Anasayfa Haber Cerabyte ‘Seramik’ Depolama Yottabayt Çağını Başlatmaya Hazırlanıyor

Cerabyte ‘Seramik’ Depolama Yottabayt Çağını Başlatmaya Hazırlanıyor

Bir teknoloji girişimi, yenilikçi seramik nano katman tabanlı depolaması için şaşırtıcı iddialarda bulundu. Cerabyte, veri merkezi pazarı için 10 petabayt ile 100 petabayt arasında depolama yapan (2025-2030) çözümler getirmeye hazırlanıyor. Bununla birlikte, bant başına 1 eksabayta kadar kapasiteye sahip CeraTape (2030-2035) depolama çözümleri sunulacak.

Şirkete göre bu yeni formatlar yoğunluk, performans ve erişim paradigmalarının yanı sıra veri merkezlerinin maliyet ve sürdürülebilirlik taleplerini de karşılamaya hazırlanıyor. Bir Alman depolama girişimi olan Cerabyte, Kaliforniya’daki 2023 Depolama Geliştirici Konferansı’nda yapacağı sunumun özetini yayınladı. Burada ilk kez bilgi depolamak için 50-100 atom kalınlığında seramikler kullanarak geliştirilen inorganik nano katmanlı CeraMemory teknolojisi detaylandırılacak.

Depolama şirketi, verileri CeraMemory’e kaydetmek için bir lazer ışını veya parçacık ışınının QR kodlarına benzer veri matrisleri yapılandırdığını söylüyor. Veri okuma, yüksek çözünürlüklü mikroskobik görüntüleme teknikleri veya elektron ışını mikroskobu kullanan ekipmanlarla yapılabilir. Başlangıçta parçacık ışınlarına/elektron mikroskobuna ihtiyaç duyulmayacak, çünkü bu teknolojiler yol haritalarının ilerleyen aşamalarında yüksek yoğunluklarda gerekli olacak.

Sunulan kapasiteler oldukça büyük, peki ya performans ne durumda? Cerabyte, ‘Ceramic Nano Memory – Data Storage for the Yottabyte Era’ sunumunun özetinde, teknolojisinin GB/s sınıfı hızlarda veri okuyup yazabildiğini söylüyor.

Seramik depolamanın bir diğer doğal özelliği de medyanın dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü. Cerabyte web sitesinde ürünlerin “5.000+ yıl” dayanabileceği ve depolanan verilerin “-273°C ile 300°C arasında geniş bir sıcaklık aralığında” tutulabileceği söyleniyor. En basit tabirle, bunlar olağanüstü rakamlar. Şirket ayrıca CeraMemory’nin aşındırıcı, asidik, radyoaktif ortamlara ve EMP bozulmasına karşı dayanıklı olduğunu vurguluyor.