Anasayfa Makale BIOS Güncelleme ile Bozulan Anakart Nasıl Tamir Edilir?

BIOS Güncelleme ile Bozulan Anakart Nasıl Tamir Edilir?

Bu videomuzda sizlerle birlikte internet üzerinden BIOS güncellemesi yaparken eksik BIOS yüklenmesi sonucunda bozulan olan ASUS Prime B350M-A anakartı nasıl düzeltebileceğimize yakından bakıyoruz.

Brick anakart nedir?

Brick olan anakartlar donanımsal bir arıza olmamasına rağmen işlevini yerine getiremeyen anakartlardır. Bu terim, anakartın tıpkı bir tuğla gibi iş göremez hale gelmesini belirtir.

Anakartlar neden bozulur?

BIOS güncellemesi yaparken elektrik kesilmesi veya BIOS’un hatalı yazılması nedeniyle BIOS çipindeki veriler bozulabilir. Bozulan BIOS dosyası bileşenleri tanıyamaz ve sistem Boot edemez.

Bozuk Anakart Nasıl Düzeltilir?

Giriş seviyesi anakartlarda USB BIOS Flashback gibi özellikler olmadığı için BIOS çipine dışarıdan bir BIOS yüklenerek bu sorun çözülebilir. 

Dışarıdan BIOS dosyasını çipe yazdırmak için programlayıcı kullanmak gerekiyor. Biz bu noktada CH341A USB programlayıcı kullanacağız ancak alternatif programlayıcılar da kullanılabilir.

Eğer BIOS çipiniz soketli bir yapıya sahipse yani anakartınıza sabit değilse çipi çıkartarak da programlayıcıya yerleştirerek dosyayı yazdırabilirsiniz. Eğer BIOS çipiniz lehimli yapıda ise CH341 uyumlu mandal almanızı tavsiye ediyoruz.

BIOS Çipi
Winbond 25Q128FWSQ BIOS Çipi

Buna ek olarak CH341’in sadece 5V BIOS çiplerine desteği var ve 3.3V için modlanabilir. Bizim gibi 1.8V bir BIOS çipine sahipseniz eğer ek bir adaptöre ihtiyacınız var.

CH341 ile uyumlu 1.8V Adaptör

BIOS Dosyası Nasıl Yazdırılır?

Öncelikle anakartınız ile uyumlu BIOS dosyasını edinmeniz gerekiyor. Bunun için üreticinin Web sitesine giderek destek kısmından ilgili BIOS dosyasını indirebilirsiniz.

Not: Direkt olarak son sürüm BIOS’u yüklemenizi tavsiye etmiyoruz zira diğer donanımların içindeki Firmware dosyaları da BIOS’la birlikte güncellenmesi gerekiyor. Bu durumu en güzel özetleyen şey ise Intel sistemlerde BIOS güncellemesinden önce Intel ME’yi güncellemek. Tıpkı Intel ME gibi diğer bileşenlerin uyumu da önemli. Bu yüzden anakartın bozulduğu tarihe en yakın çıkan BIOS sürümünü tercih etmek en garanti yol olacaktır.

ASUS bir anakart için bu işlemi uygulayacaksınız eğer CAP uzantılı BIOS dosyasını dönüştürmeniz gerekiyor.

CAP Dosyası Nasıl Dönüştürülür?

Bu noktada UEFITool adlı yazılımı kullanacağız.

  • UEFITool’da indirdiğimiz CAP uzantılı dosyayı açıyoruz. Karşımızda AMI Aptio Capsule çıkıyor.
  • Buna sağ tıklayarak “Extract body” seçeneğine tıklıyoruz ve BIOS’un ana kısmını bu şekilde ROM dosyası olarak ayırabiliriz.
  • ROM dosyasını elde ettikten sonra CH341A uyumlu bir programlayıcı bir yazılım ile BIOS yazdırma işlemini gerçekleştirebiliriz.
  • NeoProgrammer V2.2.0.10 adlı yazılımı kullanarak yazdırma işlemini yapacağız ancak siz alternatif yazılımları kullanabilirsiniz. Kullandığınız yazılımda anakartınızda bulunan BIOS çipinin desteği olması yeterli.
  • NeoProgrammer V2.2.0.10 yazılımını açtıktan sonra BIOS çipini tespit etmek için “Detect” tuşuna basıyoruz.

Eğer montajı doğru yaptıysanız program çipi tanıyacaktır, eğer program tanımayarak hata verirse montajı kontrol ediniz. Bazı durumlarda istisna olarak program aynı çipin farklı varyantlarını gösterebiliyor. Bu durumda BIOS çipinin üstündeki yazan modeli programdan seçmeniz yeterli.

Program BIOS çipinizi tanıdıktan sonra “Erase IC” seçeneği ile çip içerisindeki veriyi silmenizi tavsiye ediyoruz, bu işlem zorunlu değil ancak yapılması daha faydalı. Silme işlemi de tamamlandıktan sonra File kısmından edindiğimiz son ROM dosyasını seçiyoruz. Doğru dosyayı da seçtikten sonra yazdırma işlemini yapacağız. Yazdırma seçeneklerine ek olarak “Verify” yani doğrulamayı da eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Sonuç

Brick olan ASUS Prime B350M-A anakartımız hayata dönüyor ve sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

Diğer sorularınız için Technopat Sosyal’de konu açabilirsiniz.

Bir yorum

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version