Anasayfa Haber Potansiyel NAND Sıkıntısı Nedeniyle SSD Fiyatları Yükselebilir

Potansiyel NAND Sıkıntısı Nedeniyle SSD Fiyatları Yükselebilir

Sk Hynix 176 Katmanlı 4D NAND Bellek

2023 yılı boyunca NAND fiyatlarının dünya genelinde gerilediğini konuştuk. Ülkemizde kur farklarından ve ekonomik koşullardan dolayı fazla hissedilmese de global ölçekte fiyatlar gerilemişti. Ancak bu dönem sona erecek gibi görünüyor. Kontrolcü üreticisi Phison,  DigiTimes‘ın raporuna göre NAND yongaları üretmek için kullanılan malzemelerde sıkıntı yaşanabileceğine dair sinyaller verdi.

SSD’ler için bellek kontrolcüleri üreten şirket, bir kıtlık öngördüğü için bol miktarda NAND yongasını stoklamak istiyor ve tedarikçilere ön ödeme yapıyor. Ön ödeme muhtemelen NAND yongalarının maliyetini artıracaktır ve tahmin edildiği gibi tedarik sorunları yaşanırsa SSD fiyatlarında tüketicileri üzecek önemli bir sıçramaya neden olabilir.

COVID-19 salgını sona ermeye başladıktan sonra tüketicilerin elektroniğe talebi azaldı, böylelikle SSD’lerin satışları da zayıflamıştı. 2023 boyunca da SSD fiyatlarında ciddi düşüşler yaşandı. Üretim çok uzun süre talebin üzerinde kaldı ve talebi artırmanın tek gerçekçi yolu fiyat indirimleri oldu. Yaşanan süreç sonrasında NAND üreticileri arzı azaltmak için üretimde kesintilere gitmeye başlamıştı. Yaklaşan malzeme sıkıntısı ise arzın daha da daralmasına neden olabilir, umuyoruz ki olmaz.