Anasayfa Haber YouTube, ARM Tabanlı Sistem Tarayıcılarında Düşük Kaliteli Seçenekler Sunuyor

YouTube, ARM Tabanlı Sistem Tarayıcılarında Düşük Kaliteli Seçenekler Sunuyor

Linux geliştiricisi Hector Martin, YouTube’un “Asahi Linux üzerinde Firefox’u kasıtlı olarak kısıtladığını” keşfetti. Marcan takma adıyla da bilinen Martin, YouTube’un ARM tabanlı sistemlere sahip Mac’lerdeki Firefox kullanıcılarına sunulan video kalitesini ve çözünürlüklerini, en azından macOS çalıştırmadıkları zamanlarda düşürdüğünü söylüyor. Bu arada Asahi Linux, Apple Silicon (ARM mimarisi) Mac’lerde “iyi bir Linux deneyimi” sunmak üzere geliştirilen bir proje.

ARM mimarili cihazlar artık x86’ya kıyasla eskisinden daha güçlü. Hatta Apple’ın ARM tabanlı çipleri x86 CPU’larla baş edebilecek seviyede. Ancak görünüşe göre YouTube ekibi bu tür işlemciye sahip cihazlarda görüntü kalitesini düşürüyor; her zaman böyle olmasa bile, macOS kullanılmadığında durum böyle.

Marcan, tarayıcı kullanıcı aracını (UA) değiştirerek ve bazı A/B testleri yaparak YouTube’un ARM kodlarına göre hareket ettiğini doğruladı. Geliştirici, “Firefox UA parametreleri ‘aarch64’ten ‘x86_64’e ayarlandığında aniden 4K çözünürlüğü ve her şeyi elde edebiliyorsunuz!” diyor.

Biraz daha derine inen uzman, ARM’ye yönelik işlevden sorumlu olan kodu kontrol etti ve YouTube’un x86_64 makinelere varsayılan olarak 1080p videolar sunduğunu fark etti. Ancak ARM cihazları için varsayılan değer yalnızca 240p idi. Marcan, modern cihazlardaki çok çekirdekli ARM işlemcilerin gücü göz önüne alındığında bunun gereksiz olduğunu düşünüyor.

YouTube / Firefox on Arm ilişkisini analiz eden Marcan, Google’ın kendi Chrome tarayıcısının ARM donanımı üzerinde çalışırken nasıl tepki verdiğini merak etti. Nihayetinde ise küçük bir hack keşfetti: “Chromium aarch64 üzerinde x86_64 gibi davranıyor.” Böylece, Asahi Linux kullanan Chrome’da YouTube oynatma varsayılan olarak 1080p oynatmaya ayarlanıyor ve 4K’ya ayarlanabiliyor. Sonuç olarak, Firefox güncellemeleri için Mozilla’ya bir hata raporu sunuldu.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version