Anasayfa Oyun Spider Man 2 İncelemesi (PS5)

Spider Man 2 İncelemesi (PS5)

Spider Man 2 ilk oyunun başarısını bir sonraki noktaya taşıyan, sunum, oynanış ve genel anlamda harika bir PlayStation oyunu. Aslında sonda söylememiz gereken şeyi başta söylüyoruz ama durum bu.

İkinci oyun her anlamda ilk yapımı ikiye katlıyor. İki kat büyük harika, iki Spider-Man, iki kat süper kötü, iki kat fazla etkinlik ve iki kat kostüm… Spider-Man 2 her anlamda ilk yapımı eski, oynanış açısından modası geçmiş ve yetersiz gösteriyor ve bunu ilk dakikalardan yapıyor. Çünkü yapması gereken ilk ve önemli şeyi en başta yapıyor.

Spider Man 2 Şehirde Dolaşma ve Karakter Kontrolü

İlk Spider-Man’in de ağ atma ile şehirde dolaşması harikaydı ama Spider-Man 2’de olay çok başka. Oyunu bir kez bitirdim bir de yarıya kadar bir daha oynadım ve… Daha bir kez bile Hızlı Seyahat kullanmadım. Çünkü Insomniac Games çoğu açık dünya oyununun atladığı veya umursamadığı şeyleri ön plana alıyor. Bunu terim olarak Traversal olarak tanımlayabiliriz, yani o açık dünyada nasıl seyahat ediyoruz?

Bu arada oyuna ilk Spider-Man oyunundaki yeteneklerin tamamı aktif halde başlıyoruz. Hani oyun sonu Spider-Man ağ atarak uçup coşuyordu ya, heh işte onların hepsi bu oyunda daha baştan aktif. Üstüne Miles Morales’ten gördüğümüz havada ivmelenme ve yepyeni bir eklenti olan Web Wings ekleniyor. Bu sayede uzun mesafelerde ve ağ atacak bir bina veya yükselti olmadığında bile havada kalabiliyorsunuz. Ayrıca tek eklenen bu da değil; yetenek ağacında ilerleyerek caddelerden ağ atarak dönebilir ve ivme kaybetmeden yolunuza devam edebilirsiniz. Sonra herhangi bir zemindeyken ağlarınızı sapan olarak kullanabilir bu sayede ivmeniz en yüksek seviyedeyken seyahate devam edebilirsiniz.

Zaten hızlı seyahat bu oyunda iyice opsiyonel bir özelliğe dönüştürülmüş. Haritada her bölgenin belli aşamaları var ve bu görevleri yaptıkça yeni özellikler ve materyaller kazanıyorsunuz. İkinci aşama hızlı seyahat olarak geçiyor ve artık o bölgeye anında gidebiliyorsunuz. Ama ne yalan söyleyeyim, hiç kullanmadım. Gerçekten. Çünkü oyunun bütün olayı bu, şehirde gezinmek. Muhtemelen ilk seferinizde siz de kullanmayacaksınız.

Açık dünya etkinlikleri de fena değil, bol bol parça kazanmak istiyor ve karakteri geliştirmek istiyorsanız yan etkinliklerde vakit geçirmeniz şart. Bu etkinlikler ilk oyuna göre hayli elden geçirilmiş ve düzenlenmiş. Yapması artık daha keyifli ve mantıklı hale gelmiş. Ayrıca her bir etkinlik türünün farklı açılardan hikaye parçalarına dönüşüyor olması da güzel. Bu kez New York’da birden fazla büyük tehdit var bunların hepsini ana hikayeye yerleştirmemişler. Yani direkt ana hikayeden yardırıp giderseniz ve oyunu bitirirseniz anca oyunun yüzde 40-50’sini tamamlamış oluyorsunuz. Ben de hikayede neler olacak merakına ana hikaye ağırlıklı gittim ama dönüp baktığımda bu biraz da hatalı oldu.

Çünkü yan etkinlikleri yapmadan nadir parçalar ve eşyalar toplayamıyor bu yüzden Suit Tech bölümündeki önemli defans ve atak güçlendirmeleri olmadan ilerliyorsunuz. Oyunun sonunda Venom her vuruşta neredeyse tek atmaya başlayınca yaptığımın hata olduğunu geç de olsa anladım. Ana hikaye ve yan etkinlikler dengeli olarak ilerlerseniz çok daha iyi bir deneyim elde ediyorsunuz.

Oyunda hem yetenekler hem de gadget dediğimiz küçük araçları aktif olarak kullanıyorsunuz. Bu kez bir çember içinden değil Dualsense’in R1 tuşuna basılı tutarak yetenekleri aktif ediyoruz. Yine Miles Morales ile oyuna eklenen özel güçler de L1 ile aktif hale getiriliyor.

