Anasayfa Haber HandBrake, NVIDIA ve AMD Kartlar İçin AV1 Desteği Kazandı

HandBrake, NVIDIA ve AMD Kartlar İçin AV1 Desteği Kazandı

HandBrake ekibi, kısa süre önce AMD ve NVIDIA’nın yeni grafik işlemcilerinde donanım hızlandırmalı AV1 kod dönüştürme desteği ekleyen HandBrake 1.7.0 sürümünü yayınladı. Böylelikle AMD, NVIDIA ve Intel’in ekran kartlarını kullanarak (yeni nesil) hızlıca AV1 kod dönüştürme işlemi yapmak mümkün hale geldi. Bununla birlikte, yazılımın yeni sürümü CPU optimizasyonları sayesinde Apple Silicon tabanlı Mac’lerde SVT-AV1 kodlama performansını da dört katına çıkarıyor.

HandBrake, 1.7.0 sürümünden itibaren AMD’nin Radeon 7000 Serisi ekran kartları (RDNA 3) tarafından kullanılan AMD VCN AV1 kodlayıcısıyla uyumlu hale geldi. NVIDIA tarafında ise GeForce 4000 Serisi (Ada Lovelace) grafik yongalarında bulunan 8. Nesil NVENC kodlayıcısına destek sunuldu.

Daha önce HandBrake 1.6.0 sürümüyle Xe ve Arc markalı GPU’larda yer alan Intel Xe AV1 kodlayıcısı için destek eklenmişti. Son güncellemelerle birlikte üç ekran kartı üreticisinin güncel GPU serileri için donanım hızlandırmalı AV1 kodlama imkanı getirilmiş oldu.

HandBrake dünyanın en popüler kod dönüştürme programlarından biri. Ana avantajı için tüm donanım ve yazılım platformlarında neredeyse tüm yaygın kodekleri desteklemesi diyebiliriz. HandBrake’in yazılım tabanlı SVT-AV1’i her türlü CPU’yu destekleyen çok verimli bir kodlayıcı. Bu da HandBrake’in geniş kullanım alanı sağladığını gösteriyor.

Ek olarak, donanım hızlandırmalı işleme hem daha hızlı hem de güç açısından daha verimli. Böylece masaüstü bilgisayarların yanı sıra özellikle pil gücüyle çalışan dizüstü bilgisayarlarda birçok avantaj sağlanıyor.