Anasayfa Haber Tesla, Otopilot Özelliğini Güncellemek İçin 2 Milyon Aracı Geri Çağıracak

Tesla, Otopilot Özelliğini Güncellemek İçin 2 Milyon Aracı Geri Çağıracak

Tesla Otopilot

Tesla tam da Netflix filmi Dünyayı Ardında Bırak (Leave the World Behind)’taki akıllarda kalan sahnenin üzerine otopilot güvenliği kontrollerini düzeltmek için 2 milyon aracını geri çağıracak. Bu kararın sebebi ise ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından yapılan 2 yıllık bir soruşturma.

Tesla Otopilot Güvenliği Kontrollerini Düzeltecek

Tesla’nın tartışmalı sürücü destek sistemini kullanırken sürücülerin dikkat etmesini sağlayan özellikler eklemek için düzeltmeler kablosuz (OTA) güncellemeler aracılığıyla araç sahiplerine ücretsiz olarak sunulacak. Otopilotun 2015’te piyasaya sürülmesinden bu yana Model 3, Model Y, Model S ve Model X dahil olmak üzere üretilen tüm mevcut Tesla elektrikli otomobiller bu karardan etkileniyor.

NHTSA bir belgede, “Çözüm, otomatik yönlendirme devreye girdiğinde sürücüyü sürekli sürüş sorumluluğuna uymaya daha fazla teşvik etmek için etkilenen araçlarda zaten mevcut olanlara ek kontroller ve uyarılar içerecektir. Otopilot, sürücülerin dikkatini vermesini sağlamak için çeşitli kontrollere sahip olsa da bunların her zaman yeterli değil.” diyor.

Yine belgede, “Otomatik yönlendirmenin devreye girdiği bazı durumlarda, özelliğin kontrollerinin önemi ve kapsamı, sürücünün SAE Seviye 2 gelişmiş sürücü yardımı özelliğini kötüye kullanmasını önlemek için yeterli olmayabilir” denilirken bunun da “çarpışma riskinin artmasına” yol açabileceğinin altı çiziliyor.

Tesla’nın araç sahiplerine bildirim mektuplarını 10 Şubat 2022 tarihinde postalaması bekleniyor. Karar 2.031.220 aracı etkiliyor ancak 7 Aralık’tan sonra üretime giren modeller güncellemeyi zaten içeriyor olacak.

NHTSA geçen Ağustos ayında, 2018’den bu yana park halindeki ilk müdahale araçlarıyla 17 yaralanma ve bir ölümle sonuçlanan 11 kazanın ardından otopilot hakkında soruşturma başlattığını söyledi. Kısa bir süre sonra Tesla’ya gönderilen bir mektupta düzenleyici, sürücü destek sisteminin nasıl çalıştığına ilişkin ayrıntılı belgeler talep etti. NHTSA özellikle, otopilot devredeyken insan sürücülerin gözlerini yolda tutmasını nasıl sağladığını ve kullanılabileceği yerler konusunda sınırlama olup olmadığını bilmek istiyordu.

Şirket geçtiğimiz yıl ise hatalı emniyet kemeri uyarısı sebebiyle 817.143 aracını geri çağırmıştı.