Spider Man 2 Yetenekler ve Yetenek Ağacı

Bu yüzden Traversal ve diğer ikincil önemli yetenekler ortak bir yetenek ağacında karşımıza çıkıyor. Hem Peter hem de Miles için ayrı yetenek sayfaları ve ek olarak yetenekler arasında geçiş yaptığımız özel menü var. İlk oyunda yetenek ağacı herkes için aynıydı ve herkesin Spider-Man’i günün sonunda birbiriyle aynı özelliklere sahip oluyordu. Burada aktif yetenekler sayesinde Peter ve Miles’ı istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.
Mesela Miles’ın elektrik güçleri çeşitleniyor ve daha alan odaklı hale geliyor. Bunu kullanmak isterseniz aktif dört yetenekten birine atıyor ve o şekilde kullanıyorsunuz. Peter ise oyunun başında Otto’nun araştırmalarından kalanlarla ürettiği Metal örümcek kollarını kullanıyor. Sonrasında elbette Venom suit’in gelmesiyle yepyeni yetenekler açılıyor ve bunları istediğiniz gibi yetenek dörtlüsüne atayabiliyorsunuz.

Dövüşlerde standart saldırılar ve kaçınmalar dışında eklenen birkaç önemli özellik dikkat çekici ve çok etkili. Öncelikle L1 ve R1 butonlarını kullanarak özel yeteneklerimizi ve gadget’ları kullabiliyoruz. Gadget’lar ortak ama yetenekler Miles ve Peter’a göre değişken.

Dövüş zaten ilk oyunda çok iyiydi, burada birkaç ufak ekleme yapılmış. Yine ilk oyunda sonradan kazandığımız birçok yetenek en başta açık geliyor. God of War Ragnarök bu konuda eleştirilmişti, Insomniac aynı hataya düşmemiş. Daha ilk dövüşten itibaren Perfect Dodge, Yank Enemy gibi özellikler açık geliyor. Ortak yetenek ağacını kullanarak da repertuarı siz genişletiyorsunuz. Mesela artık düşmanın silahını elinden ağ ile çektikten sonra hızlı bir hamle ile suratına çarpabiliyorsunuz. Bu tarzda eklenen ufak tefek bir ton düzenleme var.

Ama en önemli değişiklik artık Parry özelliğinin oyuna eklenmiş olması. Bu cidden dövüşleri 180 derece değiştiriyor. Şimdi Spider-Man oyunlarının Dodge sistemi Batman Arkham gibi oyunlara göre farklı işliyor. İki farklı Dodge anı var. Örümcek hislerinden dolayı Peter veya Miles bir saldırı geleceği zaman bunu önceden hissedebiliyor ve bu olay karakterin kafasının üzerindeki beyaz uyarı ile simge ediliyor. Bu anda kaçındığınızda saldırı size işlemiyor ve kaçınabiliyorsunuz. Ama yeterince beklerseniz işaret kırmızıya dönüşüyor. Eğer tam bu anda Dodge yaparsanız bu kez karakter Perfect Dodge yapmış oluyor ve düşmanı kısa süreliğine etkisiz hale getiren ek bir ağ saldırısı yapıyor.

Spider-Man 2’de ek bir seçenek var. Eğer kırmızı işaret geldiğinde L1’e basarsanız bu kez düşmana parry atıyorsunuz ve onu gafil avlayarak ek hasar verebiliyorsunuz. Hem normal düşmanlarda hem de boss’larda bol bol kullanmanız gereken önemli bir eklenti. Yapması da aşırı zor değil, aksiyon oyunlarında iyiyseniz, bol bol parry atıyorsunuz. Ha menzilli silahlarda denemeyin bence, sıkıntılı sonuçları olabiliyor.

Kısacası iki Spider-Man, iki farklı dövüş sistemi ve bolca yetenekle oynanış olarak harika bir yapım Spider-Man 2. Ha ama şunu ekleyeyim düşmanlar ve düşmanların agresifliği ilk yapıma oranla inanılmaz artmış. Gözünüzün yaşına bakmıyorlar. Size düşmanları alt etmek için onlarca yeni yol sunulurken, yapay zekaya da sizinle baş edebilmesi için bolca yeni araç verilmiş. Havaya sıçramanızı engelleyen elektrik alanları, her türlü yapıya tutunup uzaktan sizi sinayplayan elemanlar, özel yeteneklerinizi kullanmanızı engelleyen güç alanları ile düşmanlar da hayli sinir bozucu olabiliyor. Hele oyunun sonlarında gelen simbiyot düşmanlar eğer karakterleri geliştirmediyseniz tam baş belası oluyor.

Boss dövüşleri ise tamamen değiştirilmiş. Artık arena tipi boss dövüşleri var oyunda. İlk oyunda hatırlarsanız daha sinematik ve çevre etkileşimleri kullanarak dövüştüğümüz düşmanlar vardı. Geleneksel yaklaşımı ben beğendim açıkçası. Ha ama aralarda bol bol sinematik ve sunum açısından sizi keyiflendirecek bol bol sahne izliyorsunuz.

Tatlı bir detay da Dualsense. Spider-Man 2 her açıdan PlayStation 5 için üretilmiş bir oyun olduğunu bu alanda da hissettiriyor. Attığınız her bir adım, her bir ağ ve düşmana vurduğunuz yer bir tekmenin Dualsense de özel bir geri bildirim veriyor olması harika. Yağmur yağdığında ağ atarak gezmek ile cıvıl cıvıl bir havada ağ atarak gezmek kesinlikle hissiyat olarak fark ettiriyor. Dokunmatik panel bastığınızda karakter menüsü açarken, parmağınızı yukarı doğru kaydırdığınızda fotoğraf makinesini, sola doğru kaydırdığınızda görev menüsünü açıyor. Bu menüden yakındaki görevleri seçebilir veya Miles/Peter arasında geçiş yapabilirsiniz. Yine bu geçişler de çok şık çok kaliteli. GTA V ile kullanılan sistem ama geçiş doğal olarak çok kısa sürüyor. Elbette her görevi herkes yapamıyor ve ortak şehir görevleri dışında hangi Spider-Man’in o görevi başlatabileceği siyah veya kırmızı Spider-Man emojisi ile gösteriliyor.

Yine ilk oyunda olduğu biri M.J. oynanabilir karakter olarak Spider-Man 2’de önemli bir yer kaplıyor. İlk oyunda gizlilik içeren bölümlerin bazılarında M.J. ile oynuyorduk, burada da durum değişmemiş, kapsamı arttırılmış. Ayrıca M.J. ilk oyundaki kadar savunmasız değil ve bu bölümler de oldukça tadında.

Şimdi… gelelim hikayeye… Ne diyeyim bilemedim ama ben sanırım beğendim. Kesinlikle oynanış ve şehirde gezme kadar beğenmedim ama olmuş. Özellikle sunum konusunda kendini aşmış bir oyun Spider-Man 2. Sinematikler, diyaloglar, ara sahneler… hepsi şu anda sektör standardının üzerinde. Elbette günün sonunda Ana karakteri radyoaktif bir örümcek tarafından ısırılan bir kahramanı anlatıyor ama olur o kadar. Süper kahraman oyunları genel olarak hikaye anlatımında pek bir şey vaat etmese de Spider-Man 2 gerçekten hiç fena değil. Bolca süper kötü, bolca süper kahraman, bolca yancı süper kahraman ve şık ara sahnelerde oyun akıp, gidiyor.

Kıskançlık ve bunun insana yaptırabilecekleri Spider-Man 2’nin hikayesinde önemli bir yer kaplıyor. Oyunun ana konseptinde daha iyi baba olmak, daha iyi öğretmen olmak, daha iyi bir Spider-Man olmak gibi temel ama önemli şeyler var. Elbette hikayesi çok klişe ve daha onuncu dakikadan gideceği yönü görebiliyorsunuz. Ama işlenişi gayet tadında ve sürükleyici.

Kraven ve Venom hikayenin ana kötüleri, ikisi de farklı ARC’ları kapsıyor olsalar da günün sonunda birbirlerini tetikliyorlar. Ben çizgi roman okumadığım için Kraven’i hayal meyal çizgi romanlardan hatırlıyorum. Ama oyuna yakışmış. Tam bir video oyun kötü karakteri Kraven. New York’a kendine yeni avlar bulmak için geliyor ve ilk oyundan hatırladığımız kötüleri kendi avına ortak ediyor. Hikaye bir noktada bu ava kurban edilen diğer süper kötüler olunca bizimkilerin bir zamanlar ölümüne mücadele ettiği bu karakterleri kurtarmak zorunda oldukları yere evriliyor. Günün sonunda Spider-Man de onun avı olacağı için özellikle Peter’ın ahlaki sınırlarını zorlaması açısından önemli bir seçim.

Genel olarak Spider Man 2 benim bugüne kadar oynadığım en iyi oyundan biri olmayı başardı. Harika bir aksiyon oyunu ve tüm kartlarını doğru oynayarak akılcı bir deneyim sunabiliyor.

 

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version