Anasayfa Etkinlik CES FPS Artacak: Intel APO, 12. Nesil ve 13. Nesil İşlemcilere Geliyor

FPS Artacak: Intel APO, 12. Nesil ve 13. Nesil İşlemcilere Geliyor

Birkaç hafta öncesinde Intel’in 14. Nesil Core işlemcilerle hayatımıza giren APO (Application Performance Optimization veya Application Optimization) teknolojisini ele almıştık. Bazı testlere baktığımızda APO’nun gerçekten performansı artırma yetisine sahip olduğunu gördük. Şimdi ise desteğin “12. Nesil Core Alder Lake” ve 13. Nesil Core Raptor Lake” serisiyle genişleyeceğini öğreniyoruz.

  • Intel Core i9-14900K
  • Intel Core i9-14900KF
  • Intel Core i7-14700K
  • Intel Core i7-14700KF
  • Tanıtılan 14. Nesil Raptor Lake Refresh-HX Mobil işlemciler

APO desteği ilk başta yukarıda gördüğünüz dört CPU ile kısıtlıydı ki buna anlam verememiştik. Hatta makalemizde önceki nesil çiplerin rahatlıkla desteklenebileceğini yazdık. Nihayetinde ise iyi haberler gelmeye başladı. Intel, APO (Uygulama Performans Optimizasyonu) teknoloji desteğini eski 12. ve 13. Nesil CPU’larına getirmeyi planladığını açıkladı.

CES 2024 sırasında tanıtılan 14. Nesil-HX mobil işlemciler de APO desteğiyle geliyor. Hatta mobil yongalarda performans artışlarını gösteren bir slayt görseli paylaşmıştık.

Zamanla APO daha fazla oyuna yayılacak. Intel, CES 2024 sırasında APO desteği alacak bir dizi yeni oyunu da duyurdu: Bunlar arasında Marvel’s Guardians of the Galaxy, F1 22, Strange Brigade (Vulkan), World War Z, Dirt 5 ve World of Warcraft dahil olmak üzere 14 oyun var.

Application Optimization Nedir?

Intel, varsayılan olarak aktif olan yeni bir liste tabanlı uygulama optimizasyon özelliği hazırladı. Bu araç belirli programları otomatik olarak algılıyor ve uygulama kaynaklarını gerçek zamanlı olarak yönlendirerek iş parçacığı zamanlamasını ve uygulama iş parçacığını optimize ediyor. Böylelikle özellikle oyunlarda performans artışı sağlanacak.

Yeni çözüm yalnızca Intel’in Dinamik Ayarlama Teknolojisi (Dynamic Tuning Technology) çerçevesinde profil oluşturduğu (Thread Director ile birlikte) yazılımlarda çalışacak. APO şu anda yalnızca iki oyunu destekliyor: Rainbow Six: Siege ve Metro Exodus. Şirketin kendi testlerine göre bu oyunlarda sırasıyla %13 ve %16 performans artışı sağlanıyor.

Application Optimization, Dinamik Ayarlama Teknolojisi (Dynamic Tuning Technology) çerçevesinde, iş parçacığı planlamasını optimize eden ve uygulama kaynak tahsisini gerçek zamanlı olarak yönlendiren yeni bir yazılım çözümü. Intel, son kullanıcıların belirli uygulamalara veya genel politikaya yönelik optimizasyonları etkinleştirmesine/devre dışı bırakmasına olanak tanıyan bir kullanıcı arabirimi sağlıyor.

Teknoloji devi, Microsoft Store aracılığıyla özel bir yazılım da kullanıma sundu. Eğer kullanıcılar beklediği sonuçları alamadıysa Uygulama Optimizasyonu özelliği yazılım aracılığıyla tamamen veya belirli uygulamalar için devre dışı bırakabiliyor.

Application Optimizer

Application Optimizer (Uygulama Optimize Edici) ise kullanıcıların hangi oyunların optimize edildiğini görmelerini ve istemedikleri optimizasyonları kapatmalarını sağlayan optimizasyon teknolojisinin isteğe bağlı bir parçası. Kullanıcılar “Enable/Disable Individual Applications” sekmesi altından özelliği komple veya belirli oyunlarda devre dışı bırakabilecek. Sunulan liste ise Intel tarafından algılanan ve optimize edilen oyunlara bağlı olarak kullanıcıdan kullanıcıya değişecek.

Yalnızca Rainbow Six: Siege ve Metro Exodus tarafından destek sunulduğunu belirtmiştik. En azından bu kelimeleri kaleme alırken durum böyleydi. Intel kendi sayfasında temsili olarak farklı oyunlar da kullanmış. Bu da şirketin desteği genişletmek için çalıştığını gösteriyor.

Application Optimization Nasıl Çalışıyor?

Tekrar bir yineleme yapalım. Mavi ekip, 12. Nesil Alder Lake işlemcileriyle performans (P-Core) ve verimlilik (E-Core) çekirdeklerini içeren hibrit tasarımı benimsemeye başlamıştı. Sonrasında yeni seriler aynı yaklaşım üzerinden devam etti. Hatırlarsanız o zamanlar yeni çiplerin Windows 11 ile daha iyi çalışacağını söylemiştik. Ayrıca Intel, çekirdek ve iş parçacığı yönetimi için Thread Director adında bir teknoloji kullanmaya başlamıştı.

APO, tam olarak Thread Director ve diğer optimizasyon teknolojilerinin yapmasını beklediğimiz şeyi yapıyor. Ancak daha da karmaşık bir seviyede. Bu teknoloji, ihtiyaç duyulmadığında belirli verimlilik çekirdeklerini devre dışı bırakabilecek veya yoğun iş yükleri için bazılarını yüksek saatlerde etkin tutacak.

Intel’in yeni teknolojisi P-Core’lara öncelik veriyor ve E-Core’ları optimize ederek çalışıyor. Verimlilik çekirdekleri tamamen devre dışı kalmıyor ve Hyper-Threading bu durumdan olumsuz etkilenmiyor. Ek olarak, sadece performansı artırmakla kalmıyor, aynı zamanda güç girişini de çift haneli rakamlarla azaltıyor.

Genel bir özet geçelim. Thread Director teknolojisi zaten hibrit mimarili işlemcilerin işletim sistemiyle daha iyi iletişim kurmasını, daha verimli çalışmasını sağlıyordu. Application Optimization ise çekirdek ve iş parçacığı verimliliğini artırmak üzere sunulan tüm özelliklerden faydalanan bir çözüm. Oyun ve uygulamaya bağlı olarak etkisi farklı. Ayrıca her yazılımla uyumlu çalışmıyor. Görünen o ki burada geliştiricilere de iş düşüyor.

Bununla birlikte, Application Optimization frekanslar veya herhangi bir hız aşırtma ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmıyor. Yalnızca belirli oyunların çalışma şeklini değiştirerek çalışıyor ve her şey Windows tarafından zamanlanıyor.

Intel APO, Dynamic Tuning Technology (Intel DTT) çalıştıran ve desteklenen bir sistemde varsayılan olarak etkinleştiriliyor ve Intel DTT sürücüsünün bir parçası olarak görev yapıyor. Bazı sistemlerde Intel Uygulama Optimizasyonu anakart satıcıları tarafından önceden yüklü halde sunulabilir. Bunun yanında, optimizasyonu doğrudan kontrol etmek için Intel’in Microsoft Store’da sunduğu yazılımı kullanabilirsiniz:

Performansı Gerçekten Artırıyor mu?

LightMoisture, 14. Nesil Core serisiyle birlikte sunulan yeni Application Optimization teknolojisinin sağladığı performans artışlarını paylaştı. Reddit kullanıcısı, yeni yardımcı yazılım ile 200 FPS’nin üzerinde performans artışı gördü ve uygulamanın oyunlarda ciddi iyileştirmeler sağlayabileceğini gösterdi.

Test için Rainbow Six Siege ve Metro Exodus kullanıldı ki zaten başka bir seçenek yok. Raptor Lake Refresh’in sancak gemisi Core i9-14900K, Application Optimization etkinleştirildiğinde Metro Exodus’ta %24 daha iyi performans sergiledi; ortalama FPS 273’ten 339’a çıktı.

Rainbow Six Siege’de gözlemlenen performans artışı daha da etkileyiciydi. Ortalama değer 659’dan 867’ye çıkarken %31’lik artış yaşandı. Burada görülen performans iyileştirmeleri, Intel’in Tuning Utility yardımcı programında yer alan yeni bir özellikle sağlandı. Bu özellik, desteklenen uygulamaların iş parçacığı zamanlamasını aktif olarak optimize etmek için profil tabanlı bir sistem kullanıyor.