Anasayfa Haber Epic Games, Google Play Store Davasını Kazandı

Epic Games, Google Play Store Davasını Kazandı

Epic Games Google Play Store

Epic Games, Google Play Store’a karşı verdiği üç yıllık hukuki mücadelenin kazanan tarafı oldu San Francisco’da bir ay süren duruşmada jüri, mahkeme başladıktan yalnızca birkaç saat sonra Google Play Store’un ve mağazanın faturalandırma hizmetinin yasa dışı bir tekel olduğuna karar verdi.

Jüri kararında, Epic’in, Google’ın yalnızca Google Play Store aracılığıyla Android uygulamaları üzerinde tekel sahibi olmakla kalmayıp aynı zamanda şirketin bu tekeli yerinde tutmak için geliştiricilere ödeme yaparak rekabete aykırı uygulamalara da giriştiği yönündeki iddiasına katıldı.

Epic Games, jürinin davayla ilgili kararına ilişkin görüşünü blogunda şöyle paylaştı: “Bugünün kararı dünya çapındaki tüm uygulama geliştiricileri ve tüketicileri için bir kazançtır. Bu, Google’ın uygulama mağazası uygulamalarının yasa dışı olduğunu ve fahiş ücretler almak, rekabeti bastırmak ve yeniliği azaltmak için tekellerini kötüye kullandıklarını kanıtlıyor.

Dava süresince Google’ın, geliştiricilere kendi mağaza çabalarını ve doğrudan dağıtım planlarını terk etmeleri için ödeme yaparak ve rakip uygulama mağazalarını dışlama karşılığında cihaz üreticileriyle oldukça kazançlı anlaşmalar teklif ederek alternatif uygulama mağazalarını bastırmak için milyarlarca dolar ödemeye istekli olduğuna dair kanıtlar gördük.”

Diğer taraftan Google cephesi ise bu karara itiraz etmeye hazırlandıklarını ve Android iş modelini savunmaya devam ederek kullanıcılarına, iş ortaklarına ve daha geniş Android ekosistemine olan bağlılıklarını sürdüreceklerini açıkladı.

Epic Games, Google’a ilk kez Ağustos 2020’de dava açmıştı. Bu, Epic’in hit oyunu Fortnite için kendi oyun içi para sistemini başlatmasının ardından gerçekleşti ve bu, Google Play Store’un politikalarına aykırıydı. Epic, 2020 yılında Apple’a da benzer bir dava açmıştı. Ancak daha sonraki yargılama ve itirazlar, davanın çoğunu Apple’ın kazanmasıyla sonuçlandı.

Mahkemede Epic, kazanması durumunda herhangi bir parasal tazminat talep etmiyordu ancak Google’ın kendi faturalandırma uygulamalarıyla tam oyun uygulama mağazalarını desteklemesine izin vermek için Android’i tamamen serbest bırakmasını istiyor. Bu talepler, Ocak 2024’ün başlarında davada hakim tarafından ele alınacak.