Anasayfa Haber BlackBerry CEO’su John Chen Şirketten Ayrılıyor

BlackBerry CEO’su John Chen Şirketten Ayrılıyor

BlackBerry CEO John Chen

Blackberry CEO’su John Chen, 4 Kasım tarihinde şirketten resmi olarak ayrılacağını duyurdu. İronik bir şekilde bu tarihte Chen’in BlackBerry akıllı telefon üreticilerinin kaderini tersine çevirmek için şirkete geldiği günden itibaren 10 yıl geride kalmış olacak.

Chen, şirket çalışanlarına BlackBerry’nin sitesinde yayınlanan bir mektupta şunları söyledi: “Bu büyük şirketi hayatta tuttuğum için ve kuruluş misyonumuza ve değerlerimize sadık kalmamızı sağlayan bir strateji tanımlamış olduğum için gurur duyuyorum. Şirket artık hepimizin gurur duyabileceği, güvenilir, yazılım tanımlı bir dünya inşa etmek için eşsiz bir fırsata sahip.”

Chen’den 4 Kasım 2013’te Blackberry’ye yönetim kurulu başkanı olarak katılması istendi ancak kısa sürede CEO oldu. O zamanlar yükseklerde uçan şirket, Apple’ın iPhone ve Android telefonlarının popülaritesi nedeniyle BlackBerry akıllı telefonlarının satışlarının düştüğünü gördü.

Chen, Android işletim sistemi üzerinde çalışan cihazları piyasaya sürerek şirketi bir süre akıllı telefon işinde tutmaya çalıştı. Bunlardan bazıları Priv gibi BlackBerry’nin alametifarikası olan QWERTY fiziksel klavyeye sahipti, bazıları ise tamamen dokunmatik ekranlı telefonlardı.

Ne yazık ki yeni BlackBerry telefonları satışta başarılı olamadı ve 2016 yılında şirketin artık kendi akıllı telefonlarını tasarlayıp üretmeyeceği açıklandı. Aynı yılın sonlarında TCL’nin BlackBerry adına bu etiketle kendi telefonlarını üretmesi için lisans vermesine izin verdi ancak bu lisans sözleşmesi 2020’de sona erdi. OnwardMobility adlı bir şirket de aynı hakları aldı ancak kendi BlackBerry telefonunu piyasaya sürmeyi başaramadı.

Tüm bunların ortasında Chen, şirketi akıllı telefonlardan uzaklaştırıp siber güvenlik ve Nesnelerin İnterneti hizmetlerine odaklanarak kurumsal yazılım geliştirmeye yönlendirdi. Bu ayın başlarında BlackBerry, Nesnelerin İnterneti ve siber güvenlik bölümlerini iki ayrı işletmeye ayırmayı planladığını duyurdu. Bu, bir sonraki mali yılın ilk yarısında gerçekleşebilir. Yani bu da Mart-Ağustos 2024 zaman diliminin hedeflediği anlamına geliyor.