Anasayfa Haber Microsoft, Yapay Zeka Servisleri İçin Azure Maia ve Azure Cobalt İşlemcilerini Duyurdu

Microsoft, Yapay Zeka Servisleri İçin Azure Maia ve Azure Cobalt İşlemcilerini Duyurdu

Microsoft Azure Maia Azure Cobalt

Microsoft, geleneksel Ignite konferansı sırasında yapay zeka iş yükleri için özel olarak üretilmiş iki çipi duyurdu. Bunlar yapay zeka görevleri ve üretken yapay zeka için Microsoft Azure Maia Yapay Zeka Hızlandırıcı ve Microsoft Cloud’daki genel amaçlı bilgi işlem iş yükleri için bir ARM işlemci olan Microsoft Azure Cobalt.

Azure Maia ve Azure Cobalt Özellikleri Neler?

Microsoft projenin arkasındaki fikrin “silikondan servise kadar her şeyi” modern yapay zeka talebini karşılayacak şekilde uyarlamak olduğunu ifade ediyor. Microsoft, şirket içi çipler oluşturmanın yanı sıra yazılım, sunucu rafları ve soğutma sistemleri gibi diğer her şeyin yapay zeka iş yükleri için optimize edilmesini sağladı.

Microsoft, Azure Maia Yapay Zeka Hızlandırıcının özellikle Azure donanım yığını için tasarlandığını ve “donanımın mutlak maksimum kullanımını” sağladığını söylüyor. Azure Cobalt ise veri merkezlerinde optimize edilmiş watt başına performans oranına sahip, bulutta yerel teklifler için enerji açısından verimli bir ARM çipi.

Yeni çipleri mevcut veri merkezi altyapısına yerleştirmek için Microsoft, sunucu raflarını yeniden tasarladı. Yeni işlemcilerin daha geniş kartlar gerektiği belirtilirken sıvı soğutma çözümleri de uygulandı. Şirket, yeni yapay zeka odaklı işlemcilerini önümüzdeki yılın başında veri merkezlerine sunacak ve başlangıçta Microsoft Copilot ve Azure OpenAI Service’i güçlendirecek.

Microsoft, yapay zekaya yönelik özel silikonu piyasaya sürmenin yanı sıra, müşterilere daha fazla seçenek sunmak için diğer üreticilerle ortaklıklarını genişletiyor. Microsoft, NVIDIA H100 Tensor Core GPU’ları tarafından desteklenen yeni sanal makinelerin ön izlemesini başlattı. Ayrıca şirket, NVIDIA H200 Tensor Core ve AMD MI300X işlemcisini de benimsemeyi planlıyor. Bu eklemeler, orta ve yüksek seviyeli eğitim ve üretken yapay zeka için performans, güvenilirlik ve verimlilik getirecek.