Anasayfa Etkinlik CES 15. Nesil Intel İşlemciler Ufukta Göründü: Arrow Lake ve Lunar Lake

15. Nesil Intel İşlemciler Ufukta Göründü: Arrow Lake ve Lunar Lake

Yeni masaüstü ve mobil işlemcilerini tanıtan Intel, CES 2024’te geleceğe yönelik planlardan da bahsetti. Masaüstü platformda gelecekte “Arrow Lake” kod adını alan tamamen farklı işlemciler göreceğiz. Güçlü dizüstü bilgisayarlar inşa etmek üzere gelişimi süren mobil işlemciler ise “Lunar Lake” kod adını taşıyacak.

Haberler iyi zira yeni nesil çipler bizi fazla bekletmeyecek, 2024’ün ikinci yarısında piyasaya çıkacak. Yılın yarısı büyük bir zaman dilimi, ancak biz CPU’ları yılın son aylarında bekliyoruz.  Intel’in İstemci Bilişim Grubu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Michelle Johnston Holthaus, şirketin iki yeni işlemci serisi için “derin ve son aşamalarında” olduğunu söyledi. Demek istedi ki artık sona geldik.

Arrow Lake, Intel Core Ultra mimarisinin oyun için yüksek performanslı masaüstü bilgisayarlara bir uzantısı olacak. Holthaus, Arrow Lake’in yapay zeka yeteneklerine sahip PC için ilk oyun işlemcisi olacağını söyledi. AMD, yapay zeka odaklı NPU’ya sahip ilk işlemcileri piyasaya süren şirketti. Bu nedenle kırmızı takımın “ilk oyun işlemcisi” söylemini kabul etmeyeceğini tahmin ediyoruz.

Intel’in dizüstü bilgisayarlar için genel Meteor Lake tasarımını kullanması ve ardından bunu (muhtemelen) soketli bir form faktörüne yerleştirmesi ilginç olacak. Aslında bu süreç AMD’nin dizüstü bilgisayarlarda kullandığı APU’larını masaüstü bilgisayarlar için yeniden uyarlamasına benziyor.

Holthaus ayrıca Lunar Lake’in yıl içinde dizüstü bilgisayarlar için geleceğini duyurdu. Yeni mobil CPU’lar ‘radikal derecede yeni düşük güç mimarisine ve önemli IPC iyileştirmelerine’ sahip. Ayrıca hem GPU hem de NPU tarafında Meteor Lake’e göre üç kat daha fazla yapay zeka performansı sunulacak.

Hazırlıkları süren yongalar şu anda Intel’in iş ortaklarına gönderiliyor. Ortaklar testler gerçekleştirirken mavi ekiple iletişim sürecek.

Bu üründeki uygulamalarımız mükemmeldi ve şimdiden iş ortaklarımıza sistemler gönderdiğimizi söylemekten memnuniyet duyuyorum. Hazır ve çalışıyor. Çok iyi gidiyor. Lunar Lake ince ve hafif bilgisayarlar için gerçekten üst seviye yapay zeka performansı sunuyor.

Lunar Lake işlemci birden fazla birimden (çiplet tasarım) oluşabilecek büyük bir kalıba ve paket üzerinde DRAM gibi görünen iki eşlik eden yapıya sahip. Lunar Lake işlemcisinde üç ayrı CPU birimi görünüyor. Intel yukarıdaki çipi bir videoda yayınladı, daha sonra herkese açık görünümden kaldırdı.