması”nı daha önce hiç duymadıysanız, SPD verilerine erişimi engelleyen bir özellik.

Donanımlar geliştiricisi, Intel 600 ve 700 serisi anakart sahiplerine sorunu önlemek için anakartlarının donanım yazılımını ve GGC’yi en son sürümlere güncellemelerini tavsiye ediyor. Z790 Aaorus Tachyon için en son F6 sürümü ve Z690 Aorus Elite AX için FN ürün yazılımının açıklamasında “SPD yazma korumasını etkinleştirin, bazı modüllerin JEDEC SPD yazma korumasını düzgün bir şekilde tanıtmaması nedeniyle DDR5 uyumluluk sorununu gidermeye yardımcı olun” yazıyor.

Uzun lafın kısası, Gigabyte markalı Intel 600/700 serisi anakartınız varsa başınızın ağrımaması için BIOS’u ve Gigabyte Kontrol Merkezi’ni son sürümlere güncellemeyi unutmayın.