Anasayfa Haber Avrupa Birliği İlk ExaFLOP Süper Bilgisayarını Duyurdu

Avrupa Birliği İlk ExaFLOP Süper Bilgisayarını Duyurdu

Avrupa Birliği ExaFLOP Süper Bilgisayar

Avrupa Birliği (AB) tarafından ARM ve NVIDIA’nın ilgili mimarilerini içerecek ve bölgenin yapay zeka gelişmelerinde bir dönüm noktasına işaret edecek ilk exaFLOP süper bilgisayarını tanıttı. Jupiter adı verilen süper bilgisayarın toplam bütçesi 273 milyon euro olarak açıklanırken geliştirme süreci Avrupa Yüksek Performanslı Bilgi İşlem Ortak Girişimi ile Eviden ve ParTec’ten oluşan bir grup teknoloji firması tarafından yönetiliyor.

exaFLOP süper bilgisayarın AB finansmanı ve uzmanlığıyla iş birliği içinde geliştirilen SiPearl’ın Rhea işlemcisine sahip olduğunun altı çiziliyor. Jupiter en son teknolojilerle donatılmış durumda. SiPearl’ın ARM tabanlı işlemcisi, Neoverse V1 CPU’lardan oluşan bir yığına ve daha yaygın bir şekilde benimsenmesi için evrensel olarak uyumlu bir tasarıma sahip. Performans rakamları henüz açıklanmamış olsa da Neoverse N1 CPU’lar yüksek seviyeli bilgi işlem performansı sağlamaya fazlasıyla yetiyor ve bu durum AB’nin Jupiter süper bilgisayarı için de geçerli.

Yerleşik grafik yetenekleri tarafında Jupiter süper bilgisayarının, sektörde oldukça talep gören NVIDIA H100‘lerini içermesi bekleniyor. Süper bilgisayar mükemmel hesaplama yetenekleri sunan bir dizi H100 AI GPU’yu kullanacak.

Jupiter exaFLOP süper bilgisayarın ortaya çıkışı AB’nin küresel teknoloji endüstrisinde bağımsız bir oyuncu olma çabasının göstergesi olarak kabul ediliyor. Süper bilgisayarın Rhea işlemcileri kullanmasının nedeni de bu.

AB, Jupiter’in yanı sıra 2025 yılına kadar çalışır duruma gelmesi beklenen ikinci Fransız merkezli exascale süper bilgisayarı üzerinde de çalışıyor.

Bakalım, AB yapımı süper bilgisayarlar Top500 sıralamasında nasıl bir performans sergileyecek?