Anasayfa Haber Phoenix 2 Mobil Hibrit APU’lar Detaylanıyor: Zen 4c Çekirdekleri Fotoğraflandı

Phoenix 2 Mobil Hibrit APU’lar Detaylanıyor: Zen 4c Çekirdekleri Fotoğraflandı

AMD Ryzen 7040 Mobil İşlemci

AMD’nin tıpkı Intel gibi “hibrit” çekirdek mimarisine geçiş yapacağını bir süredir konuşuyoruz. Bu konudaki sızıntıların tümü de “Phoenix” kod adlı mobil platform üzerinden dönüyordu. Donanım sızıntıları yapan HXL, şimdi Zen 4 ve Zen 4c çekirdeklerine sahip bir çipin yakın görüntüsünü paylaştı. Bahsedilen APU’nun Phoenix’in küçük kardeşi olması, yani daha alt segment bir işlemci olması bekleniyor.

“Phoenix 2” işlemci kalıp görüntüsü, büyük bir L3 önbelleği (sol tarafın ortasında, yeşil yapılar), iki yüksek performanslı Zen 4 çekirdeği (L3 önbelleğin altında), dört küçük Zen 4c çekirdeği (üçü L3’ün üstünde, biri Zen 4 çekirdeklerinin sağında) ve büyük bir yerleşik GPU’yu (sağ tarafta) gösteriyor. Buna ek olarak, kalıbın üstünde birkaç DDR5/LPDDR5 PHY arayüzünün yanı sıra APU’nun alt ve sol ve sağ taraflarında PCIe, USB ve diğer fiziksel arayüzler bulunmakta.

AMD’nin Ryzen 7040 serisi (Phoenix) APU’ları sekiz yüksek performanslı Zen 4 çekirdeği taşırken, Phoenix 2’de yalnızca altı çekirdek; iki yüksek performanslı Zen 4 çekirdeği ve muadillerinden önemli ölçüde daha küçük olan dört enerji tasarruflu Zen 4c çekirdeği bulunuyor. Bu da demek oluyor ki “Phoenix 2” olarak bilinen seri daha uygun fiyatlı dizüstü bilgisayarlar için tasarlanıyor.

Şirketin ilk hibrit CPU’ları görünüşe göre mobil platforma ait olacak. AMD böylelikle Intel’in Alder Lake ve Raptor Lake işlemcilerine farklı alternatifler sunmuş olacak. Kırmızı takım, yüksek performanslı ve yüksek verimli çekirdekleri bir araya getirerek güç verimliliği konusunda bir adım daha ileriye gidebilir. Zen 4c ve Phoenix 2 tasarımının özellikleri göz önüne alındığında, orijinal Phoenix’ten önemli ölçüde daha ucuz olacak ve Zen 4 için bazı yeni kapılar açacak.

Phoenix 2 kod adlı APU’ların bu yıl piyasaya çıkması bekleniyordu, ancak Eylül ayının ortalarında olmamıza rağmen hiçbir gelişme göremedik. AMD belki de yeni işlemcilerini 2024’ün başındaki CES 2024 etkinliğine saklıyor